zrobić logi
Printable View
zrobić logi
Dokładnie. Klasyka powstania błędu przeładowania.
Za co pewno na allegro kupiłbyś ELM-a i zrobił logi, które ktoś tu by przeanalizował.
Ja radziłbym jednak zacząć od sprawdzenia we własnym zakresie. Turbinę pewno chętnie ci zregenerują. Ale to twoja sprawa...
Ok, kabelek zamówię i zanim przyjdzie to dojdę jak postawić ECU na Linuksie - i będę dumał co dalej.
@Maciek-156 - wydłubałem regulator ciśnienia i wyczyściłem po czym zamontowałem z powrotem (wg tego opisu). Filtr paliwa jest nowy - zakładany z początkiem listopada. W baku paliwo premium (BP Ultimate) tankowane na stacji z dość dużym przerobem. STP nie zalewałem, jakoś nie mam zaufania do tych specjałów, ale mogę zalać - tylko będę musiał poczekać aż mi się trochę paliwa wypali bo teraz mam pona 3/4.
Chyba nic więcej (poza wymianą regulatora, ew ponowną próbą czyszczenia) się nie da zrobić tak na ślepo?
sprawdzić wężyki overboost-turbo, overboost-vaccum. Czujnik ciśnienia doładowania.
Czego się czepiłeś ciśnienia paliwa? Głównie to doładowanie powietrza zawodzi.
Lepiej było umyć samochód ;)
- - - Updated - - -
Przepraszam, za żart ale... no co ci poradzić jeśli robisz wszystko tylko nie to co trzeba :(
Eee... przeczytałem pierwszą stronę (co sami zalecacie) a tam szukając swoich objawów i radzenia sobie z nimi znalazłem coś takiego:
No to zrobiłem jak pisało. Tym bardziej, że opisy overboost do mojego przypadku nie pasowały - auto NIE traci mocy, nie trzeba go gasić etc.Cytat:
Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej . W takich sytuacjach pomaga czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa (zaworu redukcyjnego) znajduje się na pompie. Dobrze jest też przeczyścić układ paliwowy – np. wlewając jakiś środek czyszczący i wiążący wodę – np. STP, no zdecydowanie zainteresować się filtrem paliwa
Mechanikiem nie jestem, nie byłem i nie będę. Na samochodach się nie znam. Staram się trochę podłubać jak znajdę w necie czy instrukcji sposoby rozwiązania problemu. Jak nie radzę sobie sam, albo nie wiem jak się do czegoś zabrać to idę do mechanika. Pytaliście się co zrobiłem do tej pory i czy postąpiłem zgodnie z radami z pierwszej strony. No to zrobiłem. Nie pomogło więc zapytałem co jeszcze mogę zrobić. Będę miał w weekend czas to podłubię przy tym zaworze od turbo.
Samochód też na wszelki wypadek umyję, może pomoże. Dziękuję za radę.
Kolego. Jeszcze raz: po pierwsze logi.
Zamówiłem już kabelek. Jak dojdzie to porobię.