Napisał
pirat159
A ja mam pytanie, odnośnie monitora DPF. Czy możliwe jest aby zapchanie DPF osiągnęło wartość większą niż 100? Myślałem do tej pory, że to w procentach jest. Ale wydarzyła się rzecz dziwna. Włączyłem wyświetlanie stanu DPF i było coś koło 97, to myslę jadę na autostradę bo niebawem zacznie się dopalanie więc będę mógł przegonić trochę alfę. Ku mojemu zdziwieniu dopalanie nie rozpoczęło się a wartość po osiagnięciu 100 nadal rosła. Przejechałem jeszcze dobrych kilkanaście kilkometrów wypalanie nadal się nie rozpoczęło. Po powrocie do domu ostatnie wartości to: DPF 104,25, ostatnie dopalanie 325, średnio dopalany co 315, stan OK. Zgasiłem silnik i poszedłem do domu, po jakiejś godzinie miałem jechać do pracy zapalam auto a tu niespodzianka, nowe wskazania monitora DPF 99,8, ostatnie dopalanie 0, średnio chyba bez zmian i stan OK. I znowu nasycenie DPF wzrastało ponad 100. Wiem, że to jest tylko monitor i nie inicjuje dopalania, ale czy możliwe jest, że wartość nasycenia filtra może przekroczyć 100?