Wszędzie jest bajt 88, w dieslu w manualu był A8, kolega zmienił na CC i działało. Ale z ori gałka z q z race.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Printable View
kolega [MENTION=686]klag3[/MENTION] aktywowal race w 2.2jtdm 180hp prod 9.2016 i race mu dziala ale w race nie dzialaja mu manetki zniany biegow. on przerabial swoj przelacznik z usunal ten plastikowy limiter - mial jeszcze kompletny. trzebaby u niego sprawdzic zmiany w pizo2stalych typowanych bajtach proxi ni/lub porobic updaty kompow z-wiem ze ma jakieś aktualizacje niewgrane.
Jutro będę działał
Dam znać
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pytanie do [MENTION=79678]kozak[/MENTION] (może innym się przyda, dlatego tu a nie na prv): jaki numer miał ten przełącznik DNA, który występował w Twoim aucie? Może 156129320 ? A przynajmniej jaki wychodzi z EPERa? Moje auto jest z 27.10.2016 i zanim się zabiorę w końcu za demolkę tych wszystkich plastików, chciałbym zminimalizować szansę na rozbiórkę "na darmo".
Edit:
W zasadzie źle sformułowałem pytanie, istotniejsza jest chyba data produkcji auta, bo zmiany przełącznika były przed 10.2016. Tak więc może zdradzisz datę produkcji Twojej Giulii?
Ok, dzięki. Może jednak rozbiorę to przed Twoim powrotem.
A co do kolegi z Włoch, to mu nie działają łopatki czy joystic też?
Mój data produkcji 22/7/2016, czyli co jeśli usunę ten plastik to możliwe ze Race zadziała na oryginalnym przełączniku? Wg. epera numer mojego DNA to: 156129320
Doprecyzujcie proszę, nie działają manetki w trybie M-Manual i tylko w tym trybie, czy tez nie można zredukować biegu w trybie D-Drive ?
Moje auto jest z 6 września 2016 przełącznik ma 3 styki race działa numeru części nie odpisałem
W trybie D N A biegi działają w manualu i automacie normalnie
W trybie race tylko automat
Łopatki nie działają
Manetka też
Jak jest ustawiony na automat wyświetlacz pokazuje prędkość
Ja przełączę na manual pokazuje nr.biegu
Ręcznie nie da się biegu zmienić a automat działa w obu trybach
Jutro dopiszemy dodatkowe bity 115 z 14 na 16 i 157 z 00 na 01 może to pomoże I uzyskam pełny RACE
Teraz mam tylko zmieniony bajt 88 z AC na CC.
To wszystko co wiem w temacie RACE
moja alfa to 2.2 180 km
Dzień dobry,
Czy ktoś z Was zastanawiał się nad obszyciem deski i boczków drzwi skórą, tak jak to ma miejsce w opcji do wersji Veloce? Dostałem dobrą propozycję na fajny konfig i chciałem dorzucić tę opcję do super, ale okazuje się, że jest dostępna tylko dla Veloce. W cenniku ta opcja kosztuje 4000 złotych.
Może jakiś niezależny warsztat byłby w stanie uzyskać podobny efekt.
Obawiam się tego, że po wyjęciu całej deski do obszycia po ponownym montażu będzie mi skrzypiec jak w 10-letniej Lagunie
Ktoś może wypowiedzieć się w tym temacie?
Jakoś tak z braku lepszego zajęcia poszedłem do garażu i jak zacząłem oglądać podłokietnik i przymierzać się do wyjęcia tych wszystkich plastików to w 30 minut dostałem się do przełącznika DNA. Więcej czasu zajęło mi jego rozebranie wg opisu [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] (ukłony). Nie było to proste, potrzebne są 3 lub nawet 4 ręce. Ale jakoś poszło. Mam wszystkie styki potrzebne do aktywacji RM, plastik wyciąłem, chociaż nigdzie nie znalazłem, który to. Chyba jednak dobrze trafiłem, bo przełącznik ma już 4. pozycję. Oczywiście, ciesząc się, że nic nie połamałem, byłem tak zadowolony z siebie, że zmontowałem wszystkie plastiki i podłokietnik bez wsadzenia kostki ręcznego. Tak więc przećwiczyłem wszystko ponownie (przynajmniej do wyjęcia plastki z przyciskiem hamulca. Teraz mogę to robić jak ten Lio. Niestety, to nie koniec wpadek. Podczas proxy, jakoś nie zauważyłem, że MES zażyczył sobie zmiany adaptera. I zaczęło się: to nieudane, tamto nieudane - przekroczono limit czasu (Y klikałem ale robiłem jeszcze coś innego więc komunikat o adapterze po prostu uszedł mojej uwadze. Efekt był taki, że RM się włączało ale wracało do D, licznik przebiegu migał. W związku z tym postanowiłem wrócić do punktu wyjścia (z softem) i jutro podejść do tematu ponownie. I wtedy zobaczyłem komunikat dot. zmiany adaptera. Tak więc wiem, że przełącznik działa, a jutro, jak uda mi się wrócić jakoś po ludzku z firmy, spróbuję ponownie.
Pewnie jutro podejmę kolejną próbę, wróciłem do fabrycznego softu (już z właściwymi adapterami) i jest ok. Tak więc spał będę spokojnie, zwłaszcza że spożyłem dwa piwa. A robota po piwie nigdy nie kończy się powodzeniem.
tez jal grzebie przy alfie to biore piwko, nie stresuje sie tak ze polamie jakies plastiki i wbrew pozorom robota jakos idzie:) bez bym zbyt kombinowal i za dlugo sie przymierzal
Panowie, udało się, aktywowałem Race na oryginalnym przełączniku. Potwierdzam manetki działają do trybu D, w Race tylko automat. Pozostaje mi tylko dołożyć kamerę cofania, która już czeka na instalację i będzie wszystko czego potrzebuję. Przynajmniej na razie.. :))
Tylko 88 zmieniłem,
Przesyłam oryginalne bity jakie mam:
30 34 36 32 30 30 30 39 32 33 34 4F 55 54 50 55 54 2D 53 49 54 20 16 07 18 4F 0C 40 65 10 00 01 02 02 00 00 00 80 00 00 00 4B 0C 00 65 10 00 01 02 02 00 00 00 80 00 00 00 43 5D 2F 02 A9 83 07 F3 14 2B 81 07 40 10 10 0A A3 28 04 F2 01 35 73 14 01 4F 03 34 18 03 AC 24 19 23 07 00 A1 00 0A 3C 00 00 18 04 00 01 00 5B 98 9D 06 ED 05 51 00 01 70 14 3D 89 00 01 00 CA 00 B7 10 10 00 3D 49 00 03 12 F9 47 80 00 00 01 00 00 F0 20 00 1A 81 0A 00 00 00 00 00 0A 14
Sprobojcie te pozostałe 2 zmienić. Chociaż u epsonixa wystarczyło 1 zmienić, może to zalezy od auta tak jak lio mówił. Chyba że w diesalch tylko zmiana biegów nie działa...
A tobie działają normalnie manetki? Ja zauważyłem jeszcze jedną rzecz ale może to tylko złudzenie. Po nieudanej zmianie softu (co opisywałem wyżej) zrobiłem proxy z oryginalnym ustawieniem, a dzisiaj jak jechałem do pracy to odniosłem wrażenie, że moc jest jak bez boxa. Po pracy założę zamiast niego taki bypass, który jest dołączany do każdego z RC, wtedy zrobię wszystkie zmiany i dopiero go założę.
U mnie działają.
Jednak te z 2016 roku to porządne auta. :)
Z ASO:
Pozycja nr 156129321 dostępna jest na zamówienie (czas oczekiwania ok. 3-5 dni roboczych) w cenie 344,98 zł brutto
Chlopaki wczesniej opisywali, jest nawet schemat kabelków, koło 35 strony jesli sie nie myle, ewentualnie mozesz tez tu poczytac :)
https://forum.clubalfa.it/threads/ag...camera.116406/
Znalazłem chwilkę w pracy i już jestem po zmianie softu. RM włacza się jak należy, ESP i inne off, kamienie spod kół lecą że aż strach. Niestety, nadal nie wszystko działa jak trzeba - RM wyłącza się po kilkuset metrach i przechodzi do N. Zastanawiam się, czy to nie jest wina przełącznika, niby obracam w stronę "za D" ale nie mam tego "pstryknięcia" i podejrzewam, że może być tak, że styk się rozłącza i program wraca do N. Może zdobędę gdzieś na podkładkę, bo jeżeli tak jest to po prostu zakupię właściwy przełącznik ale jeżeli nie to szkoda kasy. A, byłbym zapomniał, manetki działają.
przeciez przelacznik wraca do D a race zostaje wiec juz mikrostyk i tak nie mialby znaczenia juz po aktywowaniu.
jesli wraca na N to raczej myślę ze wykrywa jakis problem jakby za duze szalenstwo kol (spodziewa sie ze esp cos wyrowna a ono wylaczone ale nie do konca?) i wtedy przechodzi w tryb N co jest normalna sprawa jak komp wykrywa niestandardowe zachowanie kol (np hsmownia bez wlaczonego dyno mode). czyli masz nie do konca race dobrze zaktywowany. moze te dodatkowe bajty zmien na probe?
sam w końcu musze dobrze gdzies potestowac swoj race, jak narazie wlaczam i moge jechac ike chce ale nie wariowalem z nim jeszcze.
co do wrazen ze niby mulasty po race, podobno prdal hazu w race dziala liniowo a nie pidkrecony jak w dynamicu.
Wszystko było ok na wyświetlaczu ale suto nie przyspieszało
Zero reakcji na acc
Teraz zrobiliśmy tak samo i działa alfa;)
To znaczy w którą stronę? Zmieniłem 88, 115 i 157 wg wskazówek [MENTION=79678]kozak[/MENTION]. Poza tym zmieniło mi się jedno ustawienie i nie pamiętam czy i gdzie można to przestawić: ręczny miałem tak ustawiony, że działał tylko wtedy, gdy pociągnąłem za ten śmieszny przełącznik ale żeby zwolnić wystarczyło ruszyć autem. A teraz tego nie mam, muszę "ręcznie" zwolnić ręczny. Jak ktoś pamięta gdzie to było to byłbym wdzięczny, nie musiałbym cofać się do instrukcji.
Edit:
K...a, chyba miałem pas niezapięty :) - oczywiście dotyczy to h. ręcznego.
cicho siedzialem ale was poprawie. edytujecie bajty a nie bity, w bajtach natomiast zamieniacie wartosci bitow.
zmieniacie bajt 88-y, w sumie jakby byc upierdliwym dalej, to MES jest troche tez tu nieprecyzyjny bajt 88y to nie bajt 88 tylko 87, autor MESa dal troche ciala bo w ekektronice i informatyce numerujemy od 0. a zeby jeszcze bardziej mylic to w MES zanim ruszy sie kursor w edycji hexa to pokazuje bajt 0 ale jak juz przedstawicie kursor na pierwszy to jest bajt 1 (a powibien byc 0). w kazdym razie w tych naszych instrukcjach uzywamy numeracji MESa juz dla ułatwienia (tzn zeby nie tlumaczyc dla swietego spokoju), nie lubię jednak braku precyzji i trzymania sie standardów numeracji czy nazewnictwa, bo to prowadzi do nieporozumien i bledow
A słuchajcie, jakie macie liczniki? Może to od wersji licznika zależy zmiana biegów... Tylko teoretuzyje, bo nie wiem czy to może mieć wpływ, że jednym działa innym nie...