Na Eco musiałbym dokupić klocki, a te mam, w tym DSP od 3 lat leży zapakowany nówka sztuka.
Ma ktoś schemat radia? ew. wycinek jak jest realizowany sygnał dzwieku, albo na jakim procku jest oparte?
Printable View
Na Eco musiałbym dokupić klocki, a te mam, w tym DSP od 3 lat leży zapakowany nówka sztuka.
Ma ktoś schemat radia? ew. wycinek jak jest realizowany sygnał dzwieku, albo na jakim procku jest oparte?
Kochani, czy kwota 5k za modernizacje bazowego audio w Giulii polifcie to ok cena?
Poniżej zakres prac i modele :
- Wzmacniacz Awave A4
- Głośniki steg MLG65c
- wyciszenie na matach Stp
- okablowanie i montaz
Nie będzie tu suba - gość twierdzi, ze zastosuje niezłe głośniki, które maja mieć niskie tony.
Iść w to?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[MENTION=83818]zalezi[/MENTION] - Wolałbym wykupić abonament do Filharmonii. Samochód służy raczej do jazdy ale przecież wszystko zależy od tego co kto lubi. Zmień w panelu użytkownika "samochód".
Zakładam że masz podstawowe audio 8 głośnikowe?
Jeśli tak to potrzeba dodać rezystory mocy pewnie typu ~15Ohm powinno wystarczyć jako dodatek do obciązenia wejściami high imput Awave-a, inaczej będzie waliło radio komunikatami - akurat konfig basic audio gdzie to radio bada czy są obciążenia jest bardziej wrażliwy na brak spodziewanych 4Ohm impedancji (niż konfigi mid/high ampy są OK z obciązeniem wzmakiem high input, choc szczególnie z HK trzeba wybrać wzmak który raczej ma wyższy zakres napięć).
Tu przód będzie robił czy też tył? Nie znam stawek w firmach car audio, mi na drzwi schodziło po ok 6h drzwi rozbierasz praktycznie wszystko szyby/klamki itp tylko nie prowadnice szyb żeby wyjąć cały zespół/panel/zamki ito + wyklejenie wewątrz, potem wyklejanie na zewnątrz, ja wyklejałem matami częściowo boczek doszła też pianka na to na boczku. Wiadomo dystanse, tu dziurka tam też ładnie obkleić matą. Wzmak/kable/rezystory też trochę zejdzie.
Co do wzmaka to nie wiem czy mimo wszystko nie za małej mocy. Tej klasy/mocy wzmak miałem 4x50W@4R a głośniki dałem 3Ohm przód/tył (wtedy ten wzmaka dawał 4x67Wrms) i grało to niby lepiej niż fabryka, ale dopiero po zmianie na wzmak mocniejszy wyższej klasy Musway M6v3 6x70W@4R różnica była duża.
Tylko w przypadku fabrycznego audio po jakimś czasie tu tapicerka brzęczy innym razem głośnik przy niektórych basach. AUtem się jeździ na codzień i słabe audio to chyba dla większości jednak mniejszy lub większy dyskomfort.
Ja powiem tylko tyle, jeśli montażysta twierdzi że stosuje dobre głośniki 6.5 calowe które z 50w cyfry są w stanie zreprodukować pasmo 20 do 53Hz, to.. zmień warsztat.
6.5" głośniki to kickbasy ich zadaniem jest kick a nie bas.
w przednich wyciągałem szybę, prowadnic nie ruszasz. w tylnych szybę po odkręceniu przez otwory/zaślepki gumwe do góry i taśmą szeroką przykleiłem bo szkoda wyjmować paneli zewnętrznych ozdobnych i ruszać małą szybkę. pisałem o tym chyba tu na forum pewnie jakoś na początku 2021r jak zrobiłem, na pewno więcej pisałem i wklejałem na facebooku Giulia/Stelvio Polska czy jak ta grupa się nazywa.
przez dziury niewiele wykleisz, może 1/4 powierzchni.
e tam, to też nie będzie nigdy sala koncertowa. u mnie basu nie brakuje, ale mam zrobione drzwi przednie i tylne, do tego jest jeszcze ori "sub" 6x9" zestawu mid.
jeśli zależy Ci na dole bardzo wyraźnym to najprościej mały sub dać, szczególnie jeśli robisz tylko przednie drzwi - można coś wrzucić pod fotel albo do bagażnika - tu jeśli masz audio basic wykręcić zaślepkę głośnika 6x9 na środku półki i wymienić pokrywę półki - pewnie coś za grosz wyrwiesz z alledrogo z rozbitka.
Co do warsztatu nie wypowiadam się, nie znam cen, nie wiem co planowali zrobić bo nie odpisałeś i ewentualnie jeśli nie policzyli rezystorów/montażu to ile by dodali
Wytłum drzwi, daj prosty system 2 drozny (im mniej wat tym wystarczy słabszy wzmacniacz), dodaj suba nawet 20cm, wzmacniacz do tego i dsp
Na allegro masz DSP mini Helixa za 1200zł, do tego poszukaj 6 kanałowy (ew. 4+mono, 5) wzmacniacz, system 2 drozny i maty i sub + skrzynka bassera, nowych w cenie do 5k nie dostaniesz, ale z odrobiną finezji da się ogarnąć na używanych a na pewno jakościowych klockach.
Musisz jedynie pamietać że to system 2 drogi + sub , czyli tył masz albo z radia albo wyłączony.
No tu mógłbyś się zdziwić, wiadomo że nie będzie to sala kongresowa, ale możesz mi wierzyć że czasem nie jest ona potrzebna :)
Już nie jedna osoba się zdziwiła, gdy usłyszała w aucie Bregovica i jego Maki Maki
- - - Updated - - -
Większość ludzi myli SQL z DBDrag, SPL/ESPL, mówiąc o subie każdy ma przed oczami wylatującą przednia szybę, a to nie o to chodzi z subem, on ma być wspomagajacy a nie dominujacy.
Przy dobrze zgranym subie (w alfie zgrywa się go z lewym wooferem z racji lokalizacji) sub jako głośnik nie istnieje - nie słyszysz go, tylko czujesz na klacie jakby grał z deski a nie zza pleców
Wiesz, ja z tych co wychowany na koncertach analogowych - scena , muzycy, uczucie bitu, a w takim systemie nie było kwadrofonii, muzyków miało się przed sobą, tych za plecami traktowało się jak intruzów :)
I... jak dobrze jest zrobiony przód, tył tylko wkurza - a to już nawet i tu kolega się przekonał i zaczyna myśleć o wyłączeniu tylnych tweeterów - a to początek choroby :)
- - - Updated - - -
Hmm, myślę że taniej wyjdzie Ci sub, niż robota z 2 drogami z dobrym dołem, znałem tylko jedno auto ez suba z dobrym dołem, gdzie nawet nie było tego czuć ze suba w tym aucie brak, ale... tam zestaw zasilajacy, 3 drożny przód, oraz opracowanie drzwi kosztowało tyle że większość ludzi 1/3 kwoty nie akceptuje na modernizacje całego swojego nagłośnienia
https://www.auto-motor-i-sport.pl/te...-miasta,6712,1
to było kolegi auto, robiło straszną robotę.
A może na początek zrób tak:
drzwi dobre tłumienie
wzmacniacz z DSP
sub
Głośniki zostaw fabryczne, je potem zawsze możesz zmienić, a już będziesz miał dobrą bazę. Dodatkowym atutem będzie to, że na 2 raty łatwiej większą kwotę przełknąć :)
Właśnie wczoraj je znowu przykrecilem w dół bo mi wciąż za natarczywie pierdzialy przy samym uchu :-). Teraz je mam chyba na -25 ustawione to nie rażą, w Stelvio one są bardzo blisko uszu kierowcy. Teraz jak wyłączę tyly w dsp całkiem to jakiejś brutalnej różnicy nie odczuwam (nie mówię że żadnej ale nie jest jakaś wielka), a przestrzeń z przodu wciąż jest odczuwalna. Podbilem basy we wszystkich czterech wooferach w okolicy 150Hz i teraz brzmi to od biedy już w miarę. Drzwi głównie chce wytłumić dla wyciszenia samochodu, ale też liczę/wiem że niskie się jeszcze polepszą zarazem. Plus Audiosystemy pewnie wsadzę bo to niewielki koszt a jak już boki będą rozebrane to okazja.
Brak mi tego odczucia basu "z deski" jak to nazwałeś. Choć żeby z tego nędznego subwoofera nie było efektu dudnienia od tylu, to tak go ustawiłem że owszem coś daje ale jednak jak go całkiem wytnę na dsp to też i wielkiej straty też nie ma... Mogłoby go i nawet nie być. Słaby jest ale chyba go dotknę dopiero po modzie na drzwiach jak nie będę wciąż wystarczająco zadowoleny (pewnie nie będę :-) ).
Muszę poczytać o tym wyciąganiu szyb, jeszcze się w to nie bawiłem... Gdzieś czytałem o wsuwaniu mat wygłuszających od góry przez szczelinę przy szybie. Nie realne to?
Daj spokój, mata lepiej się klei jak ją podgrzejesz przed przyklejeniem, do tego Alfa ma takie drzwi że to jest bajka do roboty, to nie to co Jeep Cherokee, gdzie brakuje drugiego przegubu w ręce.
Więcej czasu stracisz na kombinacje niż na rozebranie drzwi, a i efekt będzie inny.
Już nie mogę się doczekać pierwszych przymiarek, choć pewnie całość zrobię do wiosny.
Suba zacznę robić szybko, bo boczek już zakupiłem, jak tylko dostanę auto, zobaczę ile jest miejsca i ile mogę żywicy dać od tyłu boczka a ile od wewnatrz, potem front z frezem na głośnik.
Drzwi też jakoś szybciej ogarnę, do tego rzucę kable żeby już były i czekały, na koniec kufer, ale to już musi być czuć już wiosnę :)
Pewnie tak to tylko "strasznie" mi pachnie bo nigdy tego wcześniej jeszcze nie robiłem :-). Właśnie oglądałem jakiś pierwszy lepszy film na youtube, co prawda o szybie w Octavii, to raczej to trywialne dość.
Nie mogę wkleić pojedyńczych zdjeć z albumu google, to popatrz co mnie czekało w mojej zabawce którą jeszcze kończę, wizualnie skończony, zostało mi tylko spiąć wzmacniacz, dsp i głośniki w drzwiach.
Tam to było wyzwanie tłumić drzwi, a dałem w sumie, 2 warstwy maty wewnątrz, + zaklejenie otworów i na to pianka, na podłogę też poszły 2 warstwy + pianka a na sufit 3 warstwy i 2 pianki - ogólnie w choinkę :)
https://photos.app.goo.gl/KVh2pWhf3Ga4ud6M8
Ten sub będzie ok, Panowie?
http://www.creativ.net.pl/arc-audio-x2-10-d2
Masz zamiar sam dłubać obudowę ? Ja raczej brałbym pod uwagę gotową skzynię na suba z oferty Bassera: https://sklep.basser.pl/pl/obudowy-f...ubwoofera.html
Ona jest na głośnik 8" i taki co max potrzebuje 9l, można wypełnić wnękę wełną/watą wtedy mógłbyś kupić głośnik który zagra w 12l, ale kazdy inny będzie się dusić.
Zobacz lepiej Helix K8W - on ma 8 cali i potrzebuje 9l, jest 2 ohmowy i 2 x 2ohm wiec masz różne konfiguracje, a i kosztuje połowę tamtej kwoty, w 1000 to masz z obudową pasujacą w boczek
Super zdjęcia!
Apropos wygluszenia sufitu to w Stelvio chyba nic tam nie ma, jak pada deszcz to mam wrażenie jakby mi krople niemal prosto w mózg waliły...
Dzięki.
Tak ma większość aut, ew. kawałek maty na środku żeby nie dzwoniło, ja mam szybę na całym dachu więc nic już nie wykombinuję .
Zawsze też bawiło mnie to jak ludzie wyklejali na maxa podłogę - zwało się to "na beton" po tym jak jeden zawodnik wylał beton na podłogę w golfie żeby usztywnić kastę, a sufit zostawiali goły, jakby ktoś miał uszy w stopach a nie w głowie :)
Tomek a w ramach ulepszania fabrycznego suba to co myślisz o tworzywowej oryginalnej obudowie?? Do zmielenia i zastąpienia czymś sztywniejszym, czy też wyklejenie tego plastiku od środka, plus jakaś piana/wełna/gąbka (nie wiem czy coś tam wogole jest czy nic) - ma szansę dać nadzieję na lepszą efektywność. Sam głośnik też nie wiem co sobą reprezentuje, kurde muszę go wyciągnąć i to wszystko obejrzeć od środka.
A czekaj, teraz załapałem, Ty masz Giulię, to wtedy zwykła prosta skrzynka może być i głośnik jaki sobie wybierzesz.
- - - Updated - - -
Szczerze ? możesz go wykleić matą ale tylko troszkę mniej bedzie dudnić, to mały papierzak i żeby wykrzesać z niego bas ma podbite pasmo, ja bym się w to nie bawił, jeśli już słyszysz jego braki - to już wiele nie pomoże, możesz kupić skrzynie bassera i dać 8" ale jakąś lekką pod ten wzmacniacz co masz, albo dodać jakieś proste mono do zasilenia suba. Teraz są dostępne mocne małe cyfrówki i spokojnie suba ogarną.
Wolałbym nie ruszać tej obudowy ze względu na tematy gwarancyjne i pozory na pierwszy rzut oka że wszystko wygląda bezingerencyjnie :-).
Może zacznę od wyklejenia, helix 8" plus jakiś mono-wzmak jeśli ten mój nie wyrobi. Mam tam 2 wyjścia 2omowe nie wykorzystane to może starczą na początek. Ale to i tak pewnie po drzwiach. Dzięki za rady!
A może od razu wziąć 8 kanałowy wzmacniacz z DSP?
https://www.audiosklep.pl/esx-qe808-dsp-p5667
I wtedy zostawiamy fabryczne głośniki, wytłumienie wszystkich drzwi, do tego jednak sub Helix K 12W (30cm) z półką. Zgra się to?
Warsztat mi proponuje poniższa wycenę, cytuje :
Subwoofer 12” Ok, ale pamiętaj, że trzeba go odpowiednio zasilić. Do tego musi być wzmacniacz min. 300 watt RMS (na sam subwoofer).
Najtańszy wzmacniacz z DSP, który sobie z tym w miarę poradzi to Awave DSP 4.1v4 (cztery kanały + oddzielne wyjście na sub)
kosztuje 2299 zł brutto.
Do tego sterownik 499 zł brutto.
Do tego wyciszenie 1400 zł brutto.
Do tego głośniki na przód ze Stega - 849 zł brutto
Do tego okablowanie, montaż i strojenie - 1200 zł brutto
Do tego subwoofer ARC Audio 12” w skrzyni dedykowanej to 1450 zł brutto
Całość netto z montażem: 6200 zł
Jak dla mnie za drogo, musze się w 5k zmieścić.
Może ten wzmak z DSP lepszy ( mocniejszy ) dać, samego suba 25cm w skrzyni, wygłuszenie drzwi i voilla? Ten sterownik za 500 zł jest niezbędny?
Chińskie DSP 8-kanałowe z mixerem kosztuje około 200 dolarów. Nie mam porównania do "markowych" ale jak dla mnie działa nieźle.
Nie wiem co robi sterownik w tym o którym myślisz. Może wybór zapisanych profili i regulacja mocy suba? W Chińczyku to jest przez Bluetootha.
Problem to strojenie, nie wiem czy ktoś Ci to będzie chciał zrobić na obcym sprzęcie. Ja to zrobiłem na czuja do skutku żeby mi się dźwięk podobał.
Dzięki. I ostatnia wycena, obiecuję, bo wiem, ze męczę :)
Cytuję:
A może by zrobić taki zestaw. Będzie masa dynamiki i basu.
- Głośniki przód STEG SQL650c
- Wzmacniacz 4-ro kanałowy STEG ST401 w klasie AB – jest rewelacyjny i mocny
- Subwoofer ARC audio 12” w obudowie zamkniętej
- Wyciszenie drzwi przednich
- Montaż i okablowanie
Razem 5000 zł netto
Pojeździsz, posłuchasz, baza będzie super. A jak dozbierasz sobie to możemy wrzucić później samo DSP.
To ten wzmak ma napedzic przednie głośniki i suba czy jak? Co z głośnikami tylnymi?
Wzmacniacz w klasie AB w teorii będzie się bardziej grzał (choć w moim nie jest to problemem).
Chyba bym wolał mieć docelowo wszystkie głośniki na jednym wzmacniaczu i mieć tył też na dsp żeby móc je odpowiednio ustawić.
Generalnie te fabryczne głośniki mają bas taki badziewnie pudełkowaty. Tak sobie myślę, że jak przód i bas wyprodukują co trzeba to te stukanie tylnych może być rażące, ale będziesz je niby mógł zabić faderem.
Ogólnie 5k za to co piszesz to wydaje się sporo kasy.
Ja bym chyba na początek zrezygnował z suba a tylko zrobił przód (wyciszenie plus głośniki) i dał jakieś dsp ze wzmacniaczem, co najmniej 4 kanałowe (ew. 5-6 żeby też ew przyszłego suba móc korygować) napędzające też tylne drzwi. To samochód a nie sala. Przerost super parametrów i tak zabiją szumy w czasie jazdy o ile nie władujesz tam tony mat jak Tomek na swoich zdjęciach. Dlatego mówię o dsp ze wzmacniaczem wbudowanym które chyba ogólnie mają z reguły trochę słabsze parametry, ale chyba wychodzą łącznie taniej i są bardziej kompaktowe. Jak po tych zmianach nie będziesz zadowolony to bym dodał suba z jakimś mono-wzmakiem.
Edit: ja się na tym wszystkim aż tak bardzo nie znam. Niby popełniłem w karierze budowę kilku kolumn domowych czy różnych wież grających (w słusznie minionych czasach), ale akustykiem to nie jestem, tym bardziej samochodowym. Więc raczej się Tomkiem sugeruj, wygląda na to, że gość wie co mówi :-).
Warto wziąć tego wzmaka z DSP?
http://www.creativ.net.pl/index.php?...roduct_id=1024
Tym bym się nie martwił, wystarczy kupić boczek bez suba, wiaderko żywicy, włókna szklanego i trochę mdf + szmata czarna i masz obudowę suba gdzie nawet producent by się nie kapnął że to nie jego dzieło, szczególnie ze na front dasz ich fabryczną siatkę :)
- - - Updated - - -
Nie będę cytował wszystkich wpisów wiec odniosę się do tego jako całości.
Sub 12 nie jest dobrym rozwiazaniem z dwóch powodów, aby go napędzić potrzeba mocny wzmacniacz, i aby nie buczał-mulił musi być też o dobrej sprawności (DF) 10calowy jest wystarczający i do nagłośnienia remizy jak i dobrym SQL'owym rozwiazaniem.
Cyfrowe wzmacniacze są dobrymi tłuczkami, ale przy 45-60W nie oczekuj cudów, wspomniany w klasie AB przy tej samej mocy zagra znacznie lepiej, z większa kontrolą a grzać będzie się podobnie, cyfrówka też potrafi usmażyć jajecznicę.
A skąd jesteś ? może w okolicy jest któryś z moich kolegów z starych czasów EMMA/Pasca i byś sobie do niego podjechał, pokazałby, doradził.
Kwota którą dysponujesz jest na tyle duża że w używanych klockach można zrobić niezły system, za to w nowych wymaga pewnych ograniczeń, osobiscie nie ograniczałbym do zakupu słabego wzmacniacza - bo to najdroższe ogniwo i jak z czasem nie będzie pasować albo będziesz chciał wiecej, najwięcej na tym stracisz.
Szybciej wytłumiłbym drzwi , dał suba, wzmacniacz 4+1 z filtrami, olał całkowicie tył drzwi i z czasem pomyślał do DSP + wymiana głosników.
Niestety połowę budżetu zje średnia cyfrówka , kolejną ćwiartkę - koszty tłumienia i zostaje niewiele na głośniki w tym sub. System zagra jak jego najsłabsze ogniwo - czyli ta średnia cyfrowka.
PS. Widzę że też na SCA post napisałeś - pewnie 1 post będzie - udaj się na lokalny spot, posłuchaj, oceń i będziesz wiedział co chcesz - pamiętaj że tylko stare klocki "grają" najlepiej Sony serii M, :)
Przepraszam najmocniej Was za ten bajzel, na ten moment ze względów finansowych zwyczajnie bliżej mi do poniższego upgrade :
Głośniki przód STEG SQL650c
- Wzmacniacz 4-ro kanałowy STEG ST401 w klasie AB – jest rewelacyjny i mocny
- Subwoofer ARC audio 12” w obudowie zamkniętej
- Wyciszenie drzwi przednich
- Montaż i okablowanie
Rozumiem, ze tutaj sub 10” spokojnie wystarczy?
Powyższa Całość będzie w miarę ok? Nie oczekuje cudów, muzyka elektroniczna łup łup ;)