Zauważyłem, że klimka sama się włącza. Czyli np. taka sekwencja: uruchamiam silnik klimka włączona, wyłączam, za jakiś czas patrzę włączona ??? O co chodzi?
Printable View
Zauważyłem, że klimka sama się włącza. Czyli np. taka sekwencja: uruchamiam silnik klimka włączona, wyłączam, za jakiś czas patrzę włączona ??? O co chodzi?
Tez testowalem - w sumie praktycznie żadnej różnicy - kwestia jak jest zaprogramowany komputer. Ocenia on rodzaj paliwa po temperaturze spalin wiec nalewanie 98 lub 100 nie ma za bardzo sensu. Natomiast wazne jest by w naszej polskiej rzeczywistosci lac paliwo z mozliwie dobrych zrodel
Nie wiem czy bylo juz...akcja serwisowa na wymiane paska klinowego
No i przebiegi sie jednak zmienily
Diesel co 20k a benzyna co 15k
Nie wiem czy bylo juz...akcja serwisowa na wymiane paska klinowego
No i przebiegi sie jednak zmienily
Diesel co 20k a benzyna co 15k
Tylko z tymi przebiegami przeglądów to chyba najlepiej pobrać instrukcję do naszego VINa i sprawdzić co jest. Bo dla starych chyba obowiązują stare interwały? Żeby się nie okazało, że dali papierową co 30, a potem z gwarancją będą jazdy, bo miały być co 15... Ogólnie zaskakująca sytuacja - że nie ma wielkiej zmiany "dla wszystkich", tylko nowe tak mają (chociaż silnik, wszystko, to samo).
Wda tygodnie temu ASO powiedziało że mam co 30tyś km bo tak mam w mojej instrukcji. Auto z tego roku, ale uwaga: lub co roku.
Marże sprzedaży coraz mniejsze, jedyna szansa zarobku to serwis.
To tylko zapis księgowy.
A tak wogóle to np. wymiana filtra powietrza w wersjach benzynowych przewidziana jest co 60 tys. km, a olej zalecają wymieniać nie rzadziej niż co rok - gdzie sens, gdzie logika?
I kto normalny będzie woził zapchany filtr przez 60 tys?
dzisiaj sprawdzilem czy w NL to samo obowiazuje... i jest tak samo, przeglady skrocily sie o polowe dla Julek
Mam pytanie odnośnie MiTo ile jest płynu chłodniczego w układzie ? Ten zalecany Petronas on jest rozrabiany 1:1 ile litrów potrzebuję do wymiany ?
W Giulietta jest co 30 tysiecy, nie ma nic ze nie rzadziej niz co rok, cytat
OBSŁUGA OKRESOWA
Prawidłowa obsługa samochodu jest czynnikiem gwarantującym
długą jego żywotność w optymalnym stanie.
Dlatego Alfa Romeo przewidziała cykl kontroli i interwencji obsłu-
gowych co 30.000 kilometrów (dla wersji 1.4 benzynowych) lub
co 35.000 kilometrów (dla wersji 1750 Turbo Benzynowych i wersji
diesel).
Przed 30.000/35.000 kilometrów i kolejnymi, pomiędzy nimi jak
i innymi, należy zawsze zwrócić szczególną uwagę na opisy po-
dane w Wykazie czynności przeglądów okresowych (na przykład:
sprawdzać okresowo poziom płynów, ciśnienie w oponach, itd.).
Obsługę okresową wykonują ASO Alfa Romeo w przewidzianych
okresach. Jeżeli podczas wykonywania jakiejkolwiek czynności, po-
za przewidzianymi operacjami, konieczne będzie wykonanie do-
datkowych wymian lub napraw, to mogą być wykonane tylko za
zgodą użytkownika.
Jeżeli samochód używany jest często do holowania przyczepy, na-
leży zmniejszyć okres pomiędzy przeglądami okresowymi i innymi.
Instrukcja obsługi, strona 190, pod tabelką:
(***) W przypadku, kiedy samochód używany jest z przebiegiem rocznym nie przekraczającym 10.000 km, konieczne jest wymienianie oleju silnikowego i filtra co 12 miesięcy.
Dzisiaj nieźle depnąłem :) potem hamowanie i oczywiście trakcja się włączyła, będąc zajęty torem jazdy nie patrzyłem w zegary, a tu coś zapikało, pytanko włączyło się awaryjne przy ostrym hamowaniu, czy zamrugały STOP?
Przy "w miarę" ostrym hamowaniu włączają się awaryjne. Szczęśliwie same się wyłączają, bez odrywania rąk od kierownicy.
tak było, bo było takie stukanie przekaźnika
to są szybsze awaryjne.
Coś jak miganie hamulcem w mercedesie
"Wymieniałem filtr sam i oceniam, że te grubsze wymagałyby dość sporej gimnastyki żeby je wepchnąć."
A gdzie on jest umiejscowiony? Podpowiedź proszę.
Podobnie, jak w Bravo. Po stronie pasażera w desce z dołu. Instrukcje znajdziesz na stronie Filtrona, szukaj dla Bravo, bo dla Julki nie ma. Demontaż plastiku przy nogach jest absurdalny, nie połam nic.
pzdr,tadzikpl
wymiana kabinowego jest prosta ale aby za bardzo go nie pogiąć to przy wkładaniu najlepiej położyć się plecami na podłodze i swiecić latarką do góry,małym utrudnieniem jest to że trzeba go wkładać lekko pod kątem więc jeśli filtr jest sztywny to trzeba go lekko docisnąć od góry aby wszedł w rowek , w załączniku instrukcja z Corteco
Julka kupiona na przełomie lipca/sierpnia 2014. przejechane 9k km. Czy to już czas na pierwsza wymianę czy spokojnie pojeździć jeszcze do czerwca 2015? Połowa przebiegu zrobiona w trasie połowa w mieście.
Jeśli piszesz o oleju, to jak najbardziej tak.
Cześć, odebrałem wczoraj swoją Giuliette :) mam pytanie bo nie mogłem odpowiedzi znaleźć w instrukcji: czy jest możliwość ściszenia lub kompletnego wyłączenia sygnału przy otwieraniu lub zamykaniu z kluczyka auta? Uważam, że sygnał jest za głośny.
Giulietta w brązowym metaliku pięknie wyglada:)
Da się, ale w serwisie.
Mnie też wkurzał ten sygnał. Na szczęście w ASO bez problemu wyłączyli. Temat wałkowaliśmy tutaj - http://www.forum.alfaholicy.org/mito...erwisie-3.html
Dzięki
- program alfaOBD oraz CODE jest do tego potrzebny.
- nie sprawdzane na autach po liftingowych.
Może głupie pytanie, ale czy wymiana oleju + filtr oleju w Julce na gwarancji jest odpłatna czy w ramach gwarancji?
Odpłatna.
Czy mieliście podobna sytuacje: wlozylem kluczyk do stacyjki, chciałem załączyć auto a tu kompletna blokada. Nie mogłem kluczyka ani przekręcić ani wyjąć. Kierownica zblokowana. Auto z automatyczną skrzynią biegów. Pomogło dopiero energiczne poruszanie kierownica, puscilo kluczyk.
To jest automatyczne zabezpieczenie przed kradzieżą - nie można ruszać kierownicą bez blokady stacyjką. Mam tak w Julce i Peżocie.
Dzieki, wczesniej nie miałem tego typu sytuacji z innymi autami. Zastanawiałem się co zrobiłem wcześniej ze do tego doszło...
Dodano po 2 minutes:
Albo czego nie robić aby w przyszłości tego uniknąć...
Bede pamiatal, tx.
W Grande Punto miałem identycznie
16.01.2015 kupilem navi do julki tomtom live.nowa za 600 pln.przetestuje ja pare dni i sie okaze co jest warta.jest funkcja glosowa i sterowanie z kierownicy.zobaczymy
Czy ktoś miał lub ma problem z radiem w swojej Belli? U mnie wygląda to tak ze po włączeniu radia na chwile pojawia się logo Alfy i ekran się wygasza a dźwięk dalej działa. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu to samo, chwile wyświetlacz się zapala i wygasa :-(
A reset z poziomu radia lub z poziomu klemy akumulatora nie rozwiązuje problemu ?
Ekspolatacyjne:
podobno jest coś takiego, jak ułomny tryb serwisowy wycieraczek.
Przy wyłączonym zapłonie trzeba przekręcić pokrętło wycieraczek na maksymalną prędkość.
I tak kilka razy aby postawić do pionu, bo skacze tylko kilkanaście centymetrów podobno.
Plus jest taki, że jak już się wsadzi kluczyk w stacyjkę i odpali zapłon to nie będą od razu wracać do spoczynku, waląc przy tym o szybę
od jakiegoś czasu zauważyłem odklejające się uszczelki nad przednimi drzwiami z przodu oraz przy przedniej szybie przy lewym słupku. Wszystkie prawie odfrunęły mi na autostradzie. oczywiście nie wszystkie na raz :) odstępy co kilka tygodni... Proponujecie je czymś podkleić?