czy coś takiego kolega założył
http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwro...268959120.html
czy coś takiego kolega założył
http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwro...268959120.html
dokladnie taki
to mozna nie wywalajac zaworka odmy ,załozyc ten zwrotny na wezu do odmy ,troche go przedłużając ?
Nie wiem z ktorego kola idzie sygnal dokladnie i nie potwierdzam ale gdzies na temat innego wozu kiedys rozmawialem posiadajacym ABS z epoki naszych dinozaurow i byl to czujnik lewego kola.
W trakcie zmiany zaworka zauwazylem ze stary wzgledem nowego ma odchylke,wniosek nasuwa sie ze sie wytarl podczas swojej rzetelnej pracy
i przepuszcza jakas ilosc powietrza i stad efekt lewego powietrza dostarczeanego przez te nieszczelnosc.
Poprawa po wymianie diametralna,ale jednak lekko w bardzo malym zakresie potrafilo zarzucic obrotami np 850-1100
Znaczna poprawa niz 500-1200 i tak kilka razy.
A teraz skoro trzpien zaworka sie wytarl to musial o cos trzec prawda?ciekawe jak gniazdo w kolektorze?sprawdzilem podobnie jak ty ze delikatnie przepuszcza jednak w jedna strone i zmajstrowalem na szybko rozwiazanie z zaworkiem paliwowym na male testy i jest jak na razie spokoj ale pojezdzimy=zobaczymy
Obroty schodza plynnie bez zajakniec silnika i wskazowka obrotow moze skoczy o 100+/-
Co do innego zaworka to jeszcze mozna szukac czegos w akwarystyce czyli rybki i te sprawy ew jak cos znajde to dam znac bo ten paliwowy to tak troche hamsko wypada wkomponowany w przewod.Mam jeszcze w innym aucie taki sam zaworek i tam puszcza tylko w jedna strone a w druga nic,minus ze to malo koreanskie auto i krocce sa na waz fi-6 albo 8 wiec za duzo roboty zeby go zaadoptowac do alfy-lepsza konstrukcja samego zaworu bo na sprezynce.Jak na razie jestem zadowolony z efektu i jedynie wizualnie cos bym poprawil ale jezdzi sie przyjemnie
jeszcze są zaworki serwa takie same jak paliwowe np z felicji są tanie ( ja za oryginał do 156 zapłaciłem 50zł)
Sprawdze sobie to z felicji,50zl to troche sporo za ten zaworek
Jeszcze pytanie z innej beczki:
z którego koła są czerpane dane na temat prędkości samochodu...?[/QUOTE]
dane sa sumowane z wszystkich czujników i kierowane do ecu, a ono to sobie przerabia na predkosc
ja jak kiedyś sprawdzałem ecuscanem abs to na postoju pokazywało 1,8km na każdym kole, czyli bierze z wszystkich kół, trzeba by się przejechać z kompem i patrzeć w momencie falowania, może któryś czujnik przekłamuje i ecu zwyczajnie głupnie
ale zanim sygnał dotrze do ECU, przechodzi przez prędkościomierz
a powiedźcie mi, czy w naszych alfach jest elektroniczny ukłąd hamowania typu EBD i czy przy wyjęciu wtyczki od sterownika ABS rozłanczamy oczywiście ten układ EBD przez co świeci się kontrolka ręcznego, i z tym samym nie ma w tym momencie tego elektronicznego hamowania, czyli co? oby dwie osie hamują jednocześnie z tą samą siłą? 50/50 a nie jak powinno normalnie nie wiem ale coś 70/30??
jestem pewnie grubo w błędzie i za chile chłopaki mi pocisną, ale jak się nie zaptam to będę sam rozmyślać hehe czy czasami klocków nie zaczne z tyłu częściej zmieniać ;) ma
mały opis wycięty ze stronki ( można się przyciąć odłanczając ABS i również EBD)
Jeżeli samochód wyposażony
jest w elektroniczny korektor hamowania
(EBD), równoczesne
zapalenie się lampek przy uruchomionym
silniku, oznacza wystąpienie
usterki w układzie EBD. W tym przypadku
przy gwałtownym hamowaniu może wystąpić
zablokowanie kół tylnych i w konsekwencji
możliwość poślizgu. Prowadzić
bardzo ostrożnie samochód i zwrócić się do
ASO Alfa Romeo w celu sprawdzenia układu.
Zapalenie się lampki sygnalizacyjnej
oznacza normalnie
wystąpienie usterki w układzie
ABS. W tym przypadku tradycyjny układ
hamulcowy działa normalnie, natomiast nie
działa układ ABS. W tych warunkach zmniejszona
zostanie również sprawność układu
EBD. W tym przypadku również zaleca się
zwrócić do najbliższego ASO Alfa Romeo w
celu sprawdzenia układu, prowadząc samochód
bardzo ostrożnie i unikając gwałtownego
hamowania.
EBD ustala/koryguje różnicę siły hamowania w zależności od obciążenia samochodu. W przypadku dużego obciążenia i z nie sprawnym EBD to podczas gwałtownego hamowania wasze bagaże będą chciały wyprzedzić silnik ;)
co ma ebd do falowanie w alfach przedliftowych?
W przedliftowych nie ma raczej EBD,za duzo luksusu by bylo:D
Zwyczajnie korektor sily hamowania,
ewidentnie winny jest abs lub jego czujnik (któryś) , udowadnia to odpięcie kabla w wtyczce licznika
Zostaje kupic po kolei z osobna po nowym czujniku do absu a jak nie pomoze to zmienic pompe chyba
Ja zaczynam od naprawy w serwisie obecnej pompy i sterownika, zajechanej i suchej z allegro nie chce bo to wymiana z uszkodzonej na uszkodzoną...
Co mnie ostsatnio zadziwiło zapytałem o naprawe w przypadkowo napotkanym serwisie zajmującym się naprawami pomp i sterowników ze... "Do sterowników w alfach się nie dotykają"... Czy w każdym warsztacie usłyszę taką odpowiedź...? Czy tylko trafiłem na partacza...
Sterownik w alfach-i blady strach i koniec.Bosch to zrobil wg jakiegos stansardu,chyba lepszy zaklad trzeba znalezc
Nie, Nie nie myślę tam nic zawozić i robić... Zawiozę pompę i sterownik do zakładu do którego dałem link kilka postów wcześniej...
Tylko nikt mi jeszcze nie odpowiedział czy da się zdjąć sam sterownik nie zdejmując pompy...? Za pomocą np:
takiego wkrętaka... http://allegro.pl/wkretak-gietki-trz...247538580.html
nie wiem jaki trzeba miec sprzęt, żeby co kolwiek zrobić w sterowniku ABSu
jeżeli padl jakis układ scalony to na moje oko jest to nie wymienialne i nie naprawialne
cała "płytka" składa się z układów połączonych nie ścieżkami, ale baaaardzo cienkimi drucikami
a wszystko na koniec zalali "żelem"
jak ktoś rozbieral ECU to wie o czym mówię
skoro odpięcie zasilania ABS, nie daje nic, to dla mnie sterownik jest ok, bo nie przerabia żadnych sygnałów itp tylko przesyła je dalej do prędkosciomierza i ECU w takim stanie jaki dostaje z czujników, dlatego też pomaga odpięcie wtyczki, czy nawet samego kabelka
Fizyczna naprawa masz racje nic tam nie może się popsuć ewentualnie spalić, ale i to będąc zalane w żelu naprawiają (wymieniają uszkodzony/spalony element)
Jest jeszcze forma uszkodzenia która polega na ponownym wbiciu oprogramowania do sterownika... (może tam ma błędy)
P.S nie padł koledze nigdy windows na sprawnym komputerze stacjonarnym czy przenośnym...? (Bo to chyba najlepsza forma porównania)
Jezeli jest opcja z flashem do sterowika ABS to na pewno ktos to robi bo caly swiat elektroniki podrecznej jest zbudowany na pamieci flash,komorki etc wiec skoro do ECU silnika sie dogrywa cos innego to ABS nie powinien byc odmienny tylko czy na takie sprawy jest popyt i ktos sie tym zajmuje.
Wg mnie nie ma sie co tam zepsuc bez widocznej/odczuwalnej fizycznie awarii tegoz systemu
kolejna firma zajmująca się wszystkim http://www.vayer.pl/abs.html
nic nie piszę o oprogramowaniu, bo nie podpięty sterownik pod zasilanie nie działa
próbował kolega uruchomić padającego windowsa bez zasilania kompa ;)
ten brak zasilania a jednak występujące falowanie, sugeruje że sterownik nie ma żadnego wpływu na falowanie, chyba że słabo przewodzi sygnał z czujników do prędkościomierza, ale styki czyszczone i tak nie naprawiają niczego
---------- Post added at 12:34 ---------- Previous post was at 10:08 ----------
albo czujniki w kołach, albo prędkościomierz (który np pada, powodując żarzenie pozycyjnych z tyłu, rzadko ale jednak) ale to bym odrzucił bo ja już kiedyś wymieniałem zegary na sport pack, albo ECU nie radzi sobie z przetwarzaniem prawidłowych sygnałów
takie jest moje zdanie
ale!
kiedy nawet sygnał jest ok, ECU go idealnie otrzymuje, ale wysyła sygnał podczas jazdy do np silniczka krokowego czy wtrysków to te elementy mogą mieć chwilowe problemy
a kiedy nie dostaje sygnału (odłączenie ABS), to podczas jazdy nie wysyła tych sygnałów do ww podzespołów i jedzie np w trybie serwisowym
też tak może być
niestety nasza wiedza o elektronice samochodowej jest słaba i trzeba to sobie powiedzieć
do tego, na forum albo nie ma nikogo kto zna się aż tak na tym wszystkim, albo tą wiedzę ktoś ukrywa, ale po co?? nic z tego nie ma, oprócz tego że wymieniamy wszystko co się da, nawet sprawne podzespoły na sprawne
w całym tym falowaniu ja stawiam na ECU, czujniki w kołach, przepustnicę z silniczkiem (tego nikt i pewnie nigdy nie wymienił na nowe) lub/i odmę
ruszając śrubką na przepustnicy, można zaobserwować zwiększenie lub zmniejszenie falowania - ALE TEJ ŚRUBKI NIE WOLNO RUSZAĆ BO SIĘ JEJ JUŻ NIE USTAWI W POZYCJI JAKIEJ WYJECHAŁO Z FABRYKI
tak samo odma, rozciągając sprężynkę w zaworku lub ją skracając jest identyczny efekt, mniej lub bardziej faluje
....
i najważniejsze ! opadające obroty występują tylko w 156 i do 2001r włącznie (chyba że ktoś się ukrywa ;) )
podstawowa różnica między 156 a 147 to np ECU i przepustnica
co więcej ? nie mam pojęcia :P
może komuś się chce porównać takie rzeczy jak ABS, czujniki ABS (wątpię że się różnią ale może jednak...) itd....
Mylisz się jeżeli myślisz że nikt nie wymieniał ECU, przepustnicy, krokowego na nowe...
Sam tydzień temu wymieniłem ECU na nówkę nigdy nie uruchamianą w żadnym aucie i wymiana nic nie dała...
Nie podłączałem kabla ani nie robiłem adaptacji ani resetu auto samo się ustawiło...
słuchaj, ja tu sie nie chce z nikim kłócić, napisałem co myślę, nawet dużo napisałem ;)
fakt pomyliłem się, ale też nie napisałem że na 100% nikt tego nie wymieniał
Panowie Ja napiszę tak, bo niektórzy powracają do starych rzeczy. Uważam że nie ma mowy o żadnym trybie serwisowym kiedy jest odpięty ABS, po prostu silnik chodzi jak by auto stało na postoju bo ECU nie wie że auto jedzie i tyle. Serwisowy jak dla mnie załącza się kiedy jedziemy bez przepływki albo bez sondy, tu tylko przykład.
Kolejna sprawa jest taka że w garażu mam karton części wymienionych oraz to że prawie wszyscy w tym temacie również wymienili już pół samochodu. Nie ma co drążyć dalej zaworka, krokowego czy przepustnicy, bo począwszy od kolektora ssącego, nowy zaworek odmy, przepustnice, dwa krokowe i cały pozostały dolot mam nowy a i tak falowanie pozostało. Od krokowego można się odczepić i nie jest to jego wina, a świadczy to sytuacja w której po odpięciu wiązki ABS krokowy raptem pracuje normalnie, więc jak może być to dalej problem krokowego. Jeśli nie szkoda komuś czasu to nie bronie dalej motać się w silniczkach krokowych i zaworkach odmy. NA marginesie, u mnie trzpień zaworka odmy też był lekko wyślizgany, ale nie miał wpływu na falowanie, bo wyślizgana jest tylko główka trzpienia, natomiast u jego podstawy i tak domyka się szczelnie.
Kolega Ziulek pomógł rozwiązać problem i przypomnę że napisał tak:
Kolega Kiepas także potwierdzał że odłączając kabelek od ABSu falowanie ustawało. Natomiast u mnie odcięcie kabelka nic nie pomogło przy zegarach, no ale tak czy inaczej odłączając wiązkę ABS falowanie zanika i u mnie, więc są powody do szczęścia bo to już bardzo duży krok w tym temacie i powinniśmy się skupić na tym, takie jest moje zdanie.Cytat:
problem pojawił się niedługo przed zapaleniem kontrolek ABS-u i ręcznego
to teraz znaczy sie co , szukamy i montujemy centralke z modelu po 2001,jesli pasuje
Aha i przypomniało mi się coś istotnego w tej sprawie, co może dodatkowo wskazywać na sterownik ABS. Od czasu do czasu bez powodu mi także zapala się kontrolka od ABS. Idę podpiąć się kompem pod ABS.
przy tym problemie to chyba jakiś zaprzyjaźniony inżynier alfista z włoch pomoże bo tylko nowe tematy masa stron postów i kupę kasy każdy wyda a i tak nic aż w końcu narobi się większy problem przez kombinowanie, sam się denerwuję jak faluje bo jest to irytujące w naszych alfach a może i bardziej wkur....
może gdzieś na jakieś konkretne forum alfy wejść na tłumaczeniu z włoskiego na polskie i poczytać może coś tak konkretniej napisali...
-marcin no już rozwiązaliśmy problem falowania i już nie faluje
-szkoda ze bubu nie zagląda już na forum AR156
Zdiagnozowałem sterownik ABS, miał jeden błąd, sreeny poniżej. Diagnozowane FiatECUScan, niestety Alfadiag nie ma opcji diagnostyki ABS.
Błąd 05- przekaźnik zaworów
Po usunięciu błędu, wykonałem stacjonarny test ABS i nie wywalił żadnego błędu.
Załącznik 54245 Załącznik 54246 Załącznik 54247 Załącznik 54248
Co ciekawe, ABS pokazuje prędkość obrotu kół 1.8km/h mimo że samochód nie był w ruchu, czy u kogoś jest podobnie?
U mnie też pokazuje prędkość 1.8km/h gdy auto stoi w miejscu... też mnie to zadziwia
Wracając do pompy po 2001 roku
Może najpierw tak jak to pisałem wcześniej porównajmy numery pomp z własnych aut i zobaczmy czy ten problem występuje na jednej czy na kilku rodzajach...
Proponuję niech każdy wpiszę numer sterownika który jest niestety pod spodem i zaczniemy porównywać...? Co wy na to...?
Pytanie:
1. Czy po 2001 roku pompy się zmieniły...?
2. Czy jest ktoś kto ma SW i mu faluje...?
A ja proponuję aby każdy odczytał czy też ma wskazania 1.8km/h bo to może skutkować błędnym sygnałem, może to być właśnie to uszkodzenie. U mnie na pewno pompa łapie błąd przekaźnika zaworów jak wyżej tylko nie wiem czy to się ma do falowania.
u mnie też było 1.8 kmh z tego co pamiętam
Przypominam wypowiedź kolegi kiepas
Wiadomo że u mnie wypięcie kabelka pin15 nic nie pomogło, więc skoro odcięcie sygnału prędkości do ECU nic nie pomaga to można stwierdzić że albo to nie do końca ten kabelek albo to nie wina sygnału prędkości.Cytat:
-pin 11 wejście sygnału prędkości z ABS do prędkościomierza wtyczka A
-pin 15 kolor zielono czarny wtyczka A, jest to wyjście z prędkościomierza do ecu
-pin 16 jest to wyjście prędkości pojazdu do klimatyzacji
z innego forum:
"Przpraszam, że tak długo się nie odzywałem. Podałem niepełne informacje tzn. falowanie zaczęło się po wgraniu najnowszego softu do komputera i jest tylko podczas jazdy. Ostatnio podniosłem samochód na podnośniku odpaliłem silnik i zakręciłem lewym kołem - obroty zaczęły falować. Po odpięciu czujnika ABS falowanie ustało. Przełożyłem czujnik z prawego koła ale to nic nie dało. Czy to może być wina softu? Dodam, że wgrywałem go w serwisie Opla."
---------- Post added at 15:13 ---------- Previous post was at 15:12 ----------
i odpowiedź:
"Dziękuję za pomoc. Byłem w serwisie i jeszcze raz wgrali soft. Pomogło. Jeszcze raz dzięki."
link:
http://forum.vectraklub.pl/index.php...podczas-jazdy/
ostatnie posty na stronie...
Dobra ale o SOFT do czego chodzi, do sterownika ABS czy do ECU?
przeczytałem tyle co Ty, a wróżyć nie potrafię ;)
warto sprawdzić ten motyw z kołem w górze
Motyw z kręcącym się kołem w górze sprawdzałem i pisałem o tym, to jest to samo co toczące się auto przecież.