Strona 43 z 52 PierwszyPierwszy ... 3334353637383940414243444546474849505152 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał ziulek61 Zobacz post
    sterowników w alfach się nie dotykają
    nie wiem jaki trzeba miec sprzęt, żeby co kolwiek zrobić w sterowniku ABSu
    jeżeli padl jakis układ scalony to na moje oko jest to nie wymienialne i nie naprawialne
    cała "płytka" składa się z układów połączonych nie ścieżkami, ale baaaardzo cienkimi drucikami
    a wszystko na koniec zalali "żelem"
    jak ktoś rozbieral ECU to wie o czym mówię
    skoro odpięcie zasilania ABS, nie daje nic, to dla mnie sterownik jest ok, bo nie przerabia żadnych sygnałów itp tylko przesyła je dalej do prędkosciomierza i ECU w takim stanie jaki dostaje z czujników, dlatego też pomaga odpięcie wtyczki, czy nawet samego kabelka

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ziulek61
    Mieszka w
    100-lica
    Auto
    Citroen C4GP 1.6hdi + Citroen C1 1.0B

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    nie wiem jaki trzeba miec sprzęt, żeby co kolwiek zrobić w sterowniku ABSu
    jeżeli padl jakis układ scalony to na moje oko jest to nie wymienialne i nie naprawialne
    cała "płytka" składa się z układów połączonych nie ścieżkami, ale baaaardzo cienkimi drucikami
    a wszystko na koniec zalali "żelem"
    jak ktoś rozbieral ECU to wie o czym mówię
    skoro odpięcie zasilania ABS, nie daje nic, to dla mnie sterownik jest ok, bo nie przerabia żadnych sygnałów itp tylko przesyła je dalej do prędkosciomierza i ECU w takim stanie jaki dostaje z czujników, dlatego też pomaga odpięcie wtyczki, czy nawet samego kabelka
    Fizyczna naprawa masz racje nic tam nie może się popsuć ewentualnie spalić, ale i to będąc zalane w żelu naprawiają (wymieniają uszkodzony/spalony element)
    Jest jeszcze forma uszkodzenia która polega na ponownym wbiciu oprogramowania do sterownika... (może tam ma błędy)

P.S nie padł koledze nigdy windows na sprawnym komputerze stacjonarnym czy przenośnym...? (Bo to chyba najlepsza forma porównania)

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Jezeli jest opcja z flashem do sterowika ABS to na pewno ktos to robi bo caly swiat elektroniki podrecznej jest zbudowany na pamieci flash,komorki etc wiec skoro do ECU silnika sie dogrywa cos innego to ABS nie powinien byc odmienny tylko czy na takie sprawy jest popyt i ktos sie tym zajmuje.
    Wg mnie nie ma sie co tam zepsuc bez widocznej/odczuwalnej fizycznie awarii tegoz systemu

Mieszka w
    100-lica
    Auto

Domyślnie

kolejna firma zajmująca się wszystkim http://www.vayer.pl/abs.html

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

nic nie piszę o oprogramowaniu, bo nie podpięty sterownik pod zasilanie nie działa
    próbował kolega uruchomić padającego windowsa bez zasilania kompa
    ten brak zasilania a jednak występujące falowanie, sugeruje że sterownik nie ma żadnego wpływu na falowanie, chyba że słabo przewodzi sygnał z czujników do prędkościomierza, ale styki czyszczone i tak nie naprawiają niczego

---------- Post added at 12:34 ---------- Previous post was at 10:08 ----------

albo czujniki w kołach, albo prędkościomierz (który np pada, powodując żarzenie pozycyjnych z tyłu, rzadko ale jednak) ale to bym odrzucił bo ja już kiedyś wymieniałem zegary na sport pack, albo ECU nie radzi sobie z przetwarzaniem prawidłowych sygnałów
    takie jest moje zdanie
    ale!
    kiedy nawet sygnał jest ok, ECU go idealnie otrzymuje, ale wysyła sygnał podczas jazdy do np silniczka krokowego czy wtrysków to te elementy mogą mieć chwilowe problemy
    a kiedy nie dostaje sygnału (odłączenie ABS), to podczas jazdy nie wysyła tych sygnałów do ww podzespołów i jedzie np w trybie serwisowym
    też tak może być
    niestety nasza wiedza o elektronice samochodowej jest słaba i trzeba to sobie powiedzieć
    do tego, na forum albo nie ma nikogo kto zna się aż tak na tym wszystkim, albo tą wiedzę ktoś ukrywa, ale po co?? nic z tego nie ma, oprócz tego że wymieniamy wszystko co się da, nawet sprawne podzespoły na sprawne
    w całym tym falowaniu ja stawiam na ECU, czujniki w kołach, przepustnicę z silniczkiem (tego nikt i pewnie nigdy nie wymienił na nowe) lub/i odmę
    ruszając śrubką na przepustnicy, można zaobserwować zwiększenie lub zmniejszenie falowania - ALE TEJ ŚRUBKI NIE WOLNO RUSZAĆ BO SIĘ JEJ JUŻ NIE USTAWI W POZYCJI JAKIEJ WYJECHAŁO Z FABRYKI
    tak samo odma, rozciągając sprężynkę w zaworku lub ją skracając jest identyczny efekt, mniej lub bardziej faluje
    ....
    i najważniejsze ! opadające obroty występują tylko w 156 i do 2001r włącznie (chyba że ktoś się ukrywa )
    podstawowa różnica między 156 a 147 to np ECU i przepustnica
    co więcej ? nie mam pojęcia
    może komuś się chce porównać takie rzeczy jak ABS, czujniki ABS (wątpię że się różnią ale może jednak...) itd....

Mieszka w
    100-lica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    nic nie piszę o oprogramowaniu, bo nie podpięty sterownik pod zasilanie nie działa
    próbował kolega uruchomić padającego windowsa bez zasilania kompa
    ten brak zasilania a jednak występujące falowanie, sugeruje że sterownik nie ma żadnego wpływu na falowanie, chyba że słabo przewodzi sygnał z czujników do prędkościomierza, ale styki czyszczone i tak nie naprawiają niczego

---------- Post added at 12:34 ---------- Previous post was at 10:08 ----------

albo czujniki w kołach, albo prędkościomierz (który np pada, powodując żarzenie pozycyjnych z tyłu, rzadko ale jednak) ale to bym odrzucił bo ja już kiedyś wymieniałem zegary na sport pack, albo ECU nie radzi sobie z przetwarzaniem prawidłowych sygnałów
    takie jest moje zdanie
    ale!
    kiedy nawet sygnał jest ok, ECU go idealnie otrzymuje, ale wysyła sygnał podczas jazdy do np silniczka krokowego czy wtrysków to te elementy mogą mieć chwilowe problemy
    a kiedy nie dostaje sygnału (odłączenie ABS), to podczas jazdy nie wysyła tych sygnałów do ww podzespołów i jedzie np w trybie serwisowym
    też tak może być
    niestety nasza wiedza o elektronice samochodowej jest słaba i trzeba to sobie powiedzieć
    do tego, na forum albo nie ma nikogo kto zna się aż tak na tym wszystkim, albo tą wiedzę ktoś ukrywa, ale po co?? nic z tego nie ma, oprócz tego że wymieniamy wszystko co się da, nawet sprawne podzespoły na sprawne
    w całym tym falowaniu ja stawiam na ECU, czujniki w kołach, przepustnicę z silniczkiem (tego nikt i pewnie nigdy nie wymienił na nowe) lub/i odmę
    ruszając śrubką na przepustnicy, można zaobserwować zwiększenie lub zmniejszenie falowania - ALE TEJ ŚRUBKI NIE WOLNO RUSZAĆ BO SIĘ JEJ JUŻ NIE USTAWI W POZYCJI JAKIEJ WYJECHAŁO Z FABRYKI
    tak samo odma, rozciągając sprężynkę w zaworku lub ją skracając jest identyczny efekt, mniej lub bardziej faluje
    ....
    i najważniejsze ! opadające obroty występują tylko w 156 i do 2001r włącznie (chyba że ktoś się ukrywa )
    podstawowa różnica między 156 a 147 to np ECU i przepustnica
    co więcej ? nie mam pojęcia
    może komuś się chce porównać takie rzeczy jak ABS, czujniki ABS (wątpię że się różnią ale może jednak...) itd....
    Mylisz się jeżeli myślisz że nikt nie wymieniał ECU, przepustnicy, krokowego na nowe...
    Sam tydzień temu wymieniłem ECU na nówkę nigdy nie uruchamianą w żadnym aucie i wymiana nic nie dała...
    Nie podłączałem kabla ani nie robiłem adaptacji ani resetu auto samo się ustawiło...

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

słuchaj, ja tu sie nie chce z nikim kłócić, napisałem co myślę, nawet dużo napisałem
    fakt pomyliłem się, ale też nie napisałem że na 100% nikt tego nie wymieniał

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Panowie Ja napiszę tak, bo niektórzy powracają do starych rzeczy. Uważam że nie ma mowy o żadnym trybie serwisowym kiedy jest odpięty ABS, po prostu silnik chodzi jak by auto stało na postoju bo ECU nie wie że auto jedzie i tyle. Serwisowy jak dla mnie załącza się kiedy jedziemy bez przepływki albo bez sondy, tu tylko przykład.

Kolejna sprawa jest taka że w garażu mam karton części wymienionych oraz to że prawie wszyscy w tym temacie również wymienili już pół samochodu. Nie ma co drążyć dalej zaworka, krokowego czy przepustnicy, bo począwszy od kolektora ssącego, nowy zaworek odmy, przepustnice, dwa krokowe i cały pozostały dolot mam nowy a i tak falowanie pozostało. Od krokowego można się odczepić i nie jest to jego wina, a świadczy to sytuacja w której po odpięciu wiązki ABS krokowy raptem pracuje normalnie, więc jak może być to dalej problem krokowego. Jeśli nie szkoda komuś czasu to nie bronie dalej motać się w silniczkach krokowych i zaworkach odmy. NA marginesie, u mnie trzpień zaworka odmy też był lekko wyślizgany, ale nie miał wpływu na falowanie, bo wyślizgana jest tylko główka trzpienia, natomiast u jego podstawy i tak domyka się szczelnie.

Kolega Ziulek pomógł rozwiązać problem i przypomnę że napisał tak:

problem pojawił się niedługo przed zapaleniem kontrolek ABS-u i ręcznego
    Kolega Kiepas także potwierdzał że odłączając kabelek od ABSu falowanie ustawało. Natomiast u mnie odcięcie kabelka nic nie pomogło przy zegarach, no ale tak czy inaczej odłączając wiązkę ABS falowanie zanika i u mnie, więc są powody do szczęścia bo to już bardzo duży krok w tym temacie i powinniśmy się skupić na tym, takie jest moje zdanie.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

to teraz znaczy sie co , szukamy i montujemy centralke z modelu po 2001,jesli pasuje

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Aha i przypomniało mi się coś istotnego w tej sprawie, co może dodatkowo wskazywać na sterownik ABS. Od czasu do czasu bez powodu mi także zapala się kontrolka od ABS. Idę podpiąć się kompem pod ABS.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf