nic nie piszę o oprogramowaniu, bo nie podpięty sterownik pod zasilanie nie działa
próbował kolega uruchomić padającego windowsa bez zasilania kompa

ten brak zasilania a jednak występujące falowanie, sugeruje że sterownik nie ma żadnego wpływu na falowanie, chyba że słabo przewodzi sygnał z czujników do prędkościomierza, ale styki czyszczone i tak nie naprawiają niczego
---------- Post added at 12:34 ---------- Previous post was at 10:08 ----------
albo czujniki w kołach, albo prędkościomierz (który np pada, powodując żarzenie pozycyjnych z tyłu, rzadko ale jednak) ale to bym odrzucił bo ja już kiedyś wymieniałem zegary na sport pack, albo ECU nie radzi sobie z przetwarzaniem prawidłowych sygnałów
takie jest moje zdanie
ale!
kiedy nawet sygnał jest ok, ECU go idealnie otrzymuje, ale wysyła sygnał podczas jazdy do np silniczka krokowego czy wtrysków to te elementy mogą mieć chwilowe problemy
a kiedy nie dostaje sygnału (odłączenie ABS), to podczas jazdy nie wysyła tych sygnałów do ww podzespołów i jedzie np w trybie serwisowym
też tak może być
niestety nasza wiedza o elektronice samochodowej jest słaba i trzeba to sobie powiedzieć
do tego, na forum albo nie ma nikogo kto zna się aż tak na tym wszystkim, albo tą wiedzę ktoś ukrywa, ale po co?? nic z tego nie ma, oprócz tego że wymieniamy wszystko co się da, nawet sprawne podzespoły na sprawne
w całym tym falowaniu ja stawiam na ECU, czujniki w kołach, przepustnicę z silniczkiem (tego nikt i pewnie nigdy nie wymienił na nowe) lub/i odmę
ruszając śrubką na przepustnicy, można zaobserwować zwiększenie lub zmniejszenie falowania - ALE TEJ ŚRUBKI NIE WOLNO RUSZAĆ BO SIĘ JEJ JUŻ NIE USTAWI W POZYCJI JAKIEJ WYJECHAŁO Z FABRYKI
tak samo odma, rozciągając sprężynkę w zaworku lub ją skracając jest identyczny efekt, mniej lub bardziej faluje
....
i najważniejsze ! opadające obroty występują tylko w 156 i do 2001r włącznie (chyba że ktoś się ukrywa

)
podstawowa różnica między 156 a 147 to np ECU i przepustnica
co więcej ? nie mam pojęcia

może komuś się chce porównać takie rzeczy jak ABS, czujniki ABS (wątpię że się różnią ale może jednak...) itd....