Ale jak forum Mazdy czy Toyoty ma się do silników JTD w Common rail ?
Ale jak forum Mazdy czy Toyoty ma się do silników JTD w Common rail ?
A to common rail to jakiś ewenement? Może był ale w 97 roku aktualnie zdecydowana większość produkowanych klekotów to CR czy to JTD, czy TDI czy CDTi czy inne D4D.
ja dolałem200ml na pełny bak jakieś 65l
Przeczytaj dokładnie pierwszy wątek tam znajdziesz odpowiedzi na temat temp zapłonu i stosowania rodzaju.
Co do przejechania u mnie jest już jakieś 20k
I tu zasadnicze pytanie co znaczy nie miałeś problemów z wtryskami. Czy np obserwowałeś logi?? Czy tylko stwierdzałeś fakt że nie dymi:D A tak na boku my też nie mamy problemów z wtryskami.
A powiedzcie mi panowie czy jeżeli leję Vervę ON i do tego ten czerwony olej 2T to mogę jakoś przedobrzyć ropę, czy bez obawy można lać Verwę i 2T ?.
Jak lejesz Vervę to na pewno nie przedobrzysz ;)
Tak z ciekawości, jaka jest różnica między Verną z zwykłym ON z twojego doświadczenia???????????
Hm różnica jest bardzo odczuwalna:D przy kasie:P
Premium to ta ropa jest, ale w laboratoryjnych testach. Potem to już nikt nie wie czy to ON czy woda.
Co na cały bak daje 12zł, a 15zł kosztuje Orlen 2T który starcza na 4 pełne baki ;]
Nigdy nie odczułem różnicy na tych super paliwach i niejednokrotnie słyszę o tym jak bardzo jesteśmy nabijani w butelkę tankując niby lepsza ropę. Więc wolę to zrobić po swojemu:D A wtedy widzę różnicę pracy silnika.
No w sumie to teraz zatankowałem pełen bak Verwy w wiałem czerwony 2T 200 ml. Zobaczymy jaka będzie różnica. Potem zatankuje zwykłej ropy i doleję również 200 ml 2T i zobaczę ;).
Ja też dolałem 2T Semisynthetic Orlenu 250 ml na 55 l ropy i wydaje mi się, że silnik bardziej kulturalnie pracuje i przede wszystkim ciszej podczas jazdy.
Witam, też leję 2t do kolejnego diesla w rodzinie. A o pożytku tego nie będę oczywiście nikogo przekonywał bo jak widać jest tu duże grono
dolewaczy.Z mojej strony dodam iż ten proceder stosował już od dawna mój ojciec a ja to kontynuuje.Na dodatek w moim dawnym aucie z pompą VP37 (primera błąd 18)szwankował nastawnik =zacierał się, po wlewaniu "miksolu" jak ręką odjął , wtryski kulały w golfie3 td z przebiegiem 460tys km pomogło.Tak że mnie nikt już nie musi przekonywać i popieram dolewanie do naszej niepewnej suchej ropki. Pozdrawiam
Po zrobieniu 800 km na ropie z dodatkiem 2T jestem po dużym wrażeniem na + oczywiście. Spalanie spadło o ok 0,9 l na 100 km, klekot ciszej chodzi i płynniej działa. Dzisiaj sprawdzę korekty na zimnym silniku - zobaczymy czy się poprawiły. W czasie tych 800 km lałem ten czerwony 2T.
Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie :) ... cały czas zastanawiam się .. czy warto i czy czasami coś nie spartole dolewając oleju do paliwa. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy dzielą się tymi informacjami.
Ja również zaliczam się do tego grona. Dolewam 2T od tygodnia. Problem jest tylko z dozowaniem, ale myślę, że warto i ja dla ułatwionego przeliczania robię to tak, że za ile zł zatankuję, tyle ml dolewam 2T. Tzn. będę tankował za 200zł, to do baku uprzednio wlewam 200ml 2T (przy obecnych cenach paliw, to się mniej więcej sprawdza ;) ).
Co do efektów. Pewnie jeszcze za wcześnie by móc coś sensownego powiedzieć, ale... mój JTDm łatwiej odpala. Nawet minionej nocy, kiedy odpalałem przy 0*C nie było żadnego problemu. Zobaczymy co będzie działo się dalej.
Pozdrawiam.
- Rafał
no ja dolewam czerwony semi 2T w przeźroczystej butelce. dopiero drugi bak. jak znajdę chwile to go zloguje dzisiaj
Ja dolewałem przez dłuższy czas Millers Oils Diesel Ecomax, ale z braku odczuwalnej różnicy przerzuciłem się na 2T Platinum. Na razie kończę drugi bak. W efekcie zauważyłem korekty lekko w dół, jeśli chodzi o pracę jednostki - nie mogę nic jednoznacznie stwierdzić.
Panowie, czy jest ktoś kto dolewa olej do paliwa od dłuższego czasu do auta z DPF-em? Nie wiem czy słusznie, ale o to ustrojstwo się trochę obawiam i ono mnie póki co powstrzymuje przed dolewaniem oleju.
Wczoraj kupiłem orlen czerwony i od kolejnego tankowania zalewam.
Tylko ja sobie korekt chyba nie sprawdzę przy moim silniku z tego co się orientuję...
Ja mam DPF, który wypala mi się średnio raz na bak i ostatnio zalałem 2T właściwie tylko profilaktycznie, no cóż, zobaczymy co się wydarzy :) najwyżej będę ścigał po Polsce wszystkich alfaholików dolewających 2T do gnojówki ;) oczywiście też miałem obawy, jednak gdy się zastanowiłem i porównałem inne fora to nie znalazłem żadnych przeciwwskazań zobaczymy co będzie jak wyjadę cały zbiornik. Jak na razie dużych różnic odczuwam, cichszy z pewnością nie jest, 1dB w dół dupy nie urywa. Mam jedynie wrażenie, że "aksamitnej" odpala i wkręca się na obroty.
A czego tu się obawiać, jak robisz krótkie trasy to szybciej ci się zapcha z tego powodu, a nie dlatego że dolewasz 2T
Ja ostatnio na 2 baki przestałem dolewać 2T i Millersa, teraz wróciłem do starej mieszanki i zrobiłem już 400 kilometrów i powiem że po rozgrzaniu słychać różnicę w dźwięku silnika, specjalnej różnicy w osiągach nie zauważyłem
Millers Oils Diesel Ecomax nie jest środkiem który zastępuje 2T tak dla wyjaśnienia, a co do tego że Millers nie działa to jedyna opcja do testu jest taka że prze 3 tysiące nic się nie dolewa, a nie że po dłuższym czasie dolewania nie czujesz różnicy pomiędzy paliwem z Millersem i wcześniejszym Millersem z paliwem ;)
Niedługo będę kończyć pierwszą butelkę 2T Platinum. W zasadzie żadnych pewnych odczuć nie mam. Jedynie kultura pracy silnika na plus. I pomimo tak długiego wątku nie ma stricte określonego lidera dla dolewki? Wolałbym mieć pewność, że produkt, który dodaje do ON jest pewniakiem - a rozbieżność zdań na forum jest spora :(
Wg opisu dodatek Millers ma trochę wspólnego z 2T. A to, że nie działa - wcześniej nic nie dolewałem (prócz profilaktycznie raz na kilka tys. jakiś "czyściciel" do wtrysków). Nie było efektu "wow". A jeździłem na Diesel Ecomax dość długo, zużyłem prawie 3/4 półlitrowej butelki (dawkowałem wg zaleceń 1:100). I w moim subiektywnym odczuciu ten dodatek w przypadku mojego silnika nie spełnił moich oczekiwań.
Co innego w przypadku słabszych silników - znajomy za moim poleceniem dodaje to do Renault Master 2.5 115 KM i czuje różnicę, spadło też spalanie.
Zobaczymy jak będzie w przypadku 2T.
W Mojej Alfie ten dodatek lał stary właściciel i ja leję po nim, kończy się już druga buteleczka, albo trzecia. Co do róznicy to na poczatku kombinowałem, bo chciałem zobaczyć czy coś daje, z tym że dodatki coś dają jak coś jest uwalone i ma co robić u mnie nic nie miał do roboty, ale jakaś minimalna różnica była. Potem dodałem 2T i wtedy silnik zaczął ładniej pracowac po rozgrzaniu i to wszystko, korekt nie robiłem wiec nie wiem czy to coś dało czy nie.
A najwiekszą róznicę odczułem w spalaniu po .... wyczyszczeniu intercoolera i całego układu dolotowego- 0,7 ma stówkę mniej
Jak czyściłeś ten intercooler ?