Majkel- mój kaszlał z rana i też wtryski chciałem wymieniać... dobrze, że jest forum i mi powiedzieli o klapach. Wywaliłem i auto jak nowe.
No i EGR do zaślepienia jeśli traci moc.
Printable View
Majkel- mój kaszlał z rana i też wtryski chciałem wymieniać... dobrze, że jest forum i mi powiedzieli o klapach. Wywaliłem i auto jak nowe.
No i EGR do zaślepienia jeśli traci moc.
Korekty to jest wynik obserwacji pracy silnika, więc jeśli są jakieś anomalie w kolektorze ssącym, które mają wpływ na napełnienie cylindrów powietrzem lub gdy spalanie nie jest optymalne (np. z powodu niskiej kompresji) to korekty wtedy też nie są równe – ecu próbuje korektami wyrównać pracę silnika. To takie łopatologiczne wytłumaczenie.
Jeśli chodzi o odpalanie i kaszlenie silnika – to ten problem jest znany w 2.4 jtdm. Mocno zabrudzony sadzą kolektor ssący ze zużytym mechanizmem klap wirowych powoduje właśnie takie anomalie. Generalnie zostaw wtryski w spokoju dopóki nie usuniesz problemów kolektora ssącego i wydechowego (akurat wydechowy ma tutaj mniej do powiedzenia niż ssący - moim zdaniem).
Oki rozumiem i dziekuje koledzy za pomoc.Wtryski zostawie w spokoju i zajme sie kolektorami na urlopie.Dam znac na pewno czy pomoglo(niestety dopiero na poczatku wrzesnia jak bede w Pl)Ale mam jeszcze jedno pytanie.Czemu trzeba zmieniac pasek rozrzadu po zrobieniu klap?Pytam bo dopiero robilem rozrzad kompletny..nie ma nawet 5tys km.Pozdrawiam
Oki rozumiem i dziekuje koledzy za pomoc.Wtryski zostawie w spokoju i zajme sie kolektorami na urlopie.Dam znac na pewno czy pomoglo(niestety dopiero na poczatku wrzesnia jak bede w Pl)Ale mam jeszcze jedno pytanie.Czemu trzeba zmieniac pasek rozrzadu po zrobieniu klap?Pytam bo dopiero robilem rozrzad kompletny..nie ma nawet 5tys km.Pozdrawiam
Jeśli podczas wymiany kolektora ssącego zdejmiesz pasek rozrządu to warto go dla własnego bezpieczeństwa wymienić na nowy, za ~100 zł kupujesz sobie spokój. Jeśli uda się wyjąć kolektor bez zdejmowania paska to nie musisz tego robić. W 1.9 da się wyjąć kolektor bez zdejmowania paska rozrządu, ale wymaga to trochę zachodu. Nie wiem jak jest w 2.4.
Mi Tomek bez zdejmowania rozrzadu wywalil klapy z 2.4
A tak z ciekawosci... co sie niby moze stac jak nowy pasek na chwile sciagniemy z silnika i z powrotem zalozymy? Zakladam, ze mechanik nie pie***nie go gdzies w jakis syf.
To piąty cylinder ma problem. Reszta go koryguje.
Oczywiście, że nieszczelność ma wpływ na korekty. Jednak jeśli jest to nieszczelność w okolicy wtrysku, klap, to korekty idą na plus. To proste, bo wtedy jedyną możliwą korektą jest wydłużenie czasu wtrysku z uwagi na dodatkową ilość nie przewidzianego powietrza. Jeśli wtrysk jest ponadnormatywny to z dużym prawdopodobieństwem przyczyna jest inna. Najczęściej jest to końcówka wtrysku. Najzwyczajniej podaje za dużą dawkę paliwa i ECU musi ją skorygować przez jej odjęcie.
Ta chmurka (biała lub szara) gryzącego dymu i kaszel, to efekt złego spalania paliwa w cylindrze. Jeśli z silnikiem i osprzętem jest wszystko OK, to pomaga lekkie podniesienie dawki startowej w odpowiednim zakresie temperaturowym. Jeśli masz problem z wtryskami, to ponadnormatywny wtrysk, gdy silnik jest zimny potrafi podlać na tyle dużo paliwa, że nie jest ono całkowicie spalanie. Oczywiście ten efekt występuje też przy problemie z grzaniem wtórnym świec.
Dodano po 10 minutes:
Nie robi się tego za względów bezpieczeństwa. Jeśli porównasz cenę paska i cenę ewentualnych strat, to wszystko zaczyna być jasne. A faktycznie to pasek zużywa się równomiernie na całej długości i w czasie pracy podlega takim samym naprężeniom. Więc teoretycznie, zakładając, że nie uległ uszkodzeniu przy ściąganiu może być ponownie założony. Oczywiście po takiej operacji, gdyby coś się stało, a producent wyłapał ślad ponownego założenia, to zapomnij o gwarancji ;)
Jak tylko wroce do Pl to dam do naprawy kolektor wydechowy i sprawdze korekty, ew.wymienie koncowke na 5-tym wtrysku.Na pewno dam znac co i jak ;)
Panowie mam jeszcze pytanko.Czy to ,ze nieszczelnosc kolektora wydechowego jest akurat na 5 cylindrze to ma to wplyw na te korekty?bo jednak jesli to piaty wtrysk leje to kupie koncowke teraz i ja wymienie bo nie chcialbym niespodzianki jak bede jechal do Pl na urlop..
Jak nie uszczelnisz kolektora to nie będziesz mógł prawidłowo zdiagnozować wtrysków.
Tak- nieszczelność ma wpływ na korekty.