Napisał
strazakp
Oczywiście że nie liczę na to że AR nawet z dieslem spali mi w mieście mniej jak 7 litrów ale to i tak mniej niż np 1.9jts który na pewno spali ok 11 litrów. Aha, ty liczyłeś różnicę 3 litrów, a ja już przyjąłem 4 litry ;)
Nie wiem jak liczyłeś różnice w kosztach paliwa jtd vs jts ale mi wyszło (przy różnicy spalania 4 litrów/100km, rocznym przebiegu 6000km i 5,6zł za litr benzyny) jakieś 1350zł na rok.
Faktycznie nie jest to dużo, przyjmując że sam rozrząd to już jest właśnie ta różnica, a do tego (tak mi się wydaje) łatwiej trafić na sprawdzonego jts niż jtd, to już jest duży PLUS na korzyść JTS.
Z tymi naparawami eksploatacyjnymi to zależy jak się trafi auto przy kupnie. Ja w swojej Octavii zaraz po kupnie wymieniłem rozrząd i do teraz (5 lat) nie robiłem nic co by kosztowało więcej niż kilkadziesiąt zł (oczywiście nie licząc płynów i filtrów oraz kpl hamulców). Turbina jest OK, sprzęgło jest OK.
Na wiosnę będę się poważniej nastawiał na zmianę auta i wtedy się zobaczy, bo tak naprawdę to jeszcze nawet nie siedziałem w AR159 a co dopiero jechać, więc nie mam swojego zdania, poza tym że mi się bardzo podoba ;)
Drugim typem jest też Octavia ale już drugiej generacji (2008-2009r.) z której to marki jestem zadowolony bo eksploatacja jest niedroga. W kwestii Octavii2 najlepszym typem byłby silnik benzynowy 1.8TSI 160KM.