Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Mam ją :-). Po miesiącu poszukiwań, 4000 km jesttt moja. Ogłoszenie z godziny 8.00, a o 14.00 i 400 km dalej spisywałem już umowę. 2.4 Jtdm Black Nero Oceano i jasny środek. Oczywiście sedan. Powodzenia w poszukiwaniach i jezdzijcie oglądajcie :-).

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Taaak Raczej to byłaby reklama. Dlatego nie ma co skreślać auta po zdjęciach i jednej opinii.

Taki trochę Japan style. Napisałem, że mi się podoba. Ale nie wiem czy bym chciał taki mieć. Chyba tylko i wyłącznie po to, żeby móc poszaleć nocą po mieście
    Cytat Napisał _jedrek_ Zobacz post
    boze jak czytam takie komentarze to az mnie skreca. Tak samo jak ogladalem 147 z Zawiercia napisalem temat, ze szrot, ze szpachli tona itp. Dostalem odpowiedz, ze co za problem wymienic drzwi i inne elementy, ktore sa w szpachli.
    Na problemy z żołądkiem są jakieś medykamenty A na poważnie, to użytkownik, który nie widział tej 147-ki mógł tak zareagować. Są sytuacje, gdy w auto zadbane i bardzo dobrze użytkowane wjedzie jakaś sierota na parkingu i uszkodzi drzwi czy nadkole. Oczywiście, najrozsądniej wtedy kupić używany element w identycznym kolorze (ale najczęściej też go trzeba odświeżyć). Można też nałożyć trochę szpachli o odmalować. Ale są też sytuacje odwrotne. Dlatego nie ma co się skręcać póki się auta nie widziało. A znając ludzką naturę z reguły nie wierzę w coś, czego nie widziałem. Chyba, że jest to poparte odpowiednimi szczerymi dowodami.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał strazakp Zobacz post
    Czyli to będzie np. ten ?
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...632135545.html
    Myśle że 2.2 jts to już troche zbyt duża pojemność ale ten 1.9jts mógłby być fajny. Fakt robię małe przebiegi ale mając teraz 1.9TDI który realnie pali mi średnio w mieście 6,5-7 litrów, to pewnie ten 1.9jts i te 1700kg pewnie by wyszło ok 12 litrów, co? - - - Updated - - -

...albo taki http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C26964218.html
    Ten drugi z radomia (rejestracja wr) od pol roku wisi na otomoto. Pierwotnie był ciut powyżej 30 tysi wyceniony. Sam zadaj sobie pytanie dlaczego jeszcze nie zszedł, pomimo tak mizernej oferty na benzyniaki ?

krissis
    Gość

Domyślnie

dokładnie tyle w mieście będzie Ci palić, może uda Ci się zejść poniżej tych 12 litrów, ale ok 10,5-11,5 będzie palił (tak mi przynajmniej wychodzi z praktyki codziennego użytkowania samochodu w mieście) bo o takich przedziałach mniej więcej dla 1,9 JTS mówimy. Oczywiście na trasie jeśli nie będziesz jechał jakoś ostro to można spokojnie zejść poniżej 9 litrów. Generalnie polecam ten silnik, ja jestem bardzo zadowolony, choć mój samochód jest z 2006 roku, to od kwietnia 2012 roku kiedy go kupiłem nie miałem żadnego kłopotu podczas jego użytkowania. Jest po prostu bezawaryjny. Fakt że udało mi się kupić zadbany egzemplarz, jednak z tego co widzę to na necie ogłoszeń z tymi silnikami za dużo nie ma

Czyli to będzie np. ten ?
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...632135545.html
    Myśle że 2.2 jts to już troche zbyt duża pojemność ale ten 1.9jts mógłby być fajny. Fakt robię małe przebiegi ale mając teraz 1.9TDI który realnie pali mi średnio w mieście 6,5-7 litrów, to pewnie ten 1.9jts i te 1700kg pewnie by wyszło ok 12 litrów, co?

- - - Updated - - -

...albo taki http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C26964218.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Taaak Raczej to byłaby reklama. Dlatego nie ma co skreślać auta po zdjęciach i jednej opinii.

Taki trochę Japan style. Napisałem, że mi się podoba. Ale nie wiem czy bym chciał taki mieć. Chyba tylko i wyłącznie po to, żeby móc poszaleć nocą po mieście

Na problemy z żołądkiem są jakieś medykamenty A na poważnie, to użytkownik, który nie widział tej 147-ki mógł tak zareagować. Są sytuacje, gdy w auto zadbane i bardzo dobrze użytkowane wjedzie jakaś sierota na parkingu i uszkodzi drzwi czy nadkole. Oczywiście, najrozsądniej wtedy kupić używany element w identycznym kolorze (ale najczęściej też go trzeba odświeżyć). Można też nałożyć trochę szpachli o odmalować. Ale są też sytuacje odwrotne. Dlatego nie ma co się skręcać póki się auta nie widziało. A znając ludzką naturę z reguły nie wierzę w coś, czego nie widziałem. Chyba, że jest to poparte odpowiednimi szczerymi dowodami.
    Mnie tez się podoba, aczkolwiek zgadzam się ze ar 159 jest wystarczająco piekna i nie trzeba jej tuningowac, ale ten czarny z Plocka jest spojny ideologicznie. Do nocnych driftow jak znalazł

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Mnie tez się podoba, aczkolwiek zgadzam się ze ar 159 jest wystarczająco piekna i nie trzeba jej tuningowac, ale ten czarny z Plocka jest spojny ideologicznie. Do nocnych driftow jak znalazł
    To sobie podriftuje przednim napędem, chyba, że na wstecznym
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post
    Mam ją :-). Po miesiącu poszukiwań, 4000 km jesttt moja. Ogłoszenie z godziny 8.00, a o 14.00 i 400 km dalej spisywałem już umowę. 2.4 Jtdm Black Nero Oceano i jasny środek. Oczywiście sedan. Powodzenia w poszukiwaniach i jezdzijcie oglądajcie :-).

Gratulacje ! tyle się najeździłeś, że w końcu wyjeździłeś swoją 159

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Gratulacje ! tyle się najeździłeś, że w końcu wyjeździłeś swoją 159
    przylaczam sie do gratulacji!
    szerokosci Paazik!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post

Gratulacje

- - - Updated - - -

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    To sobie podriftuje przednim napędem, chyba, że na wstecznym
    na wstecznym jak najbardziej można, wyzsza szkola driftu

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jeżeli chodzi o spalanie 1.9jts, to na autocentrum.pl wychodzi, że pali 7-12 litrów, więc pewnie spokojnie te 10-12litrów trzeba założyć a to w sumie o jakieś 3-5 litrów więcej niż teraz pali moja Octavia.
    Nie licz na to, że ciężki samochód klasy 159 z dieslem spali po mieście 5-7 litrów. Jeśli nie wytniesz DPF to ciągłe jego wypalanie skończy się spalaniem dwucyforwym w przeliczeniu na 100 km. Bez DPF może ciut mniej, ale nie wierzę w spalanie poniżej 9 litrów jeżdżąc 159 JTD po mieście. JTS oczywiście spali odrobinę więcej, jeśli nie szukasz osiągów to 1.9 JTS będzie ok. Jeśli szukasz to niestety w 2.2 JTS jest bardzo kosztowny problem związany z rozrządem. Jeśli trafisz na sztukę po wymianie to OK, jeśli nie to ...

BTW Przelicz ile w ciągu roku oszczędzisz na paliwie porównując 1.9 JTD do JTS. W Twoim przypadku (ztcp jeździsz ok. 8kkm) to będzie ~1200 zł (licząc różnicę 3 litrów). Ja osobiście o wiele więcej wydałem już na "naprawy eksploatacyjne" silnika JTD (kolektor jeden, kolektor drugi, rozrząd, świece, sprawdzanie wtrysku itd.). A jeszcze nie ruszałem sprzęgła czy turbiny.