Napisał
schmidtke
Ja pomimo różnych już zasłyszanych i przeczytanych opinii nadal leję specol gold 5w40 (co prawda moje auto to nie alfa, jednak o specolu dowiedziałem się właśnie z tego forum, więc dopiszę ten komentarz).
Kilkadziesiąt tys km przejeździłem na zestawie gold 5w40+AR9100, ale auto już nie najmłodsze, przebieg 200tys km, od 70tys na LPG, silnik wciąga olej, więc po kilkudziesięciu km z dodatkiem AR9100 lałem już tylko sam olej - ze względu na koszt takiego zestawu. (wymiany co 9-10tys km).
Natomiast po czytanych tutaj opiniach o tym oleju zacząłem się w końcu zastanawiać, jak on sobie radzi z zasilaniem LPG po przejechaniu tych 10tys km bez wspomagania AR9100.
Zacząłem już nawet szukać innego, "lepszego/droższego" oleju, ale w końcu stwierdziłem, że po prostu będę specol Gold 5w40 wymieniał co 5 tys km - przy cenie tego smarowidła i tak wyjdzie mnie to sporo taniej niż kupno choćby jakiegoś Ravenola na wymiany co 10 tys km. A silnik tylko skorzysta na świeżym oleju (i filtrze) co 5 tys km, przynajmniej mam taką nadzieję.