Napisał
epsonix
No tak, ale to nie dotyczy tylko Q. Jak ja mialbym kupowac to raczej Veloce, (bo chce Q4 i nie mam wyjscia bo do Super nie oferuja) i chcialbym miec piekne 19" (wzory 18 jakos nie bardzo mi przypadaja do gustu), to tez ten sam problem wystepuje, a to juz nie jest sportowe auto, wiec tu Twoj argument odpada. Dodatkowo, od 18" wzwyz w Giuli stosuje sie Run Flaty, a porównujac do gum ze 159, to w Giuli bardziej pilnuja srednicy kola, wiec o ile 17" sa takie same jak w 159 to wieksze rozmiary maja nizsza opone niz w przypadku 159 (np 18 sa 225/45R18).
Niestety drogi w Bielsku po ktorych nagminnie jezdze (w poblizu mojej dzielnicy) sa fatalne - stare, polatane, pofalowane, z zapadnietymi studzienkami albo bardzo stara kostka, i szczerze mowiac to mialbym obawy za po 20tys km na takich 19 mialbym wylachany samochod z zawieszeniem rozklekotanym i skrzypiacymi tapicerkami/fotelami.
Najchetniej to kupilbym auto na 17" sport, te felgi zostalyby na zime, a na lato zalozylbym 18" ale nie na runflatach i moze rozmiar ze 159 (ot chocby moje obecne podkowy, o ile felgi ze 159 i opony pasuja do Giuli).