Też uważam, że Gulietta jednak jest w tym samym szeregu co A3 i A klasa
Printable View
Też uważam, że Gulietta jednak jest w tym samym szeregu co A3 i A klasa
No skoro BMW 1 to takie premium, to czemu jest w nim tak słabo.. Może nie najwyższy poziom wyposażenia (jak na rynek belgijski), ale plastikowe osłony słupków z przodu, twarde i ledwo wyściełane boczki tylne bez kieszeni, ohydne plastiki za przednimi fotelami, czarna szmata na fotelach rodem ze Škody, od wielu lat te same plastiki deski. Audi jeszcze gorzej. Mercedes A ma jako jedyny wzornictwo na poziomie. Ale ta różnica jakości odczuwalnej zależy dziś tylko od nastawienia oceniającego..
pzdr, tadzikpl
Jasne, obecna jakość to już tylko "jakość", niewiele to ma wspólnego ze starszymi modelami.
Co do pisania "zwykły kompakt" to tak, jest ładna ale to nie jest kryterium wg którego ocenia się klasę do której auto przynależy, jeździłem Giuliettą QV, fajne wozidło, nawet bym sobie kupił, jednak nie zauważyłem żeby czymkolwiek specjalnie się wyróżniała na tle Megane RS, Focusa ST itp. a nawet miała jeden irytujący haczyk - turbo zdychało zanim zdążyło się dobrze rozkręcić. Zwykłe wersje też jak każdy inny kompakt.
Ale widzę że dorzuciłem do ognia więc nic więcej nie piszę i wycofam się raczkiem ;)
Tadzik wejdz do swojej alfy i pozniej wejdz do bmw 5 f10...ja tak mam gdy wchodze do BMW ojca a pozniej do swojej 159-wtedy najbardziej widac co jest premium a co nie premium.To inna jakosc,spasowanie,materialy itd.Natomiast co do kompaktow to one sa by sprzedawac sie w jak najwiekszej ilosci i takie bmw czy mercedes jada na prestizu z wiekszych modeli.Ludzie to kupuja bo to przeciez znaczek luksusowej marki(przeciez w salonach sa auta tych marek za 600tys zlotych)Nie kazdy chce limuzyny wielkosci nowej 7 wiec grubo ponad 5metrow za 500tys zl-taki biznesmen kupi corce BMW 1 czy A klase,a nie astre,megane czy civica bo to wlasnie marka premium,troche moze w tym snobizmu ale ten swiat jest tak skonstruowany.
F10 to nie klasa 159. Bardziej adekwatne porównanie jednak z 3-ką. Im większa BMW Tym chyba bardziej Premium. Poprawcie mnie jeśli się mylę...
P.S: Apropos "prawdziwych" aut Premium. Mój kumpel, miłośnik Audi kupił swojej kobiecie A1 S-linę z DSG z 1.4 T 124KM (chyba). Super wypas!!! Dziś mi powiedział, że od jakiegoś czasu auto na zimnym silniku chodzi jak diesel. Zaprzyjaźniony warsztat zasugerował, że to może być oznaka wadliwego rozrządu w tych silnikach. Auto ma 50 tys km:) Jutro jedzie do ASO. (Nie słyszałem, żeby w Mito był problem z jakimś silnikiem:) ) Jak dodamy do tego olejożerców-TFSI i super diesle 2.0 TDI, nie wspominając o ostatniej aferze to coraz bardziej zdumiewa mnie fenomen tej marki i wyniki sprzedaży :)
Awaryjność to odrębny temat, tutaj Włosi od dawna sa na szarym końcu bo chyba żaden silnik nie ma tak poważnych problemów jak konkurencja.
Wg. ADAC na pewno.
A zdaniem Auto Bilda (no co, gazeta jak gazeta :P) z modeli Alf ostatnich lat 147 2.0 TS jest najmniej awaryjny (wyżej w rankingu od 159 2.4 JTD).
Jeśli fiatowskie silniki JTD "sa na szarym końcu" albo benzynowe pochodzące od 1.0 l FIRE - to możliwe, że nic nie wiem o motoryzacji.
Nowe silniki diesla nie powinny rozczarować w Giulii, ważniejsze jakie będą benzynowe (czy i jak będą dobre).
Mówicie o tym samym ADAC, który nie tak dawno wspierał swoimi statystykami Volkswagena? Heee!
Czytaj ze zrozumieniem, ranking awaryjności to taki w ktorym 1. miejsce to najbardziej awaryjny, koniec-najlepszy.
Niewiele wiemy o tych nowych konstrukcjach to fakt.
Mój sceptycyzm bierze się z faktów że;
1.W przypadku Giulii mamy do czynienia z rewolucją konstrukcyjną dla AR(nowa płyta,nowe silniki,nowe skrzynie,materiały itp),
2 Wszystko co nowe i żadnym modelu dotychczas nie stosowane może mieć choroby wieku dziecięcego(raczej pewne)
3.Brak bliższych informacji o powodach powstania silnika 2,2jtdm(przecież 2,0jtdm jest gotowy i sprawdzony)w czym ma być lepszy 2,2 od 2,0-być może będzie to skok technologiczny,ale brak bliższych informacji budzi moje obawy.
4.Odsuwanie w czasie prezentacji cywilnych wersji,brak możliwości sprawdzenia QV na testach(przecież to już 4 miesiące) może świadczyć o jakichś kłopotach.
Jeżeli spełnią się ostatnie zapowiedzi FCA to minie ok.12 miesięcy od pokazania modelu do pierwszych sprzedanych cywilnych egzemplarzy przez co model utraci argument nowości, a konkurencja nie śpi.
Wydaje mi się powoli,że ktoś kogoś robi tu w konia!
Pewnie Was zainteresuje:
"UK availability is confirmed as September 16 for the halo QV model with others to follow."
Wiadomo, że wersje z kierownicą po złej stronie zawsze wychodzą później, ale sprzedaż 15 miesięcy po premierze to jakaś kpina chyba.
"Szary koniec" to raczej negatywne określenie Ale zrozumiałem, że ton posta był pozytywny :)
Chciałem tylko zaznaczyć, że taka marka Premium jak Audi, liczy sobie jak za zboże za każdą pierdołę a sprzedaje ludziom szmelc a w razie "W" chowa głowę w piasek. Dzięki za takie Premium. Wolę "awaryjną" alfę.
Sorry za offtopic. Już koniec :)
Ciekawe rzeczy piszą tutaj:
http://www.blogdimotori.it/alfa-rome...rio-12053.html
Z tłumaczenia IT -> EN wynika że: Alfa Romeo Giulia 2.0 TBI 330 hp weighs nearly 100 kg less than the "QV"
Ho ho, zaraz się okaże, że 2.0TBi będzie niewiele wolniejsza od QV, a w cholerę tańsza :)
http://www.blogdimotori.it/alfa-rome...rio-12053.html
to samo własnie znalazłem;D
Wychodziło by że TBI będzie miała stosunek moc/masa tylko trochę gorszy od 4C. Chyba nie tak źle ;)
Będzie jak z 75 - V6 fajniej brzmi i jest szybsze, ale Twin Spark lepiej jeździ :).
Mistrz prostej :)
Jak tak to będzie wyglądać, to oznacza, że słowa Sergia o błądzącej Alfie, która teraz wróci do swych korzeni były prawdziwe :)
Czyli to TBi 2.0 będzie tylko sto kilo cięższe od Giulietty - respect
O ile kiedyś dane mi ją będzie kupić to mi tam starczy nawet 1.8mpi bo bydzie zaroz obniżanie i dupne koło w sam raz do lansu po dzielni :) . " Tocze się pomału " ;-)
...jakis dramat.. :S
Alfa niby błądzi z dala od swoich korzeni....a to forum inaczej?
Brak działu sport, o który kilku userów walczy....tylko same fele (srylion stron) i lans... nie ważne osiagi, nie ważne prowadzenie... mi "starczy" 1,2 tttbi ;)
o zgrozo...
Znowu zaśmiecacie wątek kłótnią czy Giulietta to premium czy nie... ileż można? Giulietta golas jest o mile dalej, niż golf golas - tak sobie porównajcie. Poza tym przecież to kwestia wyposażenia.
A jeśli chodzi o Giulię, to proszę:
"La Giulia con il 2.0 tbi da 330 cv ha girato al "Ring" vicino gli 8.00 min. ovviamente e' un tempo che non sara' ufficializzato come fatto con la Q.v."
Giulia z motorem 2.0 TBi 330KM zrobiła okrążenie na słynnym niemieckim torze w ok. 8 minut. Ładny wynik :)
A poniżej foty 2.2 diesel'a - ładnie wygląda dwururkowy wydech wkomponowany w zderzak:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...11201783_n.jpg
Załącznik 180306Załącznik 180307Załącznik 180308Załącznik 180309
L.
Obiektywnie stwierdzam, że przy ujęciu "z tylnej ćwiartki" jest to naprawdę ładny samochód - tylko szkoda, że tak podobny do konkurencji...
Super wkomponowane i nie są to przede wszystkim przestylizowane końcówki wydechu jak np: w Octavii RS, gdzie w dieslu dymi się tylko z jednej strony. Tu na bank będzie z dwóch :)Cytat:
A poniżej foty 2.2 diesel'a - ładnie wygląda dwururkowy wydech wkomponowany w zderzak:
Tutaj bez maskowania:
Jeśli tak będzie wyglądać zwykła wersja to będzie kozak...
po rurach rozpoznasz, ze to alfa....
Giulia będzie dostępna w salonie Euromot w Żorach za miesiąc. Model, który był prezentowany w tym roku na targach.
mówisz poważnie? skąd masz taką wiedzę? Jeśli to prawda to jestem tam pierwszy :-)
Mówili mi pracownicy salonu w dniu dzisiejszym ...
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Bocian - czekam w przyszłym miesiącu na 4szt flaszek.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka