Napisał
Kamis
Witajcie, czytam i czytam i coraz mniej wiem. Powoli zbliżam się do zakupu 159 i ciągle mam dylemat co do wersji silnikowej. Wolałbym diesla, bo od dłuższego czasu użytkuje tego typu silniki i podoba mi się ich specyfikacja. AR będzie drugim autem w rodzinie na dłuższe wypady, dlatego chciałbym mieć coś mocniejszego. Z wielu wątków na forum wynika, że silniki 2,4 200-210km są dobrymi i polecanymi jednostkami. Jednak są to posty zazwyczaj z okolic 2010r, a przebiegi aut nie przekraczały wtedy 100-150tys km. Na dzień dzisiejszy przeglądając ogłoszenia w PL i w innych krajach cieszyłbym się gdyby przebieg nie przekroczył 250tys km. Wyczytałem gdzieś, że w 2.4 wadliwe są głowice i powoli ludzie zaczynają na nie narzekać. W związku z tym lepszym rozwiązaniem wydaje się 1.9 150km? Są one zazwyczaj tańsze i jest ich bardzo dużo na portalach ogłoszeniowych. Prosiłbym użytkowników z przebiegami powyżej 200tys km i wypowiedzi co na dzień dzisiejszy byłoby lepszym wyborem. Jeśli chodzi o budżet zakładałem około 25tys zł. Czy w ogóle jest sens kupowania auta w tej cenie? Czy nie będą to już wymęczone sztuki z roczników 2006-2008? Czy lepszym wyborem jest przeznaczenie 30 paru tys. i poszukiwanie 2.0?