Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Ligota Dobrodzieńska
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

A co w tym dziwnego, że ktoś sprzedaje auto po 8 miesiącach? Swoim poprzednim autem jeździłem tylko pół roku i sprzedałem pomimo świetnego stanu i niskiego przebiegu. W sobotę kupiłem przepiękną alfę w bardzo dobrym stanie. I mimo tego, że bardzo mi się podoba, wiem, że już w przyszłym roku będę ją sprzedawał. Za dużo fajnych aut, żeby wozić tyłek w jednym przez trzy lata.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Mito 1.4 155km

Domyślnie

Witam i prosze o podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy zakupie Alfy 159 2.4? Temat przewijania pewnie milion razy ale ze auto jadę oglądać jutro rano to nie bardzo mam czas aby przejrzec wszystkie interesujące tematy dlatego z góry prosze o wyrozumialosc i jeszcze jedna sprawa czy znacie może jakiś "warsztat" w gdańsku lub okolicach specjalizujący się w alfach do którego można podjechać na dobre sprawdzenie przedzakupowe. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Świeżak Avatar tommy288
    Mieszka w
    Worms (Niemcy) i Piotrkow Tryb
    Auto
    alfa romeo 159 TI SW 1.9 jtd 16v mjet....byla AR 147 1.9 16v mjet

Domyślnie

Zmieniam na mniejsze byc moze nowe.dziwczynie kupilem pande bo w sumie to ona ostatnio jezdzila alfa a ja mam firmowego busa.pobujamy sie troche panda a w polowie stycznia jak sie 9 nie sprzeda to pojdzie w rozlixzeniu za inny.myslalem o julce tbi.w sumie dluzsze trasy to jak do pl lece a takto miasto i brak miejsca do parkowania.ponad 3 lata polatalem i zrovilem ponad 70tys wiec czas zmienic.na gulie sie niedoczekamy jak tak beda sie ociagac.

Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2008r. Sedan

Domyślnie

myślę że Alfa 159 godna polecenia i osobiście sam się przesiadłem z bmw na swoja pierwszą alfę 159 i zawsze jeździłem albo VW albo BMW. Autko fajne , solidnie zrobione, zawieszenie eleganckie zwłaszcza w trasę. Ostatnio wsiadłem w mercedesa i po prostu nie mogłem się w nim zaklimatyzować bo pływał mi od krawędzi do krawędzi. Jak każdy samochód tak i alfa ma swoje wady chodź myślę że w ogromnym stopniu w 159 zostały zweryfikowane i poprawione w porównaniu do 156. Poza tym to nie ten temat by rozmawiać o wadach tych dwóch producentów. Alfa mnie pozytywnie zaskoczyła mam 1.9 8v jedynie pod względem spalania mnie zadziwia bo pali tyle co case z turem i załaczonym 4x4 -.-

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Takie auto z tym przebiegiem i w tym roczniku powinno kosztować c.a. 50 tysięcy i spokojnie by je za takie pieniądze gość sprzedał, nawet dość szybko.
    W Niemczech braknie na takie zestawienie 13 tysięcy Euro na zakup, a tu proszę - gość ma pod kielcami za 39 tysięcy TI z 2011 roku, z niecałymi 60 tysiącami przebiegu. Nic, tylko pakować kasę do torby i jechać po auto.
    Juz za 30 tys. Chyba promocja świąteczna. Czy poprzednio auto nie było z 2011? I zdążył zrobić 10 tys km...

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yeoOd.html

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Za taką cenę na przebieg bym już nie patrzył, jeśli nadwozie nie jest powypadkowe, to jakaś mega okazja
    Były: Alfa SW 156 2004r 1.9 JTD 16v 140km, Alfa SW 159 2007r 2.4 JTDm Q4 210km
    Jest: Alfa SW 159 TI 2010r 2.0 JTDM 170km

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2008r. Sedan

Domyślnie

Cena dobra, jeśli jest tak jak gość pisze.
    Ale nie ma co się sugerować zdjęciami. Też jeździłem oglądać kilka 159 i zanim kupiłem oglądałem sprowadzoną do opłat też 2010 r. wyposażenie też spoko, opis zdjęcia wszystko fajnie. No to co grzech nie pojechać i obejrzeć... załamka, auto wyglądało jak by na dwa etaty na budowie robiło. Nie ma co się napalać
    Przy zakupie radze zachować zimną krew

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    1) AR 159 SW 1,9jtdm 8v 2008r. 2) Focus mkII

Domyślnie

Witajcie, czytam i czytam i coraz mniej wiem. Powoli zbliżam się do zakupu 159 i ciągle mam dylemat co do wersji silnikowej. Wolałbym diesla, bo od dłuższego czasu użytkuje tego typu silniki i podoba mi się ich specyfikacja. AR będzie drugim autem w rodzinie na dłuższe wypady, dlatego chciałbym mieć coś mocniejszego. Z wielu wątków na forum wynika, że silniki 2,4 200-210km są dobrymi i polecanymi jednostkami. Jednak są to posty zazwyczaj z okolic 2010r, a przebiegi aut nie przekraczały wtedy 100-150tys km. Na dzień dzisiejszy przeglądając ogłoszenia w PL i w innych krajach cieszyłbym się gdyby przebieg nie przekroczył 250tys km. Wyczytałem gdzieś, że w 2.4 wadliwe są głowice i powoli ludzie zaczynają na nie narzekać. W związku z tym lepszym rozwiązaniem wydaje się 1.9 150km? Są one zazwyczaj tańsze i jest ich bardzo dużo na portalach ogłoszeniowych. Prosiłbym użytkowników z przebiegami powyżej 200tys km i wypowiedzi co na dzień dzisiejszy byłoby lepszym wyborem. Jeśli chodzi o budżet zakładałem około 25tys zł. Czy w ogóle jest sens kupowania auta w tej cenie? Czy nie będą to już wymęczone sztuki z roczników 2006-2008? Czy lepszym wyborem jest przeznaczenie 30 paru tys. i poszukiwanie 2.0?

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał Waldemar Zobacz post
    Juz za 30 tys. Chyba promocja świąteczna. Czy poprzednio auto nie było z 2011? I zdążył zrobić 10 tys km...

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yeoOd.html

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
    I znowu te mityczne 10 poduszek... Chyba do włoch z pretensjami muszę zadzwonić, że do mojej wepchnęli tylko 7... imho wał jakich mało.. szkoda, że to kielce, jakby było bliżej łodzi to bym obejrzał. Może ktoś spróbuje wyszarpać VIN, to chętnie po weekendzie podrzucę ojcu do rozkodowania.
    Ostatnio edytowane przez hideto ; 11-12-2015 o 14:18

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Cytat Napisał Kamis Zobacz post
    Witajcie, czytam i czytam i coraz mniej wiem. Powoli zbliżam się do zakupu 159 i ciągle mam dylemat co do wersji silnikowej. Wolałbym diesla, bo od dłuższego czasu użytkuje tego typu silniki i podoba mi się ich specyfikacja. AR będzie drugim autem w rodzinie na dłuższe wypady, dlatego chciałbym mieć coś mocniejszego. Z wielu wątków na forum wynika, że silniki 2,4 200-210km są dobrymi i polecanymi jednostkami. Jednak są to posty zazwyczaj z okolic 2010r, a przebiegi aut nie przekraczały wtedy 100-150tys km. Na dzień dzisiejszy przeglądając ogłoszenia w PL i w innych krajach cieszyłbym się gdyby przebieg nie przekroczył 250tys km. Wyczytałem gdzieś, że w 2.4 wadliwe są głowice i powoli ludzie zaczynają na nie narzekać. W związku z tym lepszym rozwiązaniem wydaje się 1.9 150km? Są one zazwyczaj tańsze i jest ich bardzo dużo na portalach ogłoszeniowych. Prosiłbym użytkowników z przebiegami powyżej 200tys km i wypowiedzi co na dzień dzisiejszy byłoby lepszym wyborem. Jeśli chodzi o budżet zakładałem około 25tys zł. Czy w ogóle jest sens kupowania auta w tej cenie? Czy nie będą to już wymęczone sztuki z roczników 2006-2008? Czy lepszym wyborem jest przeznaczenie 30 paru tys. i poszukiwanie 2.0?
    Moja Alfa ma juz 260tysi, 150km 1.9 16V byla po wymianie kolektora, usuniety DPF fizycznie i z kompa, działa jak na razie ok. Ostatnio mi padły wachacze przód, ale silnikowo to raczej naprawde udana jednostka. U mnie w rodzinie tu już trzecie auto z tym samym silnikiem, tylko dwa pozostałe to Ople i ja bym Ci radził poszukać dobrego, zadbanego egzemplarza z tym silnikiem od 2005 do 2008