puki co nie wiadomo z czym ją wiązać..Cytat:
Czyli usterki te można wiązać z nieumiejatna wymiana rozrządu? Tez mam 2.0 jtdm i myślałem o chipie....
Printable View
puki co nie wiadomo z czym ją wiązać..Cytat:
Czyli usterki te można wiązać z nieumiejatna wymiana rozrządu? Tez mam 2.0 jtdm i myślałem o chipie....
Pasek nie przeskoczyl jechalem normalnie i zaczelo smierdziec spod maski zgasilem silnik i zobaczylem ze pasek sie zsuwal i tarl o obudowe rozrzadu. Auto zgasilem. Koles zrobil mi rozrzad a miesiac pozniej chipa i tak jezdzilem do teraz. Jakby przeskoczyl to by bylo slychac a tak nic sie nie dzialo.
Żeby się nie rozpisywać za bardzo - Ople mają nagminne problemy z panewkami w 2.0 CDTi z tego samego powodu, co Alfa 159 - wadliwa uszczelka smoka oleju. Tyle, że w Alfie jak Ci zacznie wyskakiwać komunikat o niskim ciśnieniu oleju - to tego ASO nie przeprogramowuje i w końcu musisz dotrzeć do momentu, gdy wymienisz uszczelkę - bo takich komunikatów nikt nie lubi. W Oplu nowy soft ma wydłużony czas pomiaru ciśnienia oleju - i zdąży ono narosnąć na tyle, że nie wywali komunikatu na desce. I kończy się to obróceniem panewki, bo nieświadomy niczego użytkownik pałuje sobie radośnie niedosmarowany silnik.
Natomiast nigdy nie spotkałem się jeszcze z pękniętym tłokiem w 2.0 JTDm. Co więcej - raczej trudno znaleźć gdziekolwiek informacje, że komuś taka historia, jak bocianowi, się przydarzyła.
Czy jedną sprawę tj. uszczelkę smoka oleju i komunikat o niskim ciśnieniu można w jakikolwiek sposób łączyć z awarią jak u bociana (pęknięty tłok)? Czy są to zupełnie rozłączne sprawy nie mające ze sobą nic wspólnego? Możesz Tomku to jednoznacznie określić?
Pozdrawiam,
Łukasz 2.0 :P
i u mnie komunikat nie wystepowal nigdy
Pęknięcie tłoka nie nastąpi na skutek słabego smarowania - prędzej się zatrze na pierścieniach, niż pęknie. Pęknięcie to efekt albo wady tłoka, bardzo dużego ciśnienia, które pojawiło się w komorze cylindrowej, albo przegrzania tłoka. I tutaj temat do rozważenia - jeśli mamy natrysk oleju na denka tłoków i wydajność układu obiegu oleju nie jest odpowiednia (nie ma wystarczająco wysokiego ciśnienia oleju) - to może dojść do tego, że tłoki będą niewystarczająco dobrze chłodzone. Co z kolei w połączeniu z chipem ...
Kazdy szuka przyczyny czy to chipowanie, czy to wada 2.0
A pytanie, czy my wiemy jak poprzedni wlasciciel uzytkowal Alfe? Moze dawal po garach. Ti Turbo Diesel power jak w benzynie :D Autostrada moja i pierwszy na swiatlach...
Do tego jesli jeszcze 159 Ti byla w ofercie wypozyczalni... nie korcilo by? :D
No i zmeczenie materialu sie klania, mimo ze my mozemy z nowym nabytkiem obchodzic sie jak z "jajkiem" :/