12,2V na złączu pomiarowym prowadzonym cienkimi przewodami, przy przękreconej stacyjce i zasilaniu kilkunastu różnych odbiorników - według mnie poprawne.
Printable View
Nie obawiasz się że takie napięcie przy kwasowym aku z zamkniętymi korkami może nie być za bezpieczne? Szczególnie że tryb AGM w niektórych profilach ładowania potrafi podobno wywalić wyrównawczo nawet ok 15.5V? Plus jak mówisz biedo-ładowarka która nie wiadomo co dokładnie robi. Chyba że wiesz z praktyki że te marketowe ładowarki są z reguły tak słabe?
Napewno ich przewodziki i klemy to śmiech na sali.
Nie, nie obawiam się ładowania wielgachnego 95Ah akumulatora ładowareczką dającą nie więcej niż 4A prądu, o której każdy twierdzi że i tak gęstości nie zrobi. Oryginalny akumulator jest zamknięty, ale gazy są wyprowadzane na zewnątrz samochodu przez specjalną rurkę. 14,8V w końcowym momencie ładowania to nie są jakieś kosmiczne wartości dla akumulatora kwasowego. Biedoładowarki mają tryb "recond" ładujący napięciem powyżej 15V, którego mógłbym się obawiać, ale do jego uruchomienia wymagane są niemożliwe (dla sprawnego niedoładowanego akumulatora) do spełnienia warunki.
- - - Updated - - -
I według mnie to jest poprawne napięcie, mając na uwadze, że akumulator jest naładowany w 80% (zgodnie z algorytmem IBS).
Koledzy, czy MES'em można wyłączyć inteligentne ładowanie? Bo nie widzę takiej opcji. W AlfaOBD jak najbardziej. Auto Giulietta z 2014 roku.
Nie, dlatego powstaje ibs fakerZałącznik 289008
Ale w AlfaOBD widzę możliwość wyłączenia tego ustrojstwa w Body Computer w opcjach konfiguracji samochodu (IAM)
Załącznik 289009
Póki co, tego nie używałem, bo zakupiona żółta przejściówka z Viakena nie gada z moim Vgate iCar Pro ani z Vgate iCar 2.
Pożyczylem po sąsiedzku działającego elma Vgate iCar 2 i udało mi się połączyć z BC żółtą przejściówką. Przełączyłem IAM na disabled. Mam wpięty w gniazdo zapalniczki miernik napięcia, więc będę miał podgląd czy to wyłączenie przez AlfaOBD zadziałało. Żeby nie było, piszę tutaj o AR Giulietta rocznik 2014.