Też tak mi się wydaje, dlatego mam z tym problem. Szukam do przodu zamiennika Ravenola z racji dostępność i jakości, ale nie moge znaleźć pasującego.
Printable View
Oleje Ravenola moższ kupić w InterCars. Każda butelka jakiegokolwiek oleju Ravenola ma z tyłu opakowania dwie zdrapki, pod którymi znajdują sie dwa kody (PIN 1 i PIN 2). Poprawność, a tym samym autentyczność oleju, można sprawdzić na stronie Ravenola wpisując jeden z kodów ze zdrapki. Ponadto, na allegro są autoryzowani dystrybutorzy Ravenola.
Czy masz jakieś zastrzeżenia do jakości oleju Ravenola, zwłaszcza do przedniego dyferencjału?
Kilka dni temu wlałem do przedniego dyferencjału Ravenol MTF-1 75W85 GL-5, a do tylnego Ravenol DGL 75W85 LS GL-5. Ciekawostką jest, że olej Ravenol MTF-1 jest czerwony (jak oleje ATF).
Czy ktoś z posiadaczy Giulii zna numery katalogowe lub wymiary (M - średnica i długość) śrub (korków) spustowych skrzynki rozdzielczej (transfer case) i dyferencjału przedniego. Niebawem będę wymieniał olej w obydwu dyferencjałach (ponownie) i w skrzynce rozdzielczej. W dyferencjale tylnym jest korek spustowy M14 (imbus 8), ale wymieniając olej w przednim dyferencjale zapomniałem sprawdzić rozmiary korka. Nic teź nie wiem o rozmiarach korka w skrzynce rozdzielczej. Numer części (o ile taki występuje osobno) byłby najlepszym rozwiązaniem, ale jeżeli ktoś będzie znał rozmiary tych korków (średnice), to kupię nieoryginalne korki.
Dwa tygodnie temu ponownie wymieniłem oleje w:
- dyferencjale przednim (Ravenol MTF-1 75W85 GL-5), chociaż nie był zużyty, ale zostało mi pół litra tego oleju, więc aby go nie magazynować, wlałem do dyferencjału (0,45 L),
- dyferencjale tylnym LS (Ravenol DGL 75W85 LS GL-5), po 2500 km przebiegu, ale był już trochę ciemny (0,9 L).
A ponadto, pierwszy raz wymieniłem oleje w:
- dyferencjale międzyosiowym (Tutela Transmission Transfer Case SAE 75W, API GL5), ponieważ dotychczas był tam Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 wlany przez poprzedniego właściciela,
- silniku (Ravenol FES 0W30 Fiat 9.55535-DS1/GS1) wraz z ori filtrem oleju (K04892339AB) i ori filtrem powietrza (50534420).
Wymieniłem śrubę spustową wraz z uszczelką oleju silnikowego (55232574) i śrubę spustową oleju wraz z uszczelką w dyferencjale tylnym (M16x10). Przy następnej wymianie oleju w dyferencjale międzyosiowym (zostało mi jeszcze 1,1 L) również wymienię śrubę spustową wraz z uszczelką (M22x10).
Profilaktycznie po około 3000 km wymienię jeszcze raz olej w silniku wraz z filtrem oleju i śrubą spustową oraz oleje w dyferencjałach tylnym (LS) i międzyosiowym.
Dzięki tym zabiegom pozbedę się resztek olejów poprzednio wlanych (w silniku była Tutela Digitek 0W30), w dyferencjale międzyosiowym (Ravenol DGL 75W85 LS), a w dyferencjale tylnym (LS) przy mocno dynamicznej jeździe zawsze warto wymienić olej.
U mnie niedawno wymienione:
1. Dyfer przód - Ravenol MTF-1 75W85
2. Dyfer tył - Ravenol DGL 75W85 LS GL-5
3. Transfer case - Ravenol Transfer Fluid DTF-1
4. Silnik - Motul 8100 ECO-clean OW30 C2 + filtr Knecht OC 614
Skąd wziąłeś dane dla zamiennika filtra oleju, tj. Knecht (Mahle) OC 614? I dlaczego wybrałeś akurat ten typ oleju do Transfer Case?
Filtr z katalogu online knechta, olej z polecenia
Dziękuję.