a nie są to objawy maglownicy/przekładni kierowniczej?
bo to zapewne taka sama ja w GP jest, a z tego co czytałem w GP są z tym problemy
Printable View
No to ja opiszę swoją Mitke (1.6 JTDm, distinctive, xenony, pakiet sport, blue& me, navigacja itd.):
Jeżdzę nią 14-ty miesiąc i mam 28300km. Do tej pory stało się:
1. Prawy ksenon przestał świecić kilka dni po odebraniu z salonu. Coś tam się rozłączyło ale nie chcieli szukać tylko zamienili na nowy ksenon.
2. Po paru tyś km lewy ksenon zaczął świecić za nisko. Pojechałem, zrobili i za tydzień świecił za wysoko. Wymiana ksenona i spoko ale zaczął parować lekko klosz reflekora po zgaszeniu świateł, po kilku godzinach odparowuje bez śladu. Na razie jeżdże i się tym nie przejmuje.
3. Jedyna poważna awaria to przy 25800km awaria czujnika samopoziomowania lamp- częsć zamontowana na elemencie zawieszenia, prawdopodobnie od soli i wody się rozszczelnił i zrobiło się zwarcie. Efekt, zgasły mi zegary i jechałem bez wskazań liczników ale auto mobilne. Długo szukali aż znaleźli i wymienili. Przy okazji sprawdził sie Assistance Alfy i dali mi na 5 dni Kie Cee`d 1.6 crdi.
Inne duperele, które zauważyłem ale nie przejmuje się na razie:
1. Nie domyka się do końca spryskiwacz ksenona lewego - troszkę odstaje.
2. Lewa wycieraczka niedokladnie ściaga wodę i zanieszyszcenia z szyby.
3. Ja zamarznie szyba w drzwiach to mam problem z domknięciem drzwi od wewnątrz bo się szyba nie opuszcza.
4. Mam letnie 17 i jest twardo a na 18 to już sobie nie wyobrażam jazdy po naszych drogach. Jedną felge już przygiąłem na dziurze w tamtym roku. Z ubezpieczenia dostałem nową + regulacja zbieżności.
Dynamika super jak dla mnie. Jak sie mu wciśnie nawet w trybie Normal to odchodzi bardzo dynamicznie. Wyprzedzanie to czysta przyjemność. Vmax jaki osiągnałem to 200. Silnik cichutki jak na Diesla i nie przypomina go akustycznie.
Spalanie na kołach 16 nawet poniżej 5.0 przy normalnej jeździe ale bez przekraczania 100km/h a w jeździe mieszanej 10km miasto w korkach + 30 km autostrady srednio było 6.0 w tamtym roku jak jeździła żona. Teraz pewnie byłoby mniej bo widać redukcję spalania ale ja mam ciąższą nogę :D
Generalnie jestem przezadowolony z Alfy. Jeżdzę codziennie 100km w trasie i jakby miał ten dystans pokonywać jakimś nudnym Polo, którym byłem zainteresowany, żałowałbym strasznie.
Pozdr
Odcina gaz przy trąceniu hamulca lewą nogą. Coraz bardziej irytuje mnie jazda tym samochodem.
czyszczenie hamulców przednich i tylnych po 10 tyś km.
---------- Post dodany o godzinie 13:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:33 ----------
czyszczenie hamulców przednich i tylnych po 10 tyś km.
No i byłem w ASO. Wprawdzie przy mrozie kiera przestała chrupać i nie wiadomo było które łożysko wymienić więc wymienili oba :). Rozbiórka dwóch mc personów + wymiana części ~2 godziny. I cos dla fanów chromowanych detali: ramka lampy wymieniana pół roku temu znów dostała bąbli - kolejne zlecenie w drodze.
a kiedy byłeś w serwisie jeżeli chodzi ci o białe mito z dużą płetwą i felami 18 cala to samochód kumpla, ja zawiozłem dzisiaj przegląd po 30 tys. i głośnik wysoko tonowy przestał współpracować