No to ja opiszę swoją Mitke (1.6 JTDm, distinctive, xenony, pakiet sport, blue& me, navigacja itd.):
Jeżdzę nią 14-ty miesiąc i mam 28300km. Do tej pory stało się:
1. Prawy ksenon przestał świecić kilka dni po odebraniu z salonu. Coś tam się rozłączyło ale nie chcieli szukać tylko zamienili na nowy ksenon.
2. Po paru tyś km lewy ksenon zaczął świecić za nisko. Pojechałem, zrobili i za tydzień świecił za wysoko. Wymiana ksenona i spoko ale zaczął parować lekko klosz reflekora po zgaszeniu świateł, po kilku godzinach odparowuje bez śladu. Na razie jeżdże i się tym nie przejmuje.
3. Jedyna poważna awaria to przy 25800km awaria czujnika samopoziomowania lamp- częsć zamontowana na elemencie zawieszenia, prawdopodobnie od soli i wody się rozszczelnił i zrobiło się zwarcie. Efekt, zgasły mi zegary i jechałem bez wskazań liczników ale auto mobilne. Długo szukali aż znaleźli i wymienili. Przy okazji sprawdził sie Assistance Alfy i dali mi na 5 dni Kie Cee`d 1.6 crdi.
Inne duperele, które zauważyłem ale nie przejmuje się na razie:
1. Nie domyka się do końca spryskiwacz ksenona lewego - troszkę odstaje.
2. Lewa wycieraczka niedokladnie ściaga wodę i zanieszyszcenia z szyby.
3. Ja zamarznie szyba w drzwiach to mam problem z domknięciem drzwi od wewnątrz bo się szyba nie opuszcza.
4. Mam letnie 17 i jest twardo a na 18 to już sobie nie wyobrażam jazdy po naszych drogach. Jedną felge już przygiąłem na dziurze w tamtym roku. Z ubezpieczenia dostałem nową + regulacja zbieżności.
Dynamika super jak dla mnie. Jak sie mu wciśnie nawet w trybie Normal to odchodzi bardzo dynamicznie. Wyprzedzanie to czysta przyjemność. Vmax jaki osiągnałem to 200. Silnik cichutki jak na Diesla i nie przypomina go akustycznie.
Spalanie na kołach 16 nawet poniżej 5.0 przy normalnej jeździe ale bez przekraczania 100km/h a w jeździe mieszanej 10km miasto w korkach + 30 km autostrady srednio było 6.0 w tamtym roku jak jeździła żona. Teraz pewnie byłoby mniej bo widać redukcję spalania ale ja mam ciąższą nogę
Generalnie jestem przezadowolony z Alfy. Jeżdzę codziennie 100km w trasie i jakby miał ten dystans pokonywać jakimś nudnym Polo, którym byłem zainteresowany, żałowałbym strasznie.
Pozdr
czyszczenie hamulców przednich i tylnych po 10 tyś km.
---------- Post dodany o godzinie 13:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:33 ----------
czyszczenie hamulców przednich i tylnych po 10 tyś km.
No i byłem w ASO. Wprawdzie przy mrozie kiera przestała chrupać i nie wiadomo było które łożysko wymienić więc wymienili oba. Rozbiórka dwóch mc personów + wymiana części ~2 godziny. I cos dla fanów chromowanych detali: ramka lampy wymieniana pół roku temu znów dostała bąbli - kolejne zlecenie w drodze.
a kiedy byłeś w serwisie jeżeli chodzi ci o białe mito z dużą płetwą i felami 18 cala to samochód kumpla, ja zawiozłem dzisiaj przegląd po 30 tys. i głośnik wysoko tonowy przestał współpracować