A zrobiliście z tym specem testy dynamiczne, po podpięciu FES-a? Bo to mogłoby dużo wyjaśnić - trzeba wziąć auto na przejażdżkę i obserwować zadane i mierzone ciśnienie doładowania i parametry wtrysku.
Printable View
Taki poradnik w skrócie, bo nie mogę już czytać że ktoś coś sprawdza , a inne rzeczy pomija i dalej kręci się jak g... w betoniarce. Wszystkie usterki układu sterowania silnikiem powodują bład MCSF, więc jednemu pomoże kosmetyka, a innemu tylko wymiana. Główne przyczyny wystapienia MCSF to:
1) PRZEŁADOWANIE, spowodowane może być:
-zanieczyszczony/uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania
-nieszczelność dolotu powietrza (węże i opaski)
-żle działająca zmienna geometria turbiny (overboost + wężyki do wymiy, ewentualnie pompa podcisnieniowa nie wytwarza odpowiedniego podcisnienia) i nie ma znaczenia, że sztanga się porusza, bo robi to zbyt wolno
-zapieczone kierownice zmiennej geometrii w turbinie
-uszkodzona turbina
-źle wyregulowana długość cięgna od zmiennej geometrii (częste po tzw. regeneracji)
2) NIEWŁAŚCIWE CIŚNIENIE PALIWA NA LISTWIE WTRYSKOWEJ, spowodowane może być:
-zalanie kiepskiego paliwa
-zanieczyszczony/uszkodzony regulator ciśnienia paliwa
-zanieczyszczony filtr paliwa
-uszkodzona pompa wtryskowa (nie daje odpowiedniego ciśnienia)
-uszkodzony czujnik cisnienia paliwa na listwie wtryskowej
-"lejący" wtryskiwacz
3)UKŁAD RECYRKULACJI SPALIN (EGR), spowodowane może być:
-uszkodzony/nieszczelny zawór EGR (często zabity sadzą "staje" a elektromagnes ulega spaleniu)
-zaslepienie całkowite EGR tam gdzie tego nie wolno robić (zaślepka musi być dedykowana do silnika)
-wymiana EGRa lub jego zaślepienie ale bez dokładnego czyszczenia kolektora (zanieczyszczenia i tak zostaja w kolektorze i uszkadzają czujnik cisnienia doładowania)
4) USZKODZONY PRZEPŁYWOMIERZ
5) NIEWŁAŚCIWA TEMPERATURA SILNIKA, spowodowane może być:
-uszkodzony termostat
-uszkodzony czujnik teperatury (ktoś "zaoszczędził" podczas wymiany i wymienił sam termostat bez czujnika)
-nieszczelny układ chłodzenia
6) USZKODZONY CZUJNIK POŁOŻENIA KĄTOWEGO WAŁU KORBOWEGO LUB WAŁKA ROZRZĄDU
PORADY JAK USUNĄĆ USTERKI W DZIALE "ZRÓB TO SAM"
Proszę niech to ktoś gdzieś podczepi bo znowu zginie w dziesiątkach stron...
Jest dołączone na pierwszej stronie
dziękować... dla takich żółtodziobów jak np ja jest to nieoceniona pomoc! :)
Czy może ktoś ostatecznie potwierdzić jakiej średnicy wężyki mają być zamontowane do overboosta?
Możecie napisać jaka średnica gdzie idzie?
Tutaj znalazłem silikonowy 4mm
http://moto.allegro.pl/przewod-wezyki-podcisnienia-silikonowe-saab-i1745812456.html
Ale są też dostępne o średnicy 3,5mm
http://moto.allegro.pl/przewod-wezyki-podcisnienia-silikonowe-saab-3-5x2-i1772602644.html
Przy okazji czy wie ktoś może jaki wężyk powinien iść do gruszki sterującej przepustnicą? U mnie ten wężyk niestety spadł przez co auto w ogóle nie jeździło a wszedł wyjątkowo lekko więc może nie siedzieć dobrze.
Ps. Czy to normalne, że zawór overboost mocno się nagrzewa nawet podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wczoraj chciałem odpiąć z niego wtyczkę i ciężko było go trzymać taki był gorący.
Zawór masz do wymiany, a wężyki mają wewnętrzną średnicę 3 i 4 mm
Czyszczenie nic już nie da? (mam rozbieralną wersję)
Witam, komunikat motor control system failure pojawil sie kiedy chcialem zlokalizowac spalony bezpiecznik tylnej wycieraczki,
moze wiecie ktory z bezpiecznikow jest opowiedzialny za ten komunikat. Nie zaobserwowalem spadkow mocy, ani innych skutkow ubocznych wiec licze (moze troche naiwnie:)) ze wystarczy wymiana bezpiecznika
Z gory dzieki za pomoc
Spalony bezpiecznik to raczej nie wywołał tego komunikatu.... Podepnij komputer
Witam
mój problem z MCSF chwilowo przynajmniej mogę uznać za rozwiązany, oczywiście dzięki informacją wycyztanym na forum :)
Jednak od odebrania auta z warsztatu, towarzyszą mi "świerszcze" :cool: które słychać tak do 2k obrotów,
powyżej tej granicy pojawia się dzwięk jakby świszczącego powietrza.
Wczytałem na forum, że to zapewne ucieka powietrze z rur do turbiny.
Nie wiem niestety gdzie dokładnie szukać miejsc nieszczelności - słabo znam się na konstukcji silnika.
Dodatkowo te świerszcze. Stojąc z otwartą maską w zasadzie ich nie słychać, dopiero w trakcie jazdy.
A i jeszcze mam takie syknięcie przy odpuszczaniu sprzęgła, głośne i wyraźne.
Sporo mam tych efektów dzwiękowych :-/ i nie chce ich naprawiać włączając radio :stop:
Poradźcie jak te dźwięki zlokalizować??
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
sorry ze dalej trzymam sie tych bezpiecznikow, ale wiecie moze ktory odpowiedzialny jest za EGR?
Nie ma takiego
Witam, posiadam alfę pół roku. Jakiś miesiąc temu padł alternator. Wymieniłam na nowy i od tego momentu zaczęły się kłopoty. Po przejechaniu 30 km wyskoczył błąd motor control system failure. Pali się czły czas. Nie gaśnie nawet po odłączeniu aku. Byłam u elektryka sprawdził wymienił jakieś wężyki 2 i było ok. Ale na chwile bo znów po jakichś 100 km zapalił się i nie zgasł. Moc ma taką samą bez zmian. Jedzie normalnie. Znów u elektryka wymienił jakiś zaworek z przodu silnika nie wiem jak się nazywa. Po 20 km błąd znów się zapalił. Czy może ktoś powiedzieć co to może być na kompie cały czas wyskakuje błąd przepływu powietrza. Z góry dziękuję za info i pomoc.
To wymień przepływomierz... ale nie wydaje mi się że to ten błąd podaj nr błędu
Nie pamiętam numeru błędu, ale jutro jadę do elektryka i zobaczymy, może to ten przepływomierz właśnie do niego dzwoniłam i mówił że też o tym myślał więc zobaczymy, na razie dziękuję za pomoc, odezwę się po diagnozie.
:( pwnie wiecie wszycy w czym juz problem ale ja jestem młodym posiadaczem alfy i dopadł mnie pewien problem w czasie jazdy pojawił mi sie MCSF i jako dobry uzytkownik samochodu tego samego dnia skontaktowałem sie z mechanikiem i on usunął mi bład z komputera mowiac ze to złe paliwko wiec pojechalem dalej w swoja droge ale po około 50-70 km znow sie pojawil czy to znow paliwo oczywiście tankuje na Orlenie :| i czy to moze być wina właśnie taka i czy komunikat sam zniknie czy znow musze jechac i kasowac a dodam ze nie mineło nawet 2 dni i znow musze jechac do mechanika :( tydzien temu robiłem zawieszenie tez czyli podsumowujac w ciagu bierzacego tygodnia odwiedziłbym mojego mechanika 3 razy czy to nie jest przesada nawet jak na Alfe :(. Dodam jeszcze ze to 147 silnik 1.6 twin spark 120 km :)
dziekuje pozdrawiam :)
jako młody użytkownik alfy polecam zaopatrzyć się w kabel diagnostyczny.Kosztuje niewiele a dowiesz się co boli alfę bo wątpię aby chodziło o słabe paliwo...ale niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie.
tylko wiesz ni podpieli mi sie pod kompa i wszystkie sondy sprawne a bład był właśnie w sondzie lambda wykasowali i powiedzieli ze prawdopodobnie paliwko... nie wiem nie wiem może macie jakieś tego typu doświadczenia :) każda pomoc i kazde słowa coś rozjasniaja :)
Dawno nie miałem benzyniaka ale z tego co pamiętam warto zaopatrzyć się w miernik z omomierzem i zmierzyć opór sondy na poszczególnych obrotach... prawdopodobnie lambda do wymiany. Częsta niegroźna usterka. Chyba że w TS-ie jest inaczej ...?
Miałem podobne przygody z 1.6 TS 120 KM. W moim przypadku wadliwym okazał się czujnik położenia wału. Warto sprawdzić - jeśli dobrze pamiętam ten błąd jest dość łatwy do zdiagnozowania po podłączeniu do komputera.
Dziękuje za pomoc ale przejechalem 100-150 km i samo sie wyłączyło :D:D ahh te alfy taka mała rzecz a cieszy czyż to nie urok posiadania naszych pięknych ?? nie zauważyłem spadku mocy,zwiększego spalania(a nawet zaczołem przez to oszczedzać delikatniej jeżdżąc 8,5l/100 km miasto :) ) mam nadzieje ze to tylko mała fanaberia mojego autka i wszystko jest wporzadku, ale jeszcze raz dziękuje za wszelką pomoc i informacje :)
Zawór overboost wymieniony (stary miał pęknięta obudowę), wężyki wymienione na 3mm i 4mm średnicy silikonowe od overboost bezpośrednio do gruchy i bezpośrednio do akumulatora podciśnienia (nie do pierwszej złączki). Auto mniej pali i nie wywala błędu przeładowania ale na odczytach doładowanie wciąż lata wokół zadanego a po zmianie biegu z wysokich obrotów na ok 1800-2000 jest zamułka i po chwili znowu ciągnie.
Sprawdzałem FESem ruch overboost i wypuszcza sztangę dynamicznie z pyknięciem, natomiast wciąga wolno.
Czy to oznacza, że jednak zapieczone są kierownice?
Powinien równie dynamicznie wciągać sztangę. a jeśli chodzi o wahnięcie w okolicach 2000obr/min to sprawdź przepływomierz
W takim razie to, że wolno wciąga oznacza zapieczone kierownice czy może problemy z vacuum?
Rozumiem, że aby naprawdę sprawdzić przepływomierz to muszę go odpiąć? Odczyty z komputera są rozjechane i tak bo mam przy przyśpieszaniu zadane 1200 a mierzone jest dużo poniżej (600-900).
DLA POTOMNYCH:
Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-Jet 2004 r. - Motor control system failure po włączeniu silnika BEZ podpięcia EGRa.
Jeśli po czyszczeniu/zaślepieniu/rozkręcaniu itp. EGR i przy okazji wyjęciu wtyczki z niego, zapomnicie jej włożyć i odpalicie samochód to po jakimś czasie pojawi się błąd - motor control system failure + informacja na infocenter + ikonka żółta na prędkościomierzu. Niemniej po włożeniu wtyczki i upewnieniu się że wszystko jest ok, nie trzeba z tym od razu lecieć kasować tylko po prostu kilka razy uruchomić samochód - nie wiem czy to było dokładnie 10 ale coś koło tej liczby.. Błąd u mnie nie wywołał żadnych negatywnych zachowań, tylko po prostu szpecił i jęczał przy włączaniu. Po kilkukrotnym odpaleniu auta błąd zniknął i wszystko jest ok.
ktore wezyki sa do wymiany z ponizszego obrazka ? 4, 5 i 7 ?
http://img28.imageshack.us/img28/5268/wezyki.jpg
z tym, ze nr 4 ten potrojny, to sa trzy oddzielne wezyki z opaska ?
ile metrow tego wezyka potrzebuje lacznie ?
To są wężyki wsadzone w opaskę żeby były w kupie. Można spokojnie go z niej wyjąć.
Od overboost do gruszki 1mb 3mm przewodu w zupełności wystarczy. Natomiast do akumulatora podciśnienia zależy jak wymieniasz. Ja mam wymieniony nie do pierwszej złączki tylko do samego akumulatora i poszło chyba trochę więcej więc 2mb 4mm lepiej kupić na zapas.
Ja nie mam dociętych idealnie na taką długość jak były. To ma w ogóle znaczenie? Tam w sumie jest po prostu podciśnienie takie same na całej długości.
Generalnie to należy wymienic wszystkie wężyki aby zapewnić szczelność układu - im kótsze tym lepiej
ok, poprosze jeszcze o potwierdzenie, ktory wezyk prowadzi gdzie, bo juz sie z tym gubie
nr 7-ten od siłownika („gruchy”) na turbinie do overboosta(oznaczony jako nr 6), Maciek sugeruje jeszcze dodac opaske zaciskowa
nr 5-od overboosta(tez dodac opaske) do akumulatora podcisnienia, tutaj pytanie po co go rozdzielac na dwa ze zlaczka jak na rysunku ?
trzy wezyki nr 4- jeden z tego akumulatora podcisnienia do overboosta(ze zlaczka), drugi z zaworu sterowania przepustnica(nr 2) do przepustnicy(SGR 10255)?, trzeci tez z akumulatora do..no wlasnie do czego? gdzie prowadzi wezyk SGR 33102 w prawym-gornym rogu, pompy podcisnienia? (vacum pompy)
jesli chodzi o srednice wewnetrzna wezyk nr 7 -> 3mm ok 1 metra, nr 5 ze zlaczka badz bez, do akumulatora ok 2 metry 4mm srednicy, a ile na te trzy wezyki oznaczone nr 4 ?
Te numerki nie są przypadkowe np. 33102 oznacza napęd hamulców hydraulicznych - innymi słowy wężyk idzie do serwa hamulców
"Ułamał" mi się wężyk idący od overboostu do silnika i wyskoczył mi bład z tego tematu. Znalazłem winowajcę, naprawiłem, moc powróciła ale błąd został.
Czy po 10 uruchomieniach zniknie?
Jak wyskoczył mi błąd EGR bo nie podpiąłem wtyczki, po naprawieniu i 10 uruchomieniach zniknął.
Zniknie ale będziesz musiał jeszcze z 50 km przejechać
Dzięki :). Jak się dzisiaj dowiedziałem jak jeździ moja Alfa bez turbiny to masakra.. :)
Mnie również ostatnio dopadło nieszczęście. Alfa ma przejechane 183 tysiączki. Wywaliło błąd ale po zgaszeniu silnika, odczekaniu chwili i odpaleniu mogłem dalej jechać. Po kilku odpaleniach w niewielkim, około jednodniowym odstępie czasu błąd sam zniknął. Pojawił się ponownie po kilku dniach. Zatrzymałem się i ponownie uruchomiłem silnik.Jednakże jadąc rano do pracy przed 7, na zimnym silniku zgasł po przejechaniu 200 metrów. Zatrzymałem się, odpaliłem i pojechałem dalej. Zgasł po kolejnym kilometrze, wyświetlił się także błąd MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE. Odpaliłem auto i po 5 metrach znowu błąd. Odpaliłem ponownie i przejechałem kolejne 500 metrów by znowu stać. Przejechałem jakieś 4 kilometry i nic się nie wydarzyło. Silnik rozgrzał się a samochód ;przejechał bez problemu. Podpiołem pod kompa i wyświetlił sie komunikat czujnik ciśnienia paliwa. Kupilem nówke sztuke i przez ok trzy tygodnie było oki aż do dzisiaj i znowu to samo gaśnie.
Co Wy na to? co dalej robić.
Bo sam czujnik to był ok, tylko regulator ciśnienia paliwa do wymiany, albo sama pompa siada
Na listwie to jest czujnik, a regulator na pompie
przed wymiana regulatora mozesz sprobowac go wyczyscic
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...aliwa_jtd.html
chodzi o vacum pompe (zaznaczona zielonym kwadratem) ?
http://imageshack.us/photo/my-images/525/silnikl.jpg/
a sam czujnik w ktorym miejscu jest?
Chodzi o pompę paliwową wysokiego ciśnienia