-
Pojawiły się inne błędy , umieszcze je z dzisiaj. Jeśli się nie myle to zauważyłem lekkie zwarcie koło wyjścia z sondy, ( gaz miałem zakładany moźliwe że tak jest , dlatego że kable są zarabiane przy kablo od sondy do ecu. )
Nie obiecuje ale chyba znalazłem przyczyne problemów samochodu, będe testował czy jest lepiej czy tylko udało się na chwile naprawić. Mianowicie zakupiłem interfejs do gazu, byłem u gazowników i mówił mi że mam za słabe ciśnienie w kolektorze , czyli gdzieś jest przedmuch niby od przepustnicy do kolektora. Odrazu mnie poinformował że jak mechanik znajdzie, to abym przyjechał na kontrole i kalibracje. Kurcze poirytowany , ( mam sterownik no i program bo jednak gdy samemu się coś zrobi wtedy można być pewnym , ale i tak nie do końca :) ) W każdym razem przypatrzyłem się co się jak robi , i u siebie zapisałem ustawienia i zacząłem się bawić. Po zmianie map , i autokalibracji . Samochód chodzi całkowicie inaczej !!. Cichutko, równiutko i go nie szarpie, i tak jak by miał wkońcu tą moc która powinna być ( no i tak warriator się odzywa także będe musiał wymienić, takie pytanie regeneracja czy tylko nowy ? )
Podsumowanie , także jeśli się nic nie zmieni to możliwe że to był problem z kalibracją. Może mapa benzyny gubiła mape gazu i odwrotnie. W każdym razie obroty lekko falują ale już nie aż tak czesto i do 3 tysięcy, tylko do 1900 skakały maksymalnie i zaraz wracały do normalnych ( koło 900-100) Co prawda i tak za wysokie ale lepsze obroty niż na starym silnik krokowym , tym moim. Pozdrawiam i umieszczę później fotki .
-
Niestety problem z obrotami ciągle jest, chyba będe musiał zainwestować w silnik krokowy, ale najpierw guma pójdzie na wymiane. Był tam kiedyś gaz cng i spora dziura została, zakleiłem ją kilka krotnie tasmą wzmacniania ale moze to przez nia ?
-
W związku z szukaniem pomocy gdzie tylko się da zdecydowałem się umieścić swą prośbę i zarazem pytanie w tym poście. Przechodząc do sprawy mam problem od około roku czasu, zwiedzonych warsztatów pseudo mechaników w moim mieście ( Limanowa) i nic!!! Problem jak był tak jest. Zakupiony kabelek KKl program FIATecuscan podpięcie i testowanie ale tylko błąd poduszek ze względu na uszkodzona matę. Poza tym nie ma innych błędów. Nie do końca potrafię odczytać właściwie parametry z logów które zapisałem podczas testu drogowego.
Problem-->: Samochód 2.4 jtd rocznik 1998 cf2. Gruszka i zmienna geometria sterowana ciśnieniem z turbiny. Turbina czyszczona. Łopatki zmiennej geo. luźno pracujące. Wężyk od ciśnienia podawanego na gruchę sprawdzony i szczelny na nowych opaskach. Podane powietrze pod ciśnieniem z pompki powoduje wychylenie sztangi w gruszce i poruszenie łopatkami zmiennej geometrii. Czyszczony czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym, czyszczony EGR. Po zamontowaniu turbiny i nowych opasek na przewodach po załączeniu samochodu sztanga do 4500 obr ani nie drgnie.
Efektem odczuwalnym w codziennej jeździe jest to że samochód jadąc pod górę jeśli na jakimś biegu nie ma minimum 2100 obr zaczyna się dusić aż muszę mu zredukować do niższego biegu. Dla porównania pod tą samą gorę 1.9 jtd kumpla 105 hp wychodzi na czwórce brata stilo 115 hp tak samo. Ja kiedyś pod ta gore kiedy wszystko było ok również a teraz maksymalnie na dwójce i mogę rozpędzić tam auto do 60 km/h brata stilo dla porównania na tym odcinku jedzie śmiało 90 km/h.
Dla jasności sprawy przepływomierz który mam nie trzyma swoich właściwości . Ale dla pewności sprawdziłem inne dobre przepławki z innej Alfy i sztanga dalej nie drgnie. Nie mam już sił dla tego proszę o pomoc.
Pomimo przeczyszczonego zaworu sterowania ciśnieniem turbiny w kolektorze ssącym zastanawia mnie fakt czy to nie on jest powodem problemu pomimo ze nie wywala błędu. Docelowe ciśnienie doładowania cały czas "0" Innym jeszcze podejrzeniem dla mnie jest czujnik sterowania zaworu EGR .
PROSZĘ o POMOC !!! i z góry dziękuje za jakieś propozycje. Pozdrawiam
-
W FiatEcuScan wejdz w zakładkę Actuators i uruchom test tłoczka zmiennej geometrii czyli overboost czy VGT. W tej samej zakładce sprawdzisz wychylenie tłoczka w EGR. I potem napisz co wyszło z tych testów.
-
W czasie wykonywania testu overboost wyświetla komunikat "TRWA" a po zakończeniu testu "WYKONANO" nie pojawiają się żadne dane być może dlatego ze jest EDC15 starszy model komputera. Jeśli chodzi o EGR jest to samo. Test wykonałem na zgaszonym i załączonym silniku patrząc na sztangę i nic. Ver FIATECUSCAN 2.1 A NASTĘPNIE 2.5 REG
-
Wrzuciłem temat z moim problemem do działu 147, ale widze że tutaj też znawcy tematu siedzą ;) może ktoś looknąć i coś podpowiedzieć ? http://www.forum.alfaholicy.org/147/...nie_sondy.html
-
linka do alfadiag + stery do kabelka kkl mozna prosic bo ponad 100 stron przeglad to caly weekend strace:)
Na poczatku strony milo by bylo wrzucac najswiezrze wersje softu :) pozdrawiam alfaholikow
-
@odzi
- przecież są stery na pierwszej stronie, oj chyba czas na okulary
- alfadiag jest na stronie 52 na samym dole i tam pozostanie.
-
dzieki Ci dobry czlowieku ale stery sa do win 7 o ile dobrze pamietam:)
-
Witam, prosiłbym o przeslanie fiatecuscana i alfadiag jesli ktos posiada z witaminka, szukałem ale niestety nie znalazłem, n0w3y_pl@o2.pl dzięki bardzo.