Sprawdź i to najszybciej jak to możliwe.
Printable View
Sprawdź i to najszybciej jak to możliwe.
Sprawdze, dzieki za info :)
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Od którego rocznika była montowana nawigacja w 159? Czy była od początku i tylko wersję się potem zmieniały?
Co do 2,4 to taką jeździłem, ale znowu 1,9 nie miałem okazji i tutaj nie mam porównania. Dużą robotę robi różnica pomiędzy 8V i 16V? Patrzyłem po forum, ale na telefonie... Nie ma jakiegoś małego kompendium napisanego przez alfiste na co zwracać uwagę przed zakupem?
Bo przeważnie to jest tak, że sporo rad przed zakupem, a potem nagonka że kupione najgorzej i wymienić jak najszybciej :) Bardzo chciałbym czegoś takiego uniknąć.
PS.
Czy zawiechy dalej tak dostają po dupie w 159 jak w 156? Bo tam non stop, albo zawiech albo wahacz był na tych naszych pięknych drogach.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html
Patrz tutaj. Masz pełno informacji.
2.4 Klapy out egr częsciowo zaślepiony, dpf out. Dzisiaj wymiana uszczelki pod kolektorem wydechowym.Przyczyna wymiany, brak szpilki mocującej kolektor i przedmuch zniszczl uszczelkę.Przebieg 194tys. Turbo wyciągnięte KKK bez zastrzeżeń nie obrzygane olejem powiedziałbym igła.Blok silnika suchy bez śladów wycieków. Wózek jedynie skorodowany (2006r)Nie miałem alfy 159 z 1.9jtd (jeździlem okazyjnie) ale moim zdaniem 2.4 daję 100% lepszą frajdę z jazdy.Co do zakrętów i wynoszenia duzo polepszają dobre opony i zawieszenie.A co do awaryjności to nie ma zastrzeżeń.Klapy tak samo padaja jak w 1.9 na plus w 2.4 jest kolektor aluminiowy.Sprzęgło i dwumasa jak narazie się nie posypaly a moc zwiększona i lekkiej nogi nie mam (oczywiści nie pale gumy to nie bryka małego wieśniaka)Na dzień dzisiejszy najwięcej problemów w 2.4 przyspozył kolektor i dpf (dużo miasta) a poza tym koło pasowe drugie w ciągu roku.Kupione z wyższej półki a jednak się posypały.Teraz mam załozone od maja 2015r i jak narazie nie ma sladów aby guma sie obrywała (nie pamiętam firmy trzeba by zajrzeć na fakture) Na pewno nie kupiłbym 1,9 , frajda z jazdy pieknym autem musi być.Nad 2.0 warto się zastanowić chociaż i tak kultura pracy do 2,4 sie umywa.
U mnie razem z nowym kołem pasowym wleciał nowy napinacz i wszystkie rolki. Miejmy nadzieję, że nie będę przez to przechodził jeszcze raz.
Kiedyś siedziałem na forum Audi i tam gościu miał problem w 1.9 TDI z ciągłym urywaniem się koła pasowego. Okazało się, że winnowajcą był...pęknięty i bijący wał. Miejmy nadzieję, że to tylko domena TDIków :D
Czołem,
Mam takie coś otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-jak-nowy-bezwyp-1wl-oplacony-gwarancja-navi-alu-200km-ID6yj40L.html
Co sądzicie, ktoś skomentuje?
Handlarz twierdzi że bezwypadek, super wypas, bez wkładu, igła, itd.
Wydechy są przekoszone. Jakby prawy uciekał lekko do przodu. Co w połączeniu z brakiem znaczków z tyłu może świadczyć o uszkodzeniu tylnej części auta w przeszłości. Warto też sprawdzić, czy tylny emblemat ma jakiekolwiek ślady zużycia, czy jest nowy.