a pompa hamulcowa sprawa?? Tak samo servo ??
Printable View
a pompa hamulcowa sprawa?? Tak samo servo ??
Dałem to do sprawdzenia mechanikowi, gdyż sam nie wiem jak to dobrze sprawdzić, sprawdził cały układ hamulcowy...
Ewentualnie czy przez przednie tarcze mogłoby się tak stać ? Kupiłem słabszej jakości, ale na wcześniejszych było niemalże identycznie, potem kupiłem używki od QBA, przez jakiś czas było lepiej teraz znów jest gorzej.
O ile się nie mylę kolega OMEN, pisał mi chyba o dużym poprawieniu hamowania na tarczach zmienionych z 310mm --- > 330mm , dlatego teraz pytam :)
Nie pytam czy coś sprawne bo to mam ostatecznie sprawdzone tylko i wyłącznie o włożenie tarcz 330mm przy następnej wymianie tarcz.
EDIT : W poprzedniej na tarczach BOSHA i klockach ferrodo po przejściu z zwykłych zacisków na 4tłoczki brembo w mojej 150KM poprzedniej to był nieporównywalny efekt :)
W 166 sciezka jest chyba nie przetarta.
Miedzy 310 a 330 jakiejs ogromnej roznicy nie zauwazysz. No chyba ze nagminnie latasz po torze. Wtedy 330 slabiej puchna.
Jezeli Tobie brakuje niewiele do skutecznosci to lepiej zainwestowac w lepszy zestaw tarcze+klocki.
W tych brembo 4-ro tłoczkowych, a są wiekowe już, puchnie aluminium pod blaszkami po których chodzą klocki na krawędziach .
Powinien być trochę luz i blaszka gładziutka. Ona jest przykręcona śrubką, której strach ruszać bo chyba Fe w Al więc pewnie skorodowany gwint i z reakcjami między metalami.
Tak czy siak - u siebie miałem te blaszki uniesione minimalnie przez puchnące pod nimi aluminium , co ciekawe _tylko od strony wewnętrznej zacisku_ (!) . Co powodowało blokowanie się klocka, jakoś na skos się układały, brały nie na całej powierzchni tarczy _od wewnątrz_ , z zewnątrz wszystko pięknie i ładnie.
Ledwo wyszły te wewnętrzne klocki, a nowe nie weszły. Spiłowałem trochę brzegi nowych, bo jak wspomniałem mam obawy wykręcać te śrubki - czy nie uszkodzę gwintu w zacisku, o ile w ogóle drgną. Zestaw Textar tarcza gładka + ferdodo premier zwykłe - ok hamują, choć piszczały niemiłosiernie na początku, podocierałem na expresówce porządnie - pomogło.
Takie blokowanie j.w. na pewno osłabia hamulec + przegrzewanie wewnętrznej str tarczy bo nie odbija klocek - może być bicie - miałem.
U mnie w 166tce z 2004 to co opisałem. Jeśli nie miałeś nic regeneracji zacisków robionej z wykręceniem tych blaszek, oczyszczeniem pod nimi, to nie wierzę żeby nie było podobnej sytuacji.
Sprawdź, bo mechanik to popatrzył pewnie - ot, klocki siedzą na miejscu to ok. Ale czy i jaki mają luz do odbicia to już mógł nie sprawdzić.
omen, nie użytkuję auta po torze, ale zdarzy się bardzo szybka jazda do pracy, a mam mnóstwo zakrętów.. także hamując non stop z prędkości autostradowych tj, przyśpieszanie>hamowanie>zakręt i tak kilkukrotnie na dość krótkim odcinku...
Z jakiego modelu dopasowałbym najlepiej te 330mm ?
Andrzej, nie bardzo wiem o których blaszkach piszesz, ale poprzednie klocki, które miałem były z którejś strony bardziej zjechane (na jednej tarczy)
Trzeba dorobic adapter (jest to wg jest mozliwe) i szukac tarcz z podobnym rozstawem w 330mm potem ewentualnie poszerzac jeszcze zacisk.
Kaac - nie mam zdjęć ze 166tki, w porsche ciut inaczej to wygląda, ale to ten sam problem co tu:
https://www.dropbox.com/sh/niqfbvc74...rbish.pdf?dl=0
omen, 159 ma 330mm i grubość 28mm - grubość jak w 166 310mm, tyle, że 166 rozstaw ma 5x108, a 159 ma 5x110.. Kwestia jeszcze otworu na piastę... Na wysokość w ogóle wejdzie czy odpuścić ?
Andrzej, przy następnej wymianie zobaczę co z tą blaszką jest. I na własne ryzyko spróbuję to wykręcić na warsztacie.
I co z tą blaszką zrobić ? Zeszlifować ją żeby się nic nie blokowało ?
EDIT :
Tarcza 166 śred. 310mm, grub. 28mm, centrujący 59mm, roz 5x108
Tarcza 159 śred. 330mm, grub. 28mm, centrujący 70mm, roz 5x110
Czyli dupa z dopasowaniem od 159 ?
Blaszkę tak lege artis to powinno się zdjąć - wykręcić tą śrubkę co przeraża, pod blaszką wyszlifować i blaszkę przykręcić. Ja się obawiałem wykręcać i zeszlifowałem brzegi klocków na tyle żeby luźno tam miały. Blaszkę tylko wyczyścić wtedy powierzchownie.
Rozmiary to wiadomo przecież ze inne tarcz,śrub, otworu, tak samo ze 156 gta nie pasują przecież.
Dupa. Sam miałem zacisk Brembo z 166 i tarcze 310. Piszczały klocki, więc kombinowane nad zmianą na 330. Ale nie podejdzie żaden zestaw. Ostatecznie zmieniłem zacisk na duże Brembo z 159.
U Ciebie, założylbym dobry zestaw tarcza + klocek (nie najtańsze, używane) i nie kombinowałbym. Za dobre tarcze i klocki dasz ponad tysiąc złotych. Zainwestuj tyle i będzie ok. A jak nadal będzie mało, to:
A) kupić zestaw dedykowany z tarcza np 400 mm:-D
B) jeździć wolniej w zakrętach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam