Ciekawe czy Rock Oil nie ma w sobie modyfikatorów tarcia. Ja jeżdżę na tym oleju bez dodatków i jestem mega zadowolony, np. z kultury odpalania silnika.
Printable View
Ciekawe czy Rock Oil nie ma w sobie modyfikatorów tarcia. Ja jeżdżę na tym oleju bez dodatków i jestem mega zadowolony, np. z kultury odpalania silnika.
Oczywiście że ma tylko inne ;-)
To ja dołącze też do tematu :) Dolane 130ml AR9100 na lekko ponad 3l oleju, więc trochę większa dawka. Silnik przy temperaturze około 0C potrafił zaklepać jednym z popychaczy hydraulicznych podczas rozruchu po długim postoju, po kilkunastu sekundach mijało. Zamówiłem ze względu na to Archoila, raczej będąc sceptycznie nastawionym, mam zalany obecnie olej C3, więc trochę dodatków i tak nie zaszkodziłoby. Efekty działania trochę mnie zaskoczyły, bo silnik uruchamia się zupełnie zimny bez odgłosu nienapełnionego olejem popychacza :D Sprawdzone kilkanaście razy podczas rozruchów w temperaturze około 0c. Aha, dodatek dolałem do oleju po 3kkm od wymiany, więc tutaj nie ma mowy o efekcie "świeżego" oleju. Teraz chciałbym na wiosnę zalać AR2300, czy nie będzie problemu, jeżeli mam już dolany 9100? Silnik to Tjet znany z Giulietty czy MiTo ;)
Problemu nie będzie tylko chyba nie jest potrzebne AR2300 skoro wszystko cacy już na AR9100. Ewentualnie użyj płukanki AR2820 przy wymianie oleju jeśli będzie bardzo brudny aby lepiej go spuścić i do nowego AR9100 albo AR9200 albo AR9300 ;-)
Witam
Jak myślicie czy jest sens dolania dodatku Archoil 9100 do Millersa EE long life 5W30 C3 skoro ma on w sobie tyle dodatków antytarciowych itp.?
Jest, po pierwsze dla podwyższenia TBN i czystości bo ten olej zawiera bombę siarki, fosforu i molibdenu znacznie ponad normę C3.
AR9100 współczynnik tarcia także daje ok 2x niższy od tego co potrafią te pakiety EE albo NT.
http://www.oil-club.ru/forum/uploads...1447227691.jpg
Używał ktoś AR2300 w benzynie? Do świeżego oleju dolałem go i w sumie przejechane już 2500km i spodziewałem się mega czarnego oleju że poczyści a kolor na białym papierze wcale nie jest tragiczny ani czarny.Jak coś to miskę miałem czyszczoną jakies 3 wymiany oleju temu.
W benzynie nie spodziewaj się mega czarnego oleju co najwyżej ciemno brązowy będzie.
Na ostatnie 500km przed wymianą można dodać resztę z butelki AR2300 i wtedy na ogół mocniej ciemnieje olej ;-)