Myślałem że przy pompie jest czujnik ciśnienia w takim razie regulator ciśnienia przy pompie był wymieniony na nowy i przez trzy tygodnie było oki.
Printable View
Myślałem że przy pompie jest czujnik ciśnienia w takim razie regulator ciśnienia przy pompie był wymieniony na nowy i przez trzy tygodnie było oki.
a paliwo w baku to masz czyste? Filtr też powinieneś wymienić
tankuje zawsze na statoilu, filtr paliwa wymieniłem dwa dni temu i nic nie pomogło chyba że przed wymianą filtra już regularor ciśnienia zasyfiło.
Czy te dwie opaski od przewodu overboost sa rozbieralne, czy to jednorazowki?
Jesli sa rozbieralne, to jak je zdjac?
http://img208.imageshack.us/img208/7...1093532.th.jpg
Jeśli to są tego typu co myślę to musisz złapać je jedną ręką i jednym palcem pchać w jeden bok a drugim w drugi... jeśli rozumiesz co mam na myśli :P po prostu rozsuwają się na boki.
witam
skad się bierze ten caly syf ktory zapycha mi wejscie do kolektora ? czyścilem go 9 miesiecy temu bo ciezko bylio ruszyc i wymienilem przeplywke, teraz znowu to samo wiec wyczyściłem go ale nie pomoglo do końca. dodam ze po czyszczeniu 9 miesiecy temu miałem błąd mscf (nieszczelość czy jakoś tak) a teraz znikł jakby się tym syfem zatkało czy co?wymienialem na nowe uszczelki od przepustnicy i erg oczywiscie, i jeszcze dodam ze ta rura dolotowa powietrza do kolektora jest wilgotna jakby od oleju? za kazdym razem po czyszczeniu niechcial odplic i gasnie cały sie trzęsąc
teraz zauważyłem że chwyt powietrza był odpięty od filtra powietrza
~zales00 Raczej nie sa takiego typu, wygladaja na regulowan e opaski, cos ala binder.
Witam,
mam Alfkę od m-ca i zauważyłem taką, moim zdaniem nieprawidłowość - silnik jakby nie miał pełnej mocy, przy przyśpieszaniu jakby się dławił a jak lekko zdejmę nogę z gazu to idzie lepiej!!!
Raz wyrzuciło mi błąd opisany w temacie coś z ciśnieniem powietrza na dolocie. Co wy na to? Przebieg oryginalny 97 tys.
DF
Witam.Czy ktoś może mi podpowiedzieć,co to za błąd 1600 w Alfie 147 1,6 benzyna?
witam
podjechałem do elektryka i sprawdził komputer i pokazało następujące usterki
P0191 kontrola ciśnienia w magistrali (zakłucenia działania)
P1671 zawór regulacyjny ciśnienia (sygnał niezrozumiały)
co może być do wymiany?
czujnik ciśnienia prz pompie paliwa wymieniony, filtr paliwa.
Witam, pisałam jakiś czas temu o przepływie powietrza. Mam wymieniony przepływomierz na nowy i nadal jest błąd motor control... Ten zaworek z przodu silnika też wymieniony wężyki również. Błąd pali się cały czas nie gaśnie. Raz tylko zgasł, ale po 3 dniach znów się zapalił i pali się cały czas. Nie ważne czy się go gasi i odpala cały czas się świeci. Samochód chodzi normalnie. Jedzie bez problemu, turbo się załącza. Dodam jeszcze że błąd zapala się na wolnych obrotach i niskim biegu. Mam nr błędów jeśli ktoś może coś doradzić to proszę.
P0236-obwód czujnika A doładowania Turbo
P0401- przepływ gazów recyrkulacji zbyt mały
Pozdrawiam i dzięki, Gosia
Dziś znalazłem przyczynę !!! a włąściwie dwie!!!
1. Po naprawie mechnicy nie zauważyli nadłamanego króćca z przewodem łączącym elektrozawór z overboostem - naprawiono poprzez sklejenie - dało się
2. W rurze od turbo do IC dziura ok 0,5 cm - tymczsowo macna taśma - rozważam wymianę na sztywną rurę tyle że zastanawiam się jak ją założyć???
tyle w temacie
pozdr.
df
witam przepraszam ze sie podpinam pod cudzy temat ale jestem nowy i nie moge zalozyc wlasnego tematu a potrebuje porady od kogos kto ma pojecie o alfach otoz nie mam pojecia co boli moja alfe a na kompie nic nie wychodzi mianowicie ma problemy z odpaleniem czesto tez gasnie na drodze...szlag mnie juz trafia i nie wiem juz kogo sie poradzicz tuym fantem,czy to moze jakis czujnik czy coco moze byc tego przyczyna/pomozcie prosze
---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:10 ----------
zapomnialem dodac ze alfa to 156 Sw 2,4 jtd 150 KM
Czujnik położenia kątowego wału korbowego do wymiany. Zanim coś napiszesz to użyj opcji "SZUKAJ" i nie rozumiem jak i masz problem z założeniem własnego tematu w odpowiednim oczywiście dziale (!!!)
witam możne ktoś rozkmini temat błędu
P1691 Turbo Pressure Control Solenoid Circuit Malfunction
w AR 2.0 TS
Kurde i znowu mam błąd silnika, auto podobnie się zachowuje jak przy zapchanym egr i przy naderwanych eężykach od overbosta.
Nie ciągnie przy niskich obrotach tylko dopiero od ok 3 tyś a kiedyś na jedynce przy dociśnięciu to się zakopywała :) i mam wrażenie że się dzwięk zmienił.
Pół roku temu to wszystko zrobiłem wedle instrukcji i dołożyłem zaślepke egr z dziurkami i teraz brak pomysłów, narazie jeszcze nie mam czasu ale widziałem ze chyba sztangla gruchy się nie wciąga po odpaleniu a chyba powinna wiec od tego zaczne może wężyk albo zawór overbost poszedł, chyba można to sprubować zassać że tak powiem ustami. Czy ew rozszczelnienie układu dolotowego od filtra powietrza mogło by mieć takie objawy bo chyba też puściła opaska nad filtrem i musze to poprawić. Od czego radzicie zacząś
---------- Post added at 20:28 ---------- Previous post was at 20:21 ----------
aha czy ta grucha może się zepsuć czy jak coś to już z turbiną nie tak, jakieś łopatki :) i jak się fachowo ta grucha nazywa żebym z siebie głupka nie robił :) jak sprawdzić poprawnie czy wogule idzie podciśnienie właściwej mocy do sterowania tą gruchą? sory za mało fachowy jezyk.
@ adi2003
od kiedy 2.0 ts były turbodoładowane...
@ mmrozu
Bez podłączenia komputera i odczytania błędów nie masz co ruszać osprzętu
cuoreventi
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...er-offline.png
masz racje ze turbo w ts nie ma
ale błąd jaki komputer wywalił to P1691
OBD II kod błędu P1691 Turbo Pressure Control Solenoid Circuit Malfunction
sam się dziwię i szukam po forach
nikt mi nie jest w stanie powiedzieć co mam wymienić,naprawić
objaw jest taki: przy gwałtownym przyspieszaniu kiedy obroty dojdą do 5-6 tyś zapala się kontrolka (marchewa) silnik przestaje reagować na gaz
obroty wchodzą na 800 po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy
jest to trochę wkurzające nie po to kupiłem takie auto żeby pilnować wskazówki obrotomierza
Wrzuć screena z tym błędem z programu FES
A talże stronę którą pokazuje zaraz po połączeniu czyli data programowania itp
witam
co może być za przyczyna w alfie 1,9 jtd 115 km silnik gaśnie przy obrotach powyżej 2 tyś.
Np. to, że nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa (zapowietrzony układ, przytkany filtr paliwa).
---------- Post added at 10:13 ---------- Previous post was at 10:08 ----------
Lub też P1691 : "Secure breakdown" or "safety cut-off from controller"
Czyli odcięcie dopływu paliwa.
Może być wywołane np. przez nieprawidłowo pracujący przepływomierz.
Reguratol ciśnienia paliwa prz pompie był wymieniany miesiąc temu i do tej pory było oki, filtr paliwa też.
Witam
Przejechałem dziś przez dziury dość szybko i zapalił się MSCF. Auto to 2.0 JTS.
Samochód chodzi ładnie żadnych niepokojących objawów. NIC. A ta cholera nie chce zgasnąć.
Może ktoś z Wawy chciałby poświęcić chwile w święta? :)
Niestety ni cholery się nie znam na tym aucie.... a jeździć musi.
Można to jakoś skasować?
Co poza sondami może być przyczyną?
Jakaś wtyczka straciła na chwilę kontakt elektryczny - pewnie wystarczy tylko skasowanie błędu i lampka zgaśnie
Mi też wyskoczył ten błąd ... odłączyłem jedna kleme na akumulatorze na 5 min i ponownie założyłem i przejechałem pare metrów i zgasła kontrolka...
Witam:) Jestem nowy na tym forum więc kultura wymaga się przywitać i pozdrowić alfaholików :) Moim problemem jest "Motor Control System Failure". Udałem się na komputer i po zdiagnozowaniu mechanik "kazał" wymienić mi sondy ( dwie sondy koszt około 500zł z robotą). Po wykasowaniu błędu i wymianie sond błąd oczywiście zniknął...na tydzień. Znów zawitałem u mechanika i dowiedziałem się, że tankuję złe paliwo. Zmieniłem stację paliw, mechanik wykasował bład i znów po kilku dniach to samo:mad: Pojechałem więc do innego szpeca, podpiął komputer i wyskoczył błąd :" Lamda 1 signal above catal. " i drugi błąd "Lambda 1 signal above catal. (slowe) ". Mechanik kazał troszkę mocniej polatać alfą ale znów ten sam błąd. Czy to zatkany katalizator? Czy można z tym jeszcze z miesiąc pojeżdźić? i co z tym dalej zrobic. pozdrawiam i z góry dziękuję. Alfa 147 1.6 benzyna 2001 rok
A sondy założyłeś oryginalne dedykowane Boscha czy uniwersalne?
I tu mnie zabiłeś... z tego co pamiętam prawdopodobnie Bosha, ale ręki nie dam sobie uciąć
I ja oczywiście od sierpnia jeżdżę w pojawiającym sie MCSF.
Mechanik wyczyścił EGR i przepustnicę ale to nic nie pomogło.
Obecnie mam zdiagnozowane "Ze wysokie ciśnienie doładowania" .
Moje pytanie jest następujące - czy ktoś może określić ile czasu może zająć doświadczonemu mechanikowi sprawdzenie tych wszystkich rzeczy o których mowa na pierwszej stronie. Gość twierdzi, że już spotykał się z takim problemem.
Nie pytam o to czy to jest 5 czy 10 godzin, ale nie wiem sam ... dwa dni ?? trzy wystarczą??
Gość robi tylko włoskie auta.
Wszystkie objawy mam wzorcowe z pierwszej strony - gwałtowne przyśpieszenie i wywala błąd, odbiera moc.
Jak się spotkał to parę godzin
To radzę zmienić tego mechanika. Widzę że jesteś z okolic Warszawy to się przejedź do kolegi:
http://www.pablogarage.pl/
Witam, pojawił mi się ten problem MCSF poraz drugi, za pierwszym razem wykonałem czynnosci tak jak opisane na pierwszej stronie z tym ze zabrudzony byl tylko kolektor ssacy i czyjnik Boscha egr nowy (nie zaslepiony) reszta działa tak jak opisałeś, wiec skasowałem błąd i po przejechaniu jakichs 300km, gdy na 6 chcialem przyspieszyc suprise i MCSF, mozliwe ze tak szybko sie zabrudzil??
To poczytaj jeszcze raz pierwszą stronę, bo masz problemy ze sterowaniem zmienną geometrią turbiny
Witam
rozwiazałem ten problem wymieniając tą częśćRURA DOLOTOWA INTERCOOLERA
gdyż w mojej stwierdziłem pekniecie i powazna nieszczelność.
problem MCSF jak ręką odjął.
Pozdrawiam.
No wiec auto odebrane w poprzedni piątek, póki co błędu brak. mechanior jednak zaznaczył, że zrobił coś czego nie jest na 100% pewien. Miałem pojeździć i sprawdzić. Jeszcze mi nie powiedział co tam wyczarował. W sumie zapłaciłem 150pln wiec jakiś wielkich napraw to raczej nie robił. Może ktoś ma jakiś koncept co on mógł naprawić. Jutro będę dzwonił do niego, miał powiedzieć jak wyjdzie że to działa.
Witam,ja mam problem z bledem P0116,czyli czujnikiem temp chlodzacego silnik,ów czujnik zostal wymieniony,blad wykasowany i za kilka dni powrocil.Moj mechanik stwierdzil,ze byc moze jest inny czujnik,ale nie jest on specem od Alf,wiec tu pytanie kieruje do Was,gdzie jest drugi czujnik,lub czego jeszcze moze byc przyczyna,ze ten komunikat sie pojawil.Dodam,ze to Alfa 147 1,6 Twin Spark z 2002 roku.
Ja opanowałem problem z tym błędem a raczej opanowali koledzy z Szopienic z Auto Ital okazało sie że miałem jakiegoś chip box'a który przy mrozie zaczął świrować, wystarczyło go odpiąć i wyrzucić gdyż stwierdzili że to jakieś chińskie dziadostwo, dodam że panowie z tego warsztatu chcieli zmienić nawet ustawienia box'a ale ja podziękowałem wystarczy mi seryjne 140KM, a po wypięciu różnicy nie odczułem w spadku mocy a błąd się już nie pojawia.