a po lifcie maska sie nei rozni?
Printable View
a po lifcie maska sie nei rozni?
Pytanie jest zasadne. Ktoś zna odpowiedź?
no to moze mamy odp:)
A czy nie różni się ona przypadkiem tylko mocowaniem zamków - w polifcie są regulowane. Nie sądzę żeby blachą się różniły.
Pewnie że maska jest taka sama
poszukuję tematu o silniku 1.8 8V. jest gdzieś na forum?, bo nie mogę znaleźć.
A co potrzebujesz wiedzieć??
informacji szukam pod kątem awaryjności. z tej dziedziny. To chyba jest najmniej awaryjna jednostka?
Najmniej awaryjny jest 1.7 bo bez wariatora, ale jego awaria w 8V to i tak ogromna rzadkość więc pokusił bym się o stwierdzenie że wszystkie 8V są tak samo bezawaryjne. W 2.0 trzeba okresowo wymieniać uszczelkę pod głowicą ale i tak jest to raz na xxx lat.
ten wariator sie tyczy...czego? zmiennych faz rozrządu? (tylko 16V)? i nic więcej im nie dolega?
Tak, wariator jest od zmiennych faz, występuje w 8V i 16V. No generalnie to ja nie wiem co może im dolegać, oprócz ww. uszczelki w 2.0 z silnikiem nic się nie dzieje, reszta to raczej problemy z osprzętem ale to tak jak w każdym innym aucie.
Może i 8V ma wariator ale nie słyszałem by ktoś go wymieniał. Czasem trzeba ustawić tylko luzy zaworowe bo są na płytkach napiąć ewentualnie łańcuch i tyle.
to warto poszukać 155 z takim silnikiem. jezeli sie TD nie znajdzie
Powiem Ci żę bardzo warto mam 1.8 8V i nic się nie dzieje a trochę km nim przejechałem on sam nie jest pierwszej młodości.
Stara i dobra sprawdzona jednostka, prawdziwy silnik Alfy Romeo nic dodać nic ująć,,,,,,,,,, Kupuj
Jakiejś pod Gdańskiem trzeba bedzie poszukać
No to powodzenia w poszukiwaniach, dla mnie 8V jest rewelacyjny a jak chcesz oszczędzać na paliwie to zawsze możesz zagazować.
Nie inaczej, z gazem. Na ropie nie śpię, by benzynę mieć.
hej, pewnie wielu z was wkurza to jak chodzą nasze wycieraczki. Co odpowiada za prędkość? Silnik?
gdyby tak podmienić z 156?
A co Ci w nich przeszkadza?? Moje zapieprzają jak głupie i dobrze, nie chciałbym żeby ścierały w żółwim tempie.
porównując do innych aut to zapieprzają, nie ścierają wody tylko ją zrzucają :P
no i to jest własnie ich plus :D
hmm moje zapieprzają do połowy... potem dostają parkinsona (idą wolno małymi skokamii jakby haczyły o coś) jak wracają to od połowy znowu zapieprzaja.... :P
to trzeba wyczyścić panie kolego. Mi to zajęło 1 godzine ;)
Pewnie inżynierowie Alfy zaprojektowali je tak bo wiedzieli że te auta nie są stworzone do emeryckiego stylu jazdy:D
tutaj znajdziesz odp :)
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ag_dalszy.html
Przepraszam was ale zmienie TEmat :)
Czy ktos orientuje się czy silnik 1,9TD był rozwijany? czy 1,9 JTD jest zupełnie inny projektem ?
Bo dzisiaj siedząc sobie ( tam gdzie zawsze człowiek dochodzi do ciekawych wizji ) , doszedłem do wniosku żęby zrobić coś takiego :
- sprawdzić czy tłok w TD i JTD jest taki sam , sprawdzić skok i pojemność
i
- podmienić głowice , pokombinować z pompa i zrobić z TD silnik z mechaniczną Turbiną ale z bezpośrednim Wtryskiem - Pominąć komorę wstępną :)
Gdyby mi się tak udało bym uzyskał silnik o potężnej mocy Nm :)
hm...ale snujesz pomysły, jakby dało rade to byłoby cos ciekawego, ps. zbieznosc zrobiona i super leci, tylnych łozysk prawie nie było, teraz trzyma sie drogi jak na szynach...:p
Widzisz:P
czasem warto ze mną porozmawiać :P hehehee
Włosi cynkowali 155?
a to spoko, hehe
Ale ocynk nie powinien rdzewieć - a o tym była mowa...
Trzeba będzie szukać nowej 155, tym razem V6 ;-) Pierwsze co zrobię po kupnie to solidne zabezpieczenie antykorozyjne tyłu ;)