a co powiecie o continentalach contiEco 215/55/16
Printable View
a co powiecie o continentalach contiEco 215/55/16
Continental jak to Continental, ogólnie czołówka. Sam mam Continentale ContiSportContact 5 teraz na lato do Alfy, ale nie kupiłem ich bo je chciałem, ale dlatego, że opłacało je się kupić. W cenach Continentali można mieć lepsze opony, ale poniżej pewnego poziomu taki Continental nigdy nie spadnie.
Tutaj możesz poczytać ogrom info o tej oponie od ludzi którzy na niej jeździli :
http://www.oponeo.pl/model-opony/con...iecocontact-ep
Już dawno się tak nie uśmiałem jak po Twoim poście:girl_wacko: Najpierw piszesz o głupocie i debiliźmie by później pisać takie coś.
Kupno opon kierując się rzeźbą bieżnika w takim razie jak nazwiesz? Dla mnie rzeźba bieżnika może może być nawet w kształcie loga PISu byle tylko opona spełniała dobrze swoje zadanie. Chyba, że kupujesz taką oponę by ją położyć na półce w takim razie chapeau bas! Opony w jodełkę zwykle bardziej hałasują od klasycznego bieżnika choć od CSC 5 pewnie będą cichsze. Toyo ja jakiś taki dziwny skład gumy, że na początku użytkowania są bardzo fajne ale po kilku (niewielu) tysiącach opona jest słaba. Opony torowe niby mają fajne ale to wiedza zasłyszana. Wg. mnie ich opony drogowe to klasa średnia no ale cena przystępna.
Tekst z szypkim i fśiekłymi to mnie rozłożył :cool: Poczytaj sobie o czymś co zowie się "lokowanie produktu":)
Testował ktoś z Was może opony Dunlop SportMaxx RT? Kupiłem komplet 18" na lato i jestem ciekawy jak się będą spisywać...
Panowie
dla rozmiaru R16 205/55 91v
Dunlop Sport Bluresponse warto? Ktoś może powiedzieć coś o tych oponkach?
Miałem 195/65R15 91V Bluresponse, świetna opona, pięknie hamuje na mokrym. Patrząc na etykietę - B i A, ale nie zauważyłem zmiany w spalaniu względem poprzednich. Czy cicha? Ciężko powiedzieć.
jak dla mnie to gumki michelin pilot sport 3 czy jakos tak,bajka po prostu.jezdzisz jak na gasienicach:)
Witam
Czy ktoś może polecić jakieś dobre opony letnie 185/65/R15 albo 195/65/R15 w rozsądnej cenie?
Może ktoś ma na sprzedaż?
Potrzebuje tylko 15 calowe
Jaki powinien być odpowiedni indeks ładowności dla 147 ??
195/60/15
To nośność 88
Niedoceniane i nie brane pod uwage sa opony Federal. Nie widzialem zadnych testow z tymi gumami. Ja nie mam ich na zadnym samochodzie, ale raz dostalem zastepczy z wypozyczalni na Federal Formoza FD2 225/45R17 94 W.
Totalne zaskoczenie - swietnie sie klei do asfaltu, na lukach pewna, nie za glosna, a wode odprowadzaja jak gabka. Cztery glebokie podluzne rowki + drobne naciecia. Wbrew tendencjom sa symetryczne i to sie sprawdza.
Jak ze scieralnoscia - nie wiem. Przejechalem w 4 dni 1350 km i bylem bardzo zadowolony.
Jak ktos chce cos naprawde bajeranckiego to model 595EVO. Za 225/45/17 z indexem Y zaplaci 300-350 PLN.
Zeby nie byc posadzonym o reklame, to napisze, ze w Julci mam Michelin Energy Saver, a na Stilo Racing - Conti Premium Contact. Michelki sa nowki, ale Conti za rok wymienie - chyba na Federale.
I na koniec uwaga - asymetryki maja inna twardosci i beznik na zewnatrz, inna od srodka. To jest OK, ale pokazywano filmik z kamer przyczepionych do blotnikow po obu stronach. Opona prawa pieknie odprowadzala wode za siebie, lewa zas czesciowo przed siebie (inny kierunek naciec bieznika). Zakladajac ze kaluze sa czesciej po prawej to tez OK. Ale czasami woda zbiera sie od wewnetrznej lewgo luku i wtedy nie jest OK.
Komentarz ze strony producenta opon -jakich? (to bylo z USA na Discowery) brzmial, ze powinny byc produkowane opony niesymetryczne lewe + prawe i nastepnie parowane, ale nikomu to sie nie oplaca.
Czyli i w tym biznesie kasa ponad wszystko.
Ja mam semi-slicki Federala 595RS-R, i kleją się bardzo przyzwoicie. Nigdy nie miałem okazji testować ich drogowych opon.
Ze swojej strony polecam Bridgestone Potenza RE002. Świetna opona UHP za całkiem rozsądną kasę.
A jakie prawidłowe jest ciśnienie w letnich sesantach 225/45/17?
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk
W tym rozmiarze zawsze miałem 2,3.
A testował ktoś Federal SS 595?
Wg tabeli 2.2 przód i 2.5 tył dla 147-mki dlatego pisałem czy takie jest odpowiednie.
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk
Jestem na etapie kupna opon. Interesuje mnie rozmiar 205/55/16.
Mam mniej więcej upatrzone takie opony jak:
-Uniroyal Rainsport 3
-Nokian Line
-Bridgestone adrenalin RE002
-Bridgestone Turanza T001
-Toyo Proxes T1R
-Federal SS-595
Teraz najgorsza sprawa - decyzja :) doradźcie co wybrać. Styl jazdy raczej umiarkowany, raczej po słabych i krętych drogach no i żeby na deszczu nie zachowywały się jak na lodowisku. Dzięki za ewentualne sugestie.
Jak dla mnie to wybór pomiędzy Uniroyal i Nokian. Na deszcz z delikatną przewagą dla RainSport, aczkolwiek Nokian też daje radę. Sam mam dylemat, z tym że rozmiar 225/50/17 i właśnie na placu boju zostały Nokian zline i Uniroyal. Nokian ma już sporo nabywców i bardzo dobre opinie, Uniroyal to nowość. Jednak myślę, że w deszczu i koleinie Uniroyal poradzi sobie bardzo dobrze, patrząc na poprzedników:-)
W sumie najmniej opinii jest o Uniroyalu bo to nowa opona, ale myślę, że gorszej opony od poprzedniej nie zrobili. Choć czytałem że bark opony jest zrobiony z "prezerwatyw" i jeśli faktycznie tak jest, że opona lubi się wygiąć mocno to na koleinach może być niespokojna. Co użytkownik to opinia. Już się tyle tych opinii naczytałem, że nie wiem komu wierzyć dlatego pytam was o poradę :) za Nokianami przemawia to, że były na 4 miejscu w testach na oponeo i bardzo dużo pozytywnych opinii.
ja kupiłem Uniroyal Rainsport 3 w rozmiarze 235/45/18 do 8calowych podków, opinii bardzo mało było więc liczę na dobry strzał. Wybrałem oponę ze wzmacnianymi bokami, jeśli ktoś chce zobaczyć zdjęcia opon "na żywo" to dajcie znać. Pozdrawiam
A Pirelli P Zero Nero GT w rozmiarze 225/40/18 ? Miał ktoś z takimi do czynienia?
Uzywam Pirelli PZero Nero co prawda w innej rozmiarowce ale opona jest swietna. Z tego co wyczytałem i slyszalem Nero GT od zwyklej Nero jest zrobiona z bardziej miekkiej mieszanki może to i poprawia cos w trakcji opony ale zdecydowałem się na zwykla Nero gdyż zalezalo mi tez trochę na wytrzymalosci opony a nie żeby się starla za szybko.
Poprzedni właściciel mojej 159 miał nero GT w rozmiarze 235/45/18 i na tylnej osi wyzabkowaly mu. Po sprawdzeniu zawieszenia i przejezdzonej całej zimie nie widzę problemów w alfie wiec albo jeździł autostradowo niezaladowany, albo opony te nie specjalnie spisywały się przy SW.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Mam zwykłe nero 205/45/16 - trzymają się drogi jak przyklejone. Myślę, że GT nie będzie gorsze :)
Jeśli styl jazdy umiarkowany to odradzam Potenza Adrenalin. Opona nastawiona na dynamiczną jazdę, mało komfortowa, na mokrym wymaga uwagi bo zamiast wybaczać błędy robi to co jej kierowca każe.
Osobiście brał bym turanze.
Do Federali nie mam przekonania. Zbyt dużo skrajnych opinii.
Toyo znikają w oczach. To bardzo miękkie opony.
Generalnie Nokian, Uniroyal i Bridgestone to moim zdaniem najlepsze z wymienionych przez Ciebie opon.
Polecam Turanzy ;)
Spokojni kierowcy powinni raczej zwrócić uwagę na typowo turystyczne Turanzy. koniec cytatu;)
Dzięki za odpowiedź. Powiem tak. Mówiąc styl umiarkowany miałem na myśli to że w mieście nie cisnę bo nie mam gdzie, ale często jeżdżę na odcinkach krętych ok.70 km i tutaj już lubię sobie pocisnąć. O Nokianach czytałem dość dużo, uniroyale słyszałem że miękkie (może się ktoś do tego ustosunkować?), może ktoś miał takie bridgestony i podzieli się swoją opinią. Nie ukrywam, że wygląd opony też ma jakieś znaczenie, oczywiście mniejsze niż właściwości :)
Wysłane z mojego LG-E975 za pomocą Tapatalk 4