Napisał
lugas
Witajcie serdecznie!
Do tej pory w moim kręgu zainteresowań była tylko francuska motoryzacja. Niestety moje 208 GTi zostało rozbite i szukam czegoś w zamian. Giulietta jest na szczycie mojej listy poszukiwań, bardzo podoba się zarówno mi jak i mojej żonie, ma charakter i w porównaniu do 208-ki większą ilość drzwi ;)
Od jakiegoś czasu wertuję forum a w szczególności ten wątek i ogłoszenia. Stąd parę pytań jeśli mogę prosić o pomoc:
1. Zależałoby mi na wersji z automatem, najlepiej QV ponieważ przyzwyczaiłem się do zapasu mocy ;) Mam budżet jakieś 55 tys. Natomiast nie ma żadnych ogłoszeń poza prawie nowymi sztukami, czy to naprawdę taka rzadkość w rocznikach 2012 na przykład? Odpuścić czekanie i szukać "zwykłej" wersji albo QV w manualu?
2. Jeśli miałbym wziąć inną wersję to zależałoby mi na krajowym pojeździe. Pytanie - czy w salonie Alfy na podstawie VINu dla takiego samochodu udostępnią mi historię egzemplarza czy to tylko "po znajomości" można wydobyć coś takiego? W Peugeocie na przykład nie ma takiej możliwości
3. Czy automaty faktycznie występowały jakie dwusprzęgłowe i klasyczne? W ogłoszeniach raz pojawia się taka informacja, raz inna ale mam wrażenie, że sprzedający nie wiedzą czasem co zaznaczają. Jeśli są faktycznie dwa rodzaje to czy któraś jest zdecydowanie lepsza (w użytkowaniu i utrzymaniu)? z tego co wyczytałem w różnych wątkach tutaj nie należy się zbytnio obawiać automatu, raczej modułu MA
4. Jestem ze śląska i aktualnie tutaj nie ma w zasadzie ofert ale w małopolsce już parę jest, na przykład ta:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-multiair-lpg-170-km-tct-distinctive-oryginalny-lakier-salon-pl-ID6yMutx.html
co ciekawe, jest z LPG. Czy ten silnik nadaje się w ogóle to gazu czy to kiepski pomysł?
To tyle co przychodzi mi do głowy, z góry dzięki!!!