Temat: Planowany zakup używanej Giulietty

Użytkownik Świeżak Avatar BartekDrobniak
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB LPG

Domyślnie

Czyli przez ostatni rok i dwa miesiąca zrobiła 1000 km a resztę na wstecznym ? Jeśli sprzedający deklaruje serwisowanie w ASO, to możesz spróbować zadzwonić do Ganinexu w Katowicach, sprawdzą Ci po VIN samochód i generalnie miło porozmawiasz o egzemplarzu - oczywiście jeśli jakiekolwiek wpisy serwisowe są w bazie. Np. moja Julka, miała dwa wpisy w książce, a w ASO pełen raport przeglądów, o których porozmawiałem sobie telefonicznie z Panem z Ganinexu. Jeśli jesteś z Podkarpacia i masz do przejechania całą Polskę po to auto, to od razu powiem - odpuść.
    Ostatnio edytowane przez BartekDrobniak ; 21-06-2017 o 23:05

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Szukam alfy :)

Domyślnie

Witajcie serdecznie!

Do tej pory w moim kręgu zainteresowań była tylko francuska motoryzacja. Niestety moje 208 GTi zostało rozbite i szukam czegoś w zamian. Giulietta jest na szczycie mojej listy poszukiwań, bardzo podoba się zarówno mi jak i mojej żonie, ma charakter i w porównaniu do 208-ki większą ilość drzwi
    Od jakiegoś czasu wertuję forum a w szczególności ten wątek i ogłoszenia. Stąd parę pytań jeśli mogę prosić o pomoc:
    1. Zależałoby mi na wersji z automatem, najlepiej QV ponieważ przyzwyczaiłem się do zapasu mocy Mam budżet jakieś 55 tys. Natomiast nie ma żadnych ogłoszeń poza prawie nowymi sztukami, czy to naprawdę taka rzadkość w rocznikach 2012 na przykład? Odpuścić czekanie i szukać "zwykłej" wersji albo QV w manualu?
    2. Jeśli miałbym wziąć inną wersję to zależałoby mi na krajowym pojeździe. Pytanie - czy w salonie Alfy na podstawie VINu dla takiego samochodu udostępnią mi historię egzemplarza czy to tylko "po znajomości" można wydobyć coś takiego? W Peugeocie na przykład nie ma takiej możliwości
    3. Czy automaty faktycznie występowały jakie dwusprzęgłowe i klasyczne? W ogłoszeniach raz pojawia się taka informacja, raz inna ale mam wrażenie, że sprzedający nie wiedzą czasem co zaznaczają. Jeśli są faktycznie dwa rodzaje to czy któraś jest zdecydowanie lepsza (w użytkowaniu i utrzymaniu)? z tego co wyczytałem w różnych wątkach tutaj nie należy się zbytnio obawiać automatu, raczej modułu MA
    4. Jestem ze śląska i aktualnie tutaj nie ma w zasadzie ofert ale w małopolsce już parę jest, na przykład ta:
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-multiair-lpg-170-km-tct-distinctive-oryginalny-lakier-salon-pl-ID6yMutx.html
    co ciekawe, jest z LPG. Czy ten silnik nadaje się w ogóle to gazu czy to kiepski pomysł?

To tyle co przychodzi mi do głowy, z góry dzięki!!!

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lugas Zobacz post
    Witajcie serdecznie!

Do tej pory w moim kręgu zainteresowań była tylko francuska motoryzacja. Niestety moje 208 GTi zostało rozbite i szukam czegoś w zamian. Giulietta jest na szczycie mojej listy poszukiwań, bardzo podoba się zarówno mi jak i mojej żonie, ma charakter i w porównaniu do 208-ki większą ilość drzwi
    Od jakiegoś czasu wertuję forum a w szczególności ten wątek i ogłoszenia. Stąd parę pytań jeśli mogę prosić o pomoc:
    1. Zależałoby mi na wersji z automatem, najlepiej QV ponieważ przyzwyczaiłem się do zapasu mocy Mam budżet jakieś 55 tys. Natomiast nie ma żadnych ogłoszeń poza prawie nowymi sztukami, czy to naprawdę taka rzadkość w rocznikach 2012 na przykład? Odpuścić czekanie i szukać "zwykłej" wersji albo QV w manualu?
    2. Jeśli miałbym wziąć inną wersję to zależałoby mi na krajowym pojeździe. Pytanie - czy w salonie Alfy na podstawie VINu dla takiego samochodu udostępnią mi historię egzemplarza czy to tylko "po znajomości" można wydobyć coś takiego? W Peugeocie na przykład nie ma takiej możliwości
    3. Czy automaty faktycznie występowały jakie dwusprzęgłowe i klasyczne? W ogłoszeniach raz pojawia się taka informacja, raz inna ale mam wrażenie, że sprzedający nie wiedzą czasem co zaznaczają. Jeśli są faktycznie dwa rodzaje to czy któraś jest zdecydowanie lepsza (w użytkowaniu i utrzymaniu)? z tego co wyczytałem w różnych wątkach tutaj nie należy się zbytnio obawiać automatu, raczej modułu MA
    4. Jestem ze śląska i aktualnie tutaj nie ma w zasadzie ofert ale w małopolsce już parę jest, na przykład ta:
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-multiair-lpg-170-km-tct-distinctive-oryginalny-lakier-salon-pl-ID6yMutx.html
    co ciekawe, jest z LPG. Czy ten silnik nadaje się w ogóle to gazu czy to kiepski pomysł?

To tyle co przychodzi mi do głowy, z góry dzięki!!!
    Ad2. Jak pójdziesz do serwisu to powinni Ci udostępnić historię, tylko ta baza nie zawsze mówi prawdę. Mój samochód był serwisowany w innym ASO niż w tym co sprawdzałem historię. W centralnej bazie nie było śladu po 2 przeglądach, natomiast jak niezależnie potwierdziłem w ASO, gdzie były książki wpisy, wszystko się zgadzało w ich bazie, nawet dostalem wydruki i skany faktur (na podstawie przedstawinej umowy zakupu i DR). Powiedzieli mi, że baza Fiata nie zawsze działa i nie ma się co nią sugerować.

Ad4. Ja nie szukałem z LPG, ale trafił mi się z LPG więc kupiłem. Też 1.4 MA 170 KM. LPG zakładane przy 30 kkm, teraz jest 105 kkm, z czego ja zrobiłem 8 kkm i nie mogę odpukać złego słowa powiedzieć. Nie widać różnicy między Pb a LPG. Mam instalację typowo dedykowaną do tego silnika. Nawet jest manual opracowany specjalnie do Giulietty Multiair.
    http://autogaz.com.pl/download/instr...-km-euro-5.pdf

Podpytaj co to za instalacje ma to auto, tak to wygląda zacnie.

Auto
    S-Max

Domyślnie Giulietta 1.4 170KM

Cześć,

Jestem zupełnie nowy w temacie [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo ale poszukuję auta dla żony (i trochę dla mnie ;P ).

Wybór padł na Giuliette i w oko wpadła mi i przeszła dzisiaj oględzieny: otomoto /oferta/alfa-romeo-giulietta-ID6yWrkp.html

Pytanie 1: Czy silniki 1.4 MultiAir 170KM z tego rocznika mają problemy z MultiAir czy też jakieś poważne przypadłości. Pytam bo czytałem, że tak z początku produkcji ale też że ten silnik jest bardzo dobry i nie trzeba się martwić.
    Pytanie 2: Pod pokrywą silnika po prawej stronie gdzie chybą są świece (skrajna prawa) było zapocenie tak jakby ciekło spod tego plastikowego pudełka - nie wiem co to jest.
    Pytanie 3: Koło wlewu oleju jest mały okrągły dołek w którym też był olej ale wygląda jakby był źle nalany i nie sprzątnięty.

Czy takie spostrzeżenia powinny mnie odstraszyć?
    Czy jakieś uwagi do tego auta macie?

Dzięki za pomoc!

Użytkownik Rowerzysta Avatar treboR L
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

Myślę, że za niedługo pojawi się na Forum moja oferta sprzedaży Julki. Jeżeli jesteś zainteresowany zadbanym autem z 2011 r i przebiegiem 52 tys. km napisz na priv

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Bosman71 Zobacz post
    Cześć,

Jestem zupełnie nowy w temacie [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo ale poszukuję auta dla żony (i trochę dla mnie ;P ).

Wybór padł na Giuliette i w oko wpadła mi i przeszła dzisiaj oględzieny: otomoto /oferta/alfa-romeo-giulietta-ID6yWrkp.html

Pytanie 1: Czy silniki 1.4 MultiAir 170KM z tego rocznika mają problemy z MultiAir czy też jakieś poważne przypadłości. Pytam bo czytałem, że tak z początku produkcji ale też że ten silnik jest bardzo dobry i nie trzeba się martwić.
    Pytanie 2: Pod pokrywą silnika po prawej stronie gdzie chybą są świece (skrajna prawa) było zapocenie tak jakby ciekło spod tego plastikowego pudełka - nie wiem co to jest.
    Pytanie 3: Koło wlewu oleju jest mały okrągły dołek w którym też był olej ale wygląda jakby był źle nalany i nie sprzątnięty.

Czy takie spostrzeżenia powinny mnie odstraszyć?
    Czy jakieś uwagi do tego auta macie?

Dzięki za pomoc!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

A jak z eksploatacją przez ten okres? Sprawiała jakieś problemy?

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

Cytat Napisał neptunek Zobacz post
    A jak z eksploatacją przez ten okres? Sprawiała jakieś problemy?
    Przez 6 lat nic (no może poza taką pierdołą jak gałka zmiany biegów, którą naprawiło ASO od ręki i opisałem to na Forum). W tym roku niestety pękła mi obudowa alternatora i muszę wymienić sondę lambda. Po za tym wszystko działa bez zarzutu. Jest to moja 3 [notranslate]Alfa[/notranslate] (wcześniej jeździłem 147-ką i GT) i jak do tej pory najlepiej wykonana.

Auto
    Szukam alfy :)

Domyślnie

Okazuje się, że żadne z ASO nie chce przeprowadzać przeglądu samochodów używanych przed kupnem, pytałem w Krakowie, Katowicach i Gliwicach i nic. Mogą tylko udostępnić dane o serwisie na podstawie numeru VIN tylko muszę wpierw mieć zgodę właściciela, cóż, będę musiał poprosić sprzedającego o coś takiego.

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

KURCZE!!! W drodze do serwisu sonda się naprawiła! Niestety część już zamówiono i nie chciałem z siebie robić kogoś gołosłownego. Komputer diagnostyczny nie wykazał żadnych błędów, ale mechanik poradził, żeby wymienić, bo nie daje gwarancji, że po wyjeździe z ASO nie zapali się znowu kontrolka. No to wymieniłam lecz nie jestem pewien czy musiałem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lugas Zobacz post
    Okazuje się, że żadne z ASO nie chce przeprowadzać przeglądu samochodów używanych przed kupnem, pytałem w Krakowie, Katowicach i Gliwicach i nic. Mogą tylko udostępnić dane o serwisie na podstawie numeru VIN tylko muszę wpierw mieć zgodę właściciela, cóż, będę musiał poprosić sprzedającego o coś takiego.
    To dziwne, jednak nie wiem czy to aż taka wada. Ja tam bym wolał mieć zrobiony przegląd przez zufanego mechanika. Myślę, że dużo jest "fachowców" w ASO Alfy Romeo w Polsce którzy naprawdę nie grzeszą umiejętnościami...