Jestem umówiony na poprawki, zorientowałem się że jest coś nie tak po tygodniu jazdy, jak ochłonąłem :)
Napiszę jak sprawa się zakończyła.
Printable View
Jestem umówiony na poprawki, zorientowałem się że jest coś nie tak po tygodniu jazdy, jak ochłonąłem :)
Napiszę jak sprawa się zakończyła.
Witam,
Nareszcie na forum po miesiacu wakacji z Julka :) Trasa holandia - grecja i objazd kilku innych panstw.
Co moge powiedziec o silniku i nowej Julce? WOW po prostu jestem bardzo bardzo zadowolony z silnika i skrzyni TCT. Idealne autko na trasy, skrzynia juz sie ulozyla idealnie i osciagnela chyba juz maksymalna moc :)
od maja zrobilem 16K i w porownaniu z pierwszym modelem jaki mam jest nie do porownania.
Wszystkim ktorzy maja dylemat czy kupic tct czy manuala to mowie TYLKO TCT!!!i tylko diesel :)
Skrzynia chodzi bardzo bardzo plynnie, cichutko w srodku, zero zgrzytow, szarpniec itp co mialo i ma miejsce w manualu.
Nawet w korkach chodzi bardzo plynnie przy redukcji 1-2-1-luz itp. 11h w korku na granicy Servia-Chorwacja ( turki wracaly to europy :mad: ) i gdybym jechal manualem to noga by mi odpadla chyba...
Najbardziej mnie rozwalaly miny niemieckich wlascicieli nowych Audi i BMW jak nie mogli uwierzyc ze ktos im siedzi na ogonie albo wyprzedza ich jak oni juz noge do deski przykladaja hahaha ale mialem ubaw!
Kilka rzeczy ktorych nie robie po zakupieniu diesla TCT a czego nie robilem w 1.4tb:
-Od wyjechania z salonu nie uzywam start&stop (dobrze ze teraz zapamietuje ostatnio wybrane funkcje )
- po pierwszym uruchomieniu silnika czekam okolo kilku minut az sie rozgrzeje i dopiero ruszam
- czekam po kazdej jezdzie kilka minut i wylaczam silnik jak troszke ochlonie nawet jak jedzie sie powoli ( wtedy krocej czekam)
- nie szaleje dopoki silnik nie przejedzie kilku kilometrow i nie cisne go odrazu na maxa.
Spalanie srednie na dystansie 6800km - 6.1L! klima, trasy gorskie, autostradowe predkosci w niemcach :) i miasta z korkami. Samochod nie byl nigdy gaszony w trasie, szczegolnie gdzie temp. zewnetrza byla miedzy 35-42 st.
Udalo mi sie sporo zaoszczedzic na paliwie. :) kocham ten silnik i komfort jaki daje w polaczeniu z TCT
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=144430&stc=1
Te 225 km/h to chyba licznikowe... Skoro Alfa chwali się Vmax = 220 km/h. W koncernie Fiata przy tych prędkościach podaje się już dane z GPS :). Ja na autostradzie na prędkościomierz nawet nie patrzę.
tak tak licznikowe :) ale jeszcze by cos poszla...i to bez chipa jeszcze haha
Jakieś 8% z tego możesz sobie odjąć, czyli mniej więcej 207 km/h :).
wlasnie w pierwszej Julce nie czekalem i problemow ze skrzynia mialem sporo az do dzis nie pracuje jak powinna...
ja nie wyobrazam sobie wlaczenia diesla teraz i natychmiastowego ruszania a tym bardziej ostrej jazdy...ojjjj bolalo by to :P
czas na papierosa przy starcie na pewno wyplynie tylko pozytywnie a nie negatywnie na skrzynie.
Dodano po 4 minutes:
a ciekawe czy alfa podaje max v ktore osiagnie sie na gps czy liczniku?
Jest dokładnie odwrotnie (fachowcy i instrukcja zresztą też nie zaleca grzania na postoju, tyko własnie natychmiastowe ruszanie) - silnik będziesz miał nagrzany (wg wskaźnika w kabinie), a olej w skrzyni jeszcze zimny jak będziesz dawał w palnik.... - szczególnie duża różnica w okresie zimowym