Ok zrobiłem tak jak pisałem;) Wałki się zgadzają obydwa a wał ustawiłem w gmp,nie dotyka już zaworów.Ale koło wałka musiałem obrócić równo o pół obrotu,ten znak co zrobiłem jak był rozrząd jest teraz z drugiej strony pytanie jak to jeździło?????
Printable View
Ok zrobiłem tak jak pisałem;) Wałki się zgadzają obydwa a wał ustawiłem w gmp,nie dotyka już zaworów.Ale koło wałka musiałem obrócić równo o pół obrotu,ten znak co zrobiłem jak był rozrząd jest teraz z drugiej strony pytanie jak to jeździło?????
Tak dorobiłem dwa takie bolce 9mm i siedzą ciasno w obu wałkach.Wiem że wałki i wał nie możę się ruszyć przy napinaniu paska i tak też bedzie zrobione;)
Pytanie czemu wałki były obrócone na odwrót( kółko wałków teraz żeby bylo na blokady obróciłem o pół obrotu kołem) i auto odpalało i jeździło przecież zawory chodziły na odwrót? Czy teraz jak złoże wszystko tak jak ma być to nie odpali?
Ale jak ustaliłeś pozycję koła wału jak nie masz blokady?
Też mam dorobioną blokadę z kawałka blachy na 3 śruby i trzyma wał idealnie w gmp...
Żle zaznaczyłeś na początku. Na jeden obrót wału przypadają dwa obroty wałka. Tłok jest dwa razy w GMP raz na końcu sprężania, a raz na końcu wydechu i dlatego wałek przestawiłeś o pół obrotu i będzie dobrze.
Aha czyli mogę już spokojnie składać rozrząd jeśli mam juz ustawione na znaki i blokady?
2 godziny walczyłem z paskiem od alternatora teraz dopiero zabieram się za rozrząd:)
Udało się po długich walkach Alfa odpaliła za drugim razem chodzi dobrze cicho i równo ale jak przygazuje ze 3 razy tak powyżej 3 tys to wchodzi chyba w tryb awaryjny i kręci tylko do 2 tys obr.Kontrolka check się pali.To co zrobiłem to wywaliłem klapki z kolektora i wyrzuciłem EGR całkowicie...Silniczek od klapek został i jest podłączony a EGR nie (kostka luźna zaklejona taśmą)...Co zrobić żeby nie wchodził w ten tryb awaryjny?