Ok zrobiłem tak jak pisałemWałki się zgadzają obydwa a wał ustawiłem w gmp,nie dotyka już zaworów.Ale koło wałka musiałem obrócić równo o pół obrotu,ten znak co zrobiłem jak był rozrząd jest teraz z drugiej strony pytanie jak to jeździło?????
Ok zrobiłem tak jak pisałemWałki się zgadzają obydwa a wał ustawiłem w gmp,nie dotyka już zaworów.Ale koło wałka musiałem obrócić równo o pół obrotu,ten znak co zrobiłem jak był rozrząd jest teraz z drugiej strony pytanie jak to jeździło?????
Ostatnio edytowane przez MarcinDGR ; 12-10-2016 o 09:27 Powód: Powód
Tak dorobiłem dwa takie bolce 9mm i siedzą ciasno w obu wałkach.Wiem że wałki i wał nie możę się ruszyć przy napinaniu paska i tak też bedzie zrobione
Pytanie czemu wałki były obrócone na odwrót( kółko wałków teraz żeby bylo na blokady obróciłem o pół obrotu kołem) i auto odpalało i jeździło przecież zawory chodziły na odwrót? Czy teraz jak złoże wszystko tak jak ma być to nie odpali?
Ostatnio edytowane przez MarcinDGR ; 12-10-2016 o 11:44 Powód: powód
Ale jak ustaliłeś pozycję koła wału jak nie masz blokady?
Też mam dorobioną blokadę z kawałka blachy na 3 śruby i trzyma wał idealnie w gmp...
Żle zaznaczyłeś na początku. Na jeden obrót wału przypadają dwa obroty wałka. Tłok jest dwa razy w GMP raz na końcu sprężania, a raz na końcu wydechu i dlatego wałek przestawiłeś o pół obrotu i będzie dobrze.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Aha czyli mogę już spokojnie składać rozrząd jeśli mam juz ustawione na znaki i blokady?
2 godziny walczyłem z paskiem od alternatora teraz dopiero zabieram się za rozrząd![]()
Udało się po długich walkach Alfa odpaliła za drugim razem chodzi dobrze cicho i równo ale jak przygazuje ze 3 razy tak powyżej 3 tys to wchodzi chyba w tryb awaryjny i kręci tylko do 2 tys obr.Kontrolka check się pali.To co zrobiłem to wywaliłem klapki z kolektora i wyrzuciłem EGR całkowicie...Silniczek od klapek został i jest podłączony a EGR nie (kostka luźna zaklejona taśmą)...Co zrobić żeby nie wchodził w ten tryb awaryjny?