Też tak sądzę.Niby kpl.z jednej firmy a tu zonk. :( A nt.Juridów czytałem same pozytywy i tachałem je z Niemiec i tak słabo.ZZałożę Ferodo i zobaczymy,czy się zmieni.Najgorsze jest to buczenie z dużych prędkości.Bo tak w normalnej jeździe jest ok.
Printable View
Co to za jurid w ogóle? W życiu o czymś takim nie słyszałem....
[MENTION=3821]marek230482[/MENTION], Jurid to marka hamulcowa, dość porządna :)
Apropos hamulców: Mam od dwóch tygodni nowe tarcze i inne klocki niż miałem. Stare kwiczały. Nowe robią to samo :D Zaciski zregenerowane, hamują jak złoto, klocki mają naklejkę antywibracyjną oraz blaszki. Kwik jak był tak jest. Moja żona powiedziała, że to znak, że czas na zmianę samochodu, a nie hamulców xD
To się domyślam że nie mielonki mazowieckiej :sarcastic: ale na prawdę od lat się "w motoryzacji obracam" i w życiu czegoś takiego nie słyszałem. Czy to jest jedna z tych marek co pojawiły się nagle znikąd i za sprawą odpowiedniej propagandy stały się porządne? Czy porządna bo wcześniej ekspresy robili? :lol: serio, nie słyszałem w życiu o takim producencie więc nie wiem gdzie niby tą renomę sobie wyrobił.
Z tymi piskami to temat stary jak świat. I nie tylko w alfie a we wszystkich autach z tymi zaciskami (alfa, fiat, peugeot i pewnie jeszcze inne). Chyba złotego środka nie ma.
Jurid działa na rynku od ponad 100 lat :) Klocki zaczęli produkować w 1920, więc w tym roku mają setną rocznicę wejścia swoich produktów na rynek.
https://www.centrumhamulcowe24.pl/kl...mulcowe-jurid/
Rozmawiałem niedawno z kolegą - mechanikiem, właśnie o Juridach, jako praktyk, chwalił je.
Marka znana i robi też na pierwszy montaż.Dostarczaja np.do Merca,Beemki,Volvo,Porszawki, i też innych marek.
Nie są wcale takie tanie.Więc powinny być dobre i są z zastrzeżeniem do tego buczenia z dużych prędkości.Przejechałem już na tym kpl.ze 3 kkm i za bardzo po tarczach nie widać nic złego.
Może coś źle spasowałem i nie ten typ klocków pod tarcze kupiłem.Były droższe niż zestaw od Textara. :(
To chyba w Polsce to się dopiero teraz pojawiło. Ja w życiu nie słyszałem żeby ktoś o tym mówił i chwalił.
Marek, jako nastolatek pamiętam jak ojciec kupował części to Jurid i Lucas były z "wyższej półki". W tamtych czasach do luksusowych/lepszych/sportowych aut się takie zakładało. To jedna z niewielu marek, które pamiętam że są na rynku "od zawsze". Teraz jak widać to już nie to samo co kiedyś...
Też nie słyszałem o tej marce, może dlatego, że nigdy nie jeździłem luksusowymi autami xD
A 166 to co :sarcastic: