-
https://youtu.be/Iex3yOjA_og
Obejrzy wszystkie części tego. Tu akurat 5a. W jednym odcinku że skladania silnika wierca jakis dodatkowy kanał w bloku z tego co zrozumiałem żeby pompa oleju pompowala olej do panewek. Oryginalnie olej przechodzi przez wal i tak są smarowane środkowe główne panewki. Może by warto było zrobić to samo u ciebie jak masz tak rozebrane.
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
7 załącznik(i)
Ok czas rozpocząć składanie silnika.
Do tych czynności przygotowywałem się od kilku miesięcy. Obejrzałem chyba wszystkie filmy na Y..be w tym temacie. W zasadzie nie jest to jakaś filozofia ale...
Pierwszą wątpliwością była inspiracja wynikająca z informacji kolegi stuntmachine (post wyżej).
Obejrzałem ten film dwa razy i... doszedłem do wniosku że taka modyfikacja jest dobra dla budowy silnika do jakiś rajdów czy coś. Ja mam zamiar odbudować to dla frajdy jazdy z wiatrem we włosach (o ile jeszcze mi zostaną po tym projekcie :))
Tak więc odbudowuję to zgodnie ze specyfikacją fabryczną.
Blok przygotowany i wypucowany jak to mówią na glanc.
Nawet zainspirowany jakimś amerykańskim filmem z odbudowy silnika jakiegoś starego Peugota (chyba z lat 30 lub 40) dokonałem oszlifowania przy użyciu starej tulei cylindrowej powleczonej pastą do szlifowania zaworów powierzchni styku blok tuleja.
Przygotowane elementy
Załącznik 265944
Załącznik 265945
Wcześniej zamontowałem wał korbowy ale dopiero teraz zrobiłem zdjęcia bo śruby były w ocynkowaniu :)
Załącznik 265943
Załącznik 265946
Załącznik 265947
Tuleje na nowych uszczelkach weszły w gniazda jak w masło. Pomiary przewyższenia tulei nad blokiem silnika zrobię jutro ale wstępnie wygląda to dobrze - na jednej tulei było 0,06mm - książkowo.
Załącznik 265948
Załącznik 265949
Powoli zaczyna się właściwa robota a nie jak to któryś z kolegów określił pitu pitu. :) silniczki, plasticzki i takie tam bzdety.
-
Fajnie wygląda. Bedzie chodził :) tuleje masz nowe i tłoki? Z tą modyfikacja to raczej nie tylko do sportu. Oglądałem ponownie ten film i mechanik mówi że w późniejszych modelach powiedzmy ie na wtrysku zostało to poprawione i fabrycznie były już te otwory do smarowania panewek. Czyli np u mnie są w 1.8ie. Zrób jak chcesz. Jak nie będziesz katowal do odciny to nic złego nie powinno się dziać.
-
Wiesz, jakoś nie miałem sumienia wiercić w tym bloku, już raz zrobiłem sobie kuku z tą szpilką.
Wszystkie bebechy takie jak tuleje cylindra, tłoki, pierścienie, panewki, tulejki korbowodów itp nowe prosto z GB niestety. No i nowe szpilki oczywiście :)
Stary został wał korbowy, korbowody i śruby ale te wszystkie poszły w ocynk.
Poczekaj aż zobaczysz głowicę :D
-
4 załącznik(i)
Dalszy ciąg montażu silnika.
Tłoki i korby na miejscu, dla łatwiejszego kręcenia wałem zamontowałem nawet koło zamachowe - zgodnie z instrukcją serwisową znacznikiem GMP do góry.
Kręci się fajnie - wszystkie połączenia dokręcone odpowiednim momentem.
Załącznik 266028
Załącznik 266029
Załącznik 266030
Załącznik 266031
No i gitarra - teraz czekam na powrót głowicy i w zasadzie silnik będzie gotowy do montażu w aucie. :)
-
Bombowo
kiedy planujesz pierwsze odpalenie?
-
Na razie chyba w myślach bo nie jest gotowe jeszcze nadwozie. :(
Chłopak, który mi to robi ma teraz jakieś problemy więc projekt alfa spider odsuwa się w czasie. :(
Ale ja swoje robię, ostatnio nawet zabrałem się za tapicerkę i galanterię wnętrza takie tam plastiki listwy itp..
No i szykuje nowe zamówienie do Anglii bo Brexit spowoduje wzrost cen trzeba jeszcze korzystać z okresu przejściowego.
-
4 załącznik(i)
Na ta chwilę pochwalę się kolektorem, który skompletowany jest do tego stopnia, że wystarczy go dokręcić do głowicy :D
Załącznik 266232
i jeszcze jedno
Załącznik 266233
Załącznik 266234
No i druga część kolektora
Załącznik 266235
Takie coś pobudza do większego wysiłku bo efekt jest naprawdę super.
Od jutra zabieram się za tylny most.
Kompletuję go do końca włącznie z przewodami hamulcowymi półosiami i hamulcami.
Zdjęcia oczywiście wkrótce.
-
8 załącznik(i)
Mała aktualizacja
Jako że COViD19 szaleje niestety moja aktywność garażowa zmalała prawie do zera.
Jednak parę dni temu udało się troszkę poskładać silnik.
Głowica już jest gotowa. Nowe łańcuchy rozrządu i pompy oleju kupione o dziwo w Polsce i to taniej niż w Anglii docisk sprzęgła, tarcza i łożysko kupione w Polsce no to zabrałem się za skłądanie:
Załącznik 268280
Załącznik 268281
Załącznik 268282
Załącznik 268283
Załącznik 268284
No i prawie skończyłem odbudowę tylnego mostu.
Załącznik 268285
Załącznik 268286
Załącznik 268287
Aby to skończyć muszę zmontować hamulec ręczny ale nie mam jednego elementu przytrzymującego szczękę w tarczy kotwicznej - niestety uległa samozagładzie :(
Ale znalazłem na alldrogo coś podobnego może podpasuje.
-
Szalejący wirus powinien wspomaga prace garażowe. Dlaczego u ciebie jest odwrotnie? Blok pomalowałeś na czarno? Pięknie to wszystko wygląda