Ma znaczenie. Selenia (Digitek PE) 0W30 i Selenia (Star) 5W40 to zupełnie różne oleje, na innych bazach z innymi dodatkami.
Ale jak pisałem o tym od kilku ładnych lat, to nikt mi nie wierzył ;)
To jest jeszcze nic, wpada taki do mnie na serwis i usiłuje mi wytłumaczyć, że nie mam racji, a nawet od nowa zaczyna odkrywać koło ...
Ja ostatnio takiemu jednemu napisałem o star P.E to mi napisał że sie nie znam a on wiedzę ma z internetu o olejach... ręce opadają.
To prawda - pisać się nie chce , ile można w kółko to samo. Jeśli ktoś nie chce się uczyć na czyichś błędach to niech się uczy na własnych i tyle . Ile razy pisałem na własnym przykładzie , 30 tys na selenii star 5w40 (okres gwarancyjny) i syf taki że do dzisiaj domyć silnika nie mogę. Odkąd porzuciłem selenie to zasyfianie stanęło w miejscu. Trochę się domyło ale do ideału brakuje dużo . Widziałem silniki po 100tys tylko na motulu i zero nagaru pod korkiem - po prostu błysk aż oczy przecierałem ze zdumienia
Do usunięcia
Jeździ ktoś na miller's ie? 1.4 ma
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Penrite : http://oilserwis.pl/687,pl_penrite-e...-30-c2-5l.html
Millers EE : http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...e-5w40-5l.html
Millers 0w30 kosztuje w okolicy 270 pln jeśli dobrze pamiętam.
Pablo strona ci w pelni nie skaluje do urzadzen mobilnych [emoji6]http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/03/433.jpg
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
Help! Dolałem przez pomyłkę do silnika olej przekladniowy ok 200 ml. Co ROOBIĆ?
Wymieniać natychmiast cały olej z silnika czy zaczekać ok. 5 tys do następnej planowej wymiany? W silniku mam Specol C3 Premium 5w40 +AR 9100 Dolalem przekladniowy Castrol Syntrans B 75W.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
ja bym od razu wymienial z plukanka silnika, pytanie czy zeby spac spokojnie nie trzeba bedzie jeszcze zrobic kolejnego przeplukania np po kolejnych 100km wlasciwym olejem?
Jesli silnik nie został uruchomiony, to spuścić olej, zalać nowy. Jesli silnik był uruchamiany, to dla pewności lepiej powtórzyć wymianę oleju.
Ja bym nie panikował, w końcu to olej a nie rozpuszczalnik nitro. Jak jest na full poziom to masz jakieś 3.7 l oleju silnikowego i 0,2 przekładniowego. Moim zdanie przy takich proporcjach nic się nie stanie. Jeśli jednak chcesz wymienić to bierzesz wężyk , duża strzykawke 50ml i jedziesz z koksem przez otwór na miarke. Masz szczęście że nie ma mrozów i olej nie jest taki gesty
Nie mam niestety oleju na wymianę i go już pewnie przed świętami nie dostanę. Strzykawka pewnie i tak wszystkiego nie wypompuje. Zawsze coś zostanie zatem pewnie zaryzykuje z pozostawieniem tego 'dodatku uszlachetniajacego' do następnej wymiany. Obym tego nie żałował.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Jak dobrze ustawisz wężyk to myślę że prawie całą miskę oproznisz. Nawet jakbyś zdjął 2 litry i wlał świerzy olej to myślę że pozbędziesz się tego 75w tym bardziej że silnik nie był uruchomiony więc ten olej będzie pływać na wierzchu. Szczerze - ja bym olał
Nic nie będzie przy takiej ilości. Jeśli to tylko 200ml. Ludzie jeżdżą samochodami z rozcienczonym olejem przez paliwo bo wtryski leja albo do doprzepalenia dpf przelewa, skroplony para z powietrza . Nie ma tragedii do następnej wymiany przelatasz.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
no nie wiem. pytabie czy ten 75w sie ladnie rozmiesza w oleju czy nie. jesli nie to co jak go zassie i pojdzie do turbiny albo MA albo jego gestosc/lepkosc gdy wejdzie do kanalow olejowych spowoduje chwilowe zaglutowanie kanaliw i braki w smarowaniu? tak to pisze na chlopski rozum, ja bym wywalil co jest od razu i jeszcze przeplukal raz dobrym olejem. moze [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] cos podpowie?
Wymiesza się, niczego nie zaglutuje bo nie ma czym. Jedyne ryzyko wynika z faktu, że związki siarki i fosforu w oleju przekładniowym mają działać w niskiej temperaturze a nie jak zddp silnikowe w wysokiej w związku z czym szybko się aktywuja.. Minimalnie spadnie lepkość jeśli to 75W spec B to pewnie ok 6cSt w 100C i wzrośnie poziom siarki, poleci trochę fosforu do wydechu, kąty sondy i tyle. Gdyby to było 75W-90 albo 140 i jeszcze z LS to byłoby dopiero co myć... [emoji6]
Wg mnie płukanka i świeży olej i po problemie. Potem coś do paliwa jak AR6900-P MAX aby posprzątać cały wydech, katy, sondy...
A moduł MA nie ucierpi nieco? Wszak potrafią być one wrażliwe na nie odpowiedni olej.
Witam, mam pytanie odnośnie silnika MultiAir. Czy lekkie drżenie pokrywy silnika na wolnych obrotach jest normalne? Drżą również lekko lusterka i siedzenie pasażera. Poza tym żadnych niepokojących odgłosów. Dzięki
Może jestem przeczulony. Wiem że ten typ silnika nie pracuje aksamitnie i przypomina nieco pracę diesla, mam nadzieje, że tak ma być a nie są to początki awarii Multiair :P No ale drgania lusterek zewnętrznych i siedzenia jest nieco dziwne. Są to delikatne drgania, zastanawiam sie czy to nie jakaś poduszka. Obroty są równe, DNA działa jak należy, mocy też nie brakuje :D Przejechałem tym autem dopiero 15tyś km i było tak od samego początku odkąd go mam. Olej to Selenia 5W40.
w zeszłym tygodniu pykło 100tyś.