Nie chcę być tutaj siewcą złej nowiny i nikogo wpędzać w depresję, ale tak to się chyba nie da.
Printable View
Czyli cza kupić Gtv z TS 16v i przeszczepić 8v. Wilk syty i owca cała :D
http://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#6d2be22609
czy ktoś zna auto ?
moim zdaniem było bite przodem i katowane (stąd wymiana skrzyni na taką jaka była pod ręką, wątpię żeby specjalnie szukał tej ze 156)
Na pewno było bite przodem skoro "zderzak lekko opadł".
Moim zdaniem trafna jest też Twoja diagnoza ze skrzynią. Kiedy ja wymieniałem swoją skrzynię praktycznie niedostępnym towarem była skrzynia od Gtv. Moja jest ze 166. Dodatkowo to straszliwa bzdura, że ma krótsze przełożenia- to jest taka sama skrzynia.
Okoliczność łagodząca jest taka, że znam kilka Gtv 3.0 używane na co dzień, w których skrzynia została wymieniona pomimo dbałości o nią.
Co do silnika i brania mniejszej ilości oleju niż zakłada producent- kolejna czerwona lampa. Opowiem krótką historię- miałem motocykl od nowości. Najpierw był nowy, nie brał oleju. Potem brał coraz więcej oleju. Nagle przestał brać olej. Co takiego się zmieniło, że nagle przestał brać olej? Wymagał kapitalnego remontu. Auto 20letnie, które dodatkowo bierze olej ze względu na luźne spasowanie silnika nagle nie bierze oleju? 19500 wypisane przez sprzedawce to będzie kwota, jaką przyszły posiadacz dopompuje w to auto.
Pany! Mam tą swoją rudą już dwa lata (2.0TS 97) i tak jak w poprzedniej srebrnej wkurza mnie to że nie reagują tak ostro na naciśnięcie gazu. z wolnych obrotów po wciśnięciu gazu każde normalne auto strzela z obrotami a ta musi się zastanowić, kaszlnąć i dopiero rosną obroty. Świece i kable wymieniłem ostatnio bo zapomniałem po kupnie, ładniej jedzie ale kaszlenie zostało. U was też tak jest? Wczoraj kupiłem dziewczynie megane cabrio i tam ino dotknie się gazu to ryczy. Co tu zrobić? jechać na kompa na adaptacje? Rozrząd jest ustawiony tak jak fabryka przykazała. Od czego jest jest zależne?
Slepecci - Megane z jakim silnikiem kupiłeś?
W przypadku silników 16-zaworowych to raczej normalne że "jadą górą" przynajmniej takie są moje doświadczenia, szczególnie w tych "bardziej sportowych", mój TS też lubi wysokie obroty, wcześniej jako auto weekendowe miałem Clio 16s z silnikiem 1.8 16v 137KM i było podobnie jazda zaczynała się powyżej 3 tys. obrotów
Tytus - w ogłoszeniu jest napisane że tam jest teraz skrzynia 6-biegowa więc chyba inna niż oryginał, opadający przedni zderzak w Gtv z tego co wiem to częsty przypadek więc nie przesądza czy auto było bite, ale oczywiście trzeba dokładnie wszystko sprawdzić
przedlifotwe 90KM, chciałem Spidera, ale trzeba było szybko kupować
Załącznik 211439
A co do tych obrotów, to chodzi mi o to ze moja alfa nie jest tak czuła na muśniecie pedału gazu, krztusi sie i dopiero nabiera obrotów, irytujące, co to moze być?
[MENTION=33234]Slepecci[/MENTION], takie dochodzenie zaczyna się od diagnostyki komputerowej. Błędy, przepływka, sonda... Ogólnie wszystko, co ma wpływ na właściwy skład mieszanki paliwowo powietrznej.
A może chciałby ktoś kupić moją czarnulkę?
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-gtv-ID6yzLnP.html
Slepecci A czy to nie OFFTOP ? Temat zakupu a tu wylatujesz z problemem technicznym...
Kolaś sory no ale z Lublina do Opola nie chce mi się jechać... wyrosłem z objeżdżania całego kraju w poszukiwaniu auta. Zbyt często byłem rozczarowany tym co zastałem na miejscu.
Cześć Alfoholicy. Jestem nowy na forum a trafiłem tu z zapytaniem dotyczącym zakupu Spider'a V6 z allegro rok 1997, srebrna, cena 10500. Od dłuższego czasu nosze się z zamiarem zakupu youngtimera. Dodam że będzie to trzeci samochód w rodzinie użytkowany głównie weekendowo i latem. Na moje oko cena jest dość atrakcyjna stąd też moja podejrzliwość co do stanu technicznego. Być może któryś z forumowiczów zna to auto lub już je oglądał i będzie mógł sie podzielić swoją opinią. To co ja zauważyłem na zdjeciach to źle spasowany tylny zderzak wiec jest prawdopodobieństwo że była uderzona z tyłu.
Ryloon, a tą z Mszany interesowałeś się może bliżej?
Chociaż pewnie ja, gdybym w tym momencie kupował GTV V6, w pierwszej kolejności zwróciłbym się do kolegi Kolasia.
mszana nieaktualna :cool:
Tą z Mszany zainteresowałem się bliżej... na tyle blisko, że ją kupiłem:) W skrócie potwierdzam słowa sprzedającego o oryginalności całego pojazdu. Lakierniczo kilka poprawek potrzebne ale lakier jest oryginalny, bez korozji. Bardzo niski przebieg (72tys km) potwierdza małe zużycie kilku kluczowych elementów i raport Dekry. Silnik pracuje równo bez zadyszki. Komora silnika wygląda słabo ale auto bardzo mało jeździło. Będzie co dopieszczać do lata:) Szukałem auta nieco młodszego ale ta bella (super nietypowy kolorek Blu Atollo) i oferta urzekła nas oglądających (tu podziękowania dla koneserów włoskiej motoryzacji "em" i Modela) swoją szczerością więc oto jest:)
Zamierzam zachować ją w stanie jak najbardziej oryginalnym z uwypukleniem dźwięku Busso (seryjne tłumiki są bardzo ale to bardzo kulturalne;-)).
Tak więc witam Was jako raczkujący użytkownik GTV 3.0. :)
Więcej info będzie w oddzielnym wątku.
Pozdrawiam
Ps. Podziękowania również dla Alfaholików, w tym Duke'a75.
Załącznik 211694
Byłeś bardzo cierpliwy i masz ją :) Jak ją ogarniesz, wpadaj na kawę ;)
Gratuluję koledze ryllon ,ta sztuka była godna zainteresowania...Witamy wśród szaleńców:D
Congrtulaty;] Zakochasz się, prowadzenie gtv jest wyjątkowe:)
Dzięki wszystkim:) GTV zarejestrowana i można legalnie śmigać. Prowadzenie GTV jest rzeczywiście ciekawe: auto, mimo, że ma zimówki 16'' i seryjny zawias jest dość pewne w zakrętach i daje frajdę. Moja seryjna 156 SW FL jest bardziej podatna na przechyły mimo felg 17''. Układ kierowniczy GTV jest też bardziej bezpośredni. W ogóle GTV jest zajeb... bezpośrednie i dzikie:) Yeahhhh!
Gratulacje! ;) Temat już założony?
A czy GTV Spider jest taki sam?
I jeszcze taka oferta na ramkach klubowych:
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...tml#d92001b932
Trochę drogo, kurde mol.
Toż to GTV od Tomiego z kultowym dźwiękiem. Jeśli kogoś stać to nie tak drogo patrząc na ceny GTV 3.0 + koszt doposażenia auta. No i oczywiście 3.2V6 to mocno limitowana edycja.
Ryloon, a liczyłeś może, ile wyniesie Cię doprowadzenie kupionego w Mszanie GTV do stanu "igła", uwzględniając różne estetyczne zachcianki?
Bo w porównaniu z Twoim to ciągle różnica około 20 tyś. w zakupie.
Bardziej do stanu oryginalnego:) (nie cierpię słowa igła w tym kontekście).
Dokładnych wyliczeń nie mam ale przy założeniu że kupiłem zdrowe auto z niskim przebiegiem to jednak różnica ponad 20tys pln daje DUŻY komfort budżetowy.
Jednak Gtv 3.2 to rzadka perła i nie do końca porównywalna z np. moją GTV 3.0 z 97r.
A ja myślę że Tomi wcale nie przesadził z ceną. Ceny 3.2 to 10 k euro w górę, a jego samochody są przeważnie dobrze utrzymane.
Ogólnie rzecz biorąc to tak, jednak specyfika kabrioletów zazwyczaj skłania ich właścicieli do bardziej cruisingowego ich użytkowania. Większość właścicieli Gtv 2.0 Ts zapytana o silnik odpowiada, że jednak wolałaby 3.0, z kolei większość właścicieli Spiderów 2.0 Ts na pytanie o 3.0 odpowiada: A po co? :)
A ceny dobrze utrzymanej 147 1.6 TS na zachodzie potrafią przeskoczyć 5000 Euro. I to przedlifta. Nie, żebym mu żałował bo auto zacne, ale tzw. polski rynek samochodów używanych nijak ma się do zachodniego. Ciężko będzie sprzedać w PL, przecież już od jakiegoś czasu wisi poliftowe 3.2 za 30 tysie na oto.
Ile w PL zapłaciłbyś za ten egzemplarz, gdybyś akurat szukał szybkiej alfy? I napisz czy bierzesz pod uwagę kilka ekstrasów które dokładam do gołego samochodu :) Zawieszenia, wydechu, dużego brembo i q2 demontował nie będę, ale koła, kubeł, i kilka drobnych pierdół zawsze mogę opchnąć oddzielnie.
Tomi, przed chwilą skończyłem czytać historię Twojej GTV. Od deski do deski.
Po Tytusie druga dłuższa historia GTV przeczytana.
Cudne auto.
- - - Updated - - -
Jersey ma trochę racji. Rynek weryfikuje.
Wiem, że każdy model i przypadek jest inny, że za Twój za samą rzadką serię można dopłacić sporo, no ale właśnie jest ten wszędobylski rynek...
Ponad pół roku temu kupiłem 146 w bardzo dobrym stanie; prawie nic nie musiałem dokładać do użytkowania (200zł na wymianę słabego akumulatora), ale i tak włożyłem kilka tysięcy w upiększanie tego auta. Dziś wypadałoby mi wystawić je za 8 tyś zł, biorąc pod uwagę koszt zakupu + dopieszczenie.
Wiem, że nikt mi za to auto tyle nie da. Nawet za 5 tyś będzie problem. Na szczęście nie mam tego dylematu, bo nie planuję sprzedaży. A jeśli już kiedyś, to auto trafi do osoby wybranej w castingu:), po zaniżonej cenie. Takiej, która o nie dalej zadba.
Najlepiej, aby Twoje auto trafiło do Alfaholika.
Dzięki!
To jest oczywistość. Dlatego właśnie pytam ile byście byli w stanie wyłożyć za ten egzemplarz :) ?
Przypuszczam, że np 20tys. to jest odpowiednia kwota. Tylko później każdy narzeka, że AR traci mocno na wartości, bo wiele osób zaniża ceny, mając świadomość że ich samochody wymagają dużych nakładów. Luźna dyskusja, także śmiało dzielmy się spostrzeżeniami :D
Na gtv 3.2 musi się znaleźć specyficzny klient, dla którego unikatowość samochodu którym się porusza, ma duże znaczenie. Ja spotkałem raz przez 4 lata na drodze gtv 3.2 :D