Głośne są, przynajmniej w mojej opinii. I przy cenie blisko 12 tys. wyższej za te same osiągi - kiedy to się zwróci?
Printable View
Głośne są, przynajmniej w mojej opinii. I przy cenie blisko 12 tys. wyższej za te same osiągi - kiedy to się zwróci?
To nic nie da ... ja to ogolnie nie wiem jak bardzo trzeba kochac diesla zeby wmawiac sobie i przy okazji innym ze 170KM kaszlak jedzie lepiej od 230 w uturbionej benzynie :D :D :D No nic.. kazdy jezdzi czym lubi, tylko byle by bajek na forum nie pisac bo potem nieswiadomi to czytaja i pojdzie w swiat plotka ze QV jedzie gorzej od diesla ... heh..
Zgadzam się - mnie również Alfa Romeo + diesel nie gra, a wiem, bo sam jezdze MiTo z dieslem i nigdy nie powtórzyłbym tego zestawu.
Nie wiem czy w Waszych wypowiedziach o bajeczkach mieliście na myśli moją ostatnią, napisałem że zchipowany 2.0 jtdm na 200KM i 440Nm nie zostawałby mocno z tyłu z 235Km i 340Nm w QV więc nie wiem gdzie widzicie tutaj jakieś bajeczki :) Pozdrawiam
Każdy będzie bronił swego, ale może stwórzmy temat Diesel vs. Benzyna zamiast się spierać tutaj? :)
Wystarczy porównać 170KM Giulietty w wersji 1,4MA i 2,0 JTDM2 - różnica w przyspieszeniu 0-100km to 0,2s (diesel jest nico cięższy -30kg) na korzyść benzyniaka - praktycznie niezauważalna, a prędkość maksymalna identyczna 218km/h. Mocny diesel ma swoje zalety (do takich nie zaliczam silnika 1,6JTDM, te 105KM w tym silniku to porażka). Jeździłem poprzednio AR156 z silnikiem 1,9 JTDM podkręconym własnie do 170KM - Giulietta 1,4MA dorównuje jej (jeśli chodzi o przyspieszenie) dopiero w trybie Dynamic, a prędkościa maksymalną ustepuje o jakieś 10km/h. W trasie natomiast spalanie diesla jest nie do uzyskania w benzyniaku o podobnej mocy - jesli chce się z tej mocy korzystać. Pytanie kiedy zwróci się róznica w cenie zakupu diesla i benzyniaka wynosząca 12tys zł (to 2400l benzyny)
Kupując Golfa V dopłaciłem .... cykl życia auta u mnie to 3 maksymalnie 4 lata .... zrobiłem 60 000 ..... i Nie zwróciło się - a z obliczeń wynikło że może po drugich 60 000 bym wyszedł na zero .... jedyny plus był taki że jak wystawiłem Golfa TDI od pierwszego właściciela na sprzedaż (nie bity pedantycznie zadbany) to klient przyjechał w ciągu dwóch dni i zapłacił tyle ile chciałem ... bez targowania bez szukania bez proszenia ....
Natomiast Golf to Golf i nalepiej jak jest w "TDiku" co innego myśle AR :)
Ale o tym przekonamy się za 3 -4 lata :)
Właśnie te 12 tyś żeby sie zwróciło potrzeba dużo ropy przelać, ale przy odsprzedaży za 2-3 lata może sie zwrócić i to z górką.
Taką sytuacje mamy w przypadku BMW E92 róznica w cenie benzyna 170 KM a Diesel 177 KM była dokładnie 12 tyś. teraz za rocznik 2007 w benzynie wołają około 70-75 tyś. za diesla około 90 tyś. i benzyny wiszą na Allegro po kilka tygodni a diesle pare dni.
Tak jak napisałem ... w Golfie TDI jakoś magicznie na kupujących działa .... nie wiem czy zainteresowanych Julką za 3 lata JTD będzie też tak przyciągało. To chyba jednak inny target. Żeby się o tym przekonać fajnie by było znać statystyki sprzedanych Julek - ile z tego to traktory :)
Statystyki z Wloch sa porazajace... Chyba 70% diesli. Bylo kiedys na Alfa News.
Ceny w Italii:
Progression 1.4MA - 22000E
Progression 2.0 170KM - 25700E
Distinctive Benzina 120cv - 22000E
Distinctive Benzina 170cv - 23700E
Distinctive Diesel 170cv - 27400E
Distinctive Diesel 140cv - 25700E
Distinctive Diesel 105cv - 24000E
QV 235cv - 29000E
Ceny w DE:
Giulietta 1.4MA 170PS Turismo (poziom podobny do Distinctive) - 24200E
Giulietta 2.0d 170PS Turismo - 27100E
A czy sa juz jakies proby? Byla watek o tuningu, ale po za Novitekiem i boxem nic nowego.
W ADF zaproponowali mi tuning "fabryczny", czyli ide do kasy, place 2500PLN, podpisuje oswiadczenie, ze licze sie z utrata gwarancji i gotowe. Podobno maja jakiegos specjaliste z ... Czech.
Na razie odpuscilem, raz ze 2x wiecej niz srednio na rynku za podobne uslugi, dwa, ze w ADF to raczej hamowni nie ma (hmmm, generalnie nie bardzo wiem jak koles chce w warunkach ADFu to zrobic) a po trzecie, ostatni o tuningu to powinni wiedziec w ASO.
Uważam że osiągi Alfy G. z silnikiem Diesla 2.0 jest mocno zawyżone, w Auto Moto i Sport złapali setkę w 8.8 s, zaraz po premierze włosi podawali 8.4 s w tej wersji a później dopiero zrobiło im się 8 s. Wersję 8.4 s do 100 tki potwierdza też test Auto moto France - testują tam różne samochody i Giulietta pojachała tak http://www.youtube.com/watch?v=_Nb5yvd_aa4 . W testach różnych dziennikarzy 1.4MA zawsze wypada poniżej 8 s. Jak miałem Grande Punto 1.4 95 KM producent też podawał że przyśpiesza w 10.5 s. do setki a za cholerę nie mogłem takiego wyniku uzyskać. Wynik był zawyżony co potwierdził sam producent po wypuszczeniu mocniejszej wersji 105 KM - ta przyśpiesza w danych technicznych w 10.8 s. Jeśli chodzi o osiągi podkręconego 1.9 w Alfie 156 to miałeś "wrażenie" że ciągnie podobnie jak 1.4MA. Jeśli tak było to w rzeczywistości jakbyś to sprawdził benzyna sporo szybciej dobiła by do setki (chociażby ze względu na dłuższe przełożenia):)
Kolego nie miałem wrażenia tylko po chipowaniu auta wykonany był pomiar przyspieszenia od 0-100km/h (Program GPS Performance + PocketPC z GPS'em) i czasy wahały się od 7,6-7,9s, a prędkość maksymalna (wg GPS) 230km/h
Wracając do Giulietty 1,4MA vs 2,0 JTDM to auta z tymi silnikami mają identyczną prędkość maksymalną, a znacznie różnią się maksymalnym momentem obrotowym silnika (70Nm), a to on jest odpowiedzialny za przyspieszenie. Logiczne jest więc że w warunkach drogowych, kiedy jazda odbywa się na 5, 6 biegu silnik JTDM będzie dysponował lepszym przyspieszeniem i w krótszym czasie osiągnie prędkość maksymalną. Jak widać dla każdego coś miłego - preferujemy sprint spod świateł to 1,4MA, szybka jazda pozamiejska raczej silnik 2,0JTDM
Straszny OT, ale korci mnie aby dodac cos od siebie:
Kazdy wie, ze momento obrotowy to jedno, ale sposob jego "oddawania" jest rownie wazny. Oczywiscie, na 6, przy 100km/h diesel bedzie sie lepiej "zbieral" bo jest juz blisko obrotow maksymalnego momentu. Jednak nalezy pamietac o roznej charakterystyce turbin (np "czasu" reakcji), latwosci wchodzenia na obroty, map zaplonu w tym konkretnym przypadku itp...
Generalnie kilka zmiennych, ktore sprawiaja, ze wynik rownania nie jest juz tak oczywisty. Predkosc maksymalna powinna byc identyczna (w idealnym swiecie) bo moc max wlasnie ten jeden parametr determinuje.
Dyskusja sie na tym zapewne nie zakonczy, wiec zakladam odpowiedni temat ;)
Też uważam że do szybkiej jazdy na trasy lepiej wybrać 2.0 JTDM ale ze względów ekonomicznych. Jeśli weźmiemy pod uwagę osiągi nawet na wyższych biegach to JTDM dostaje baty od 1.4MA, konkretne dane odnośne elastyczności podawałem we wcześniejszych moich postach w tym temacie. Swoją drogą dziwne że Twoja stara 156 miała lepsze osiągi od 2.0JTDM ale pewnie to kwestia wagi. :)
Witajcie.
Jestem nowy na forum więc na początek chciałem się przywitać.
Planuję zakup 1.4 MA z pakietem sport i premium ale kilka rzeczy chciałbym jeszcze doprecyzować, może mi jakoś pomożecie.
1. Zastanawiam się nad szklanym dachem. Pytanie do użytkowników, czy dach w czasie jazdy po polskich drogach nie wydaje niepokojących dźwięków, stuków, trzasków, pisków itp? I czy przy szybszej jeździe nie szumi?
2. Czy widzieliście na żywo kolor grigio antracite? Byłem u kilku dealerów ale nigdzie nie ma, na ulicy też nie widziałem.
3. Żonie podoba się czerwona tapicerka skórzana ale ktoś pisał że są z nią kłopoty, naprawdę jest tak źle?
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Też się zastanawiałem nad dachem, ale zrezygnowałem. Podoba mi się rozwiązanie takie jak w Peugeocie, czy w Cytrynach, gdzie dach co prawda nie jest otwierany, ale cały przeszklony, tutaj przez mechanizm otwierania powierzchnia przeszklona jest mniejsza - takie dwa okienka z roletami. No jakoś mnie to nie przekonało, zdaje się też, że jest ciut mniej miejsca w środku na głowy, choć mi akurat to by nie przeszkadzało.
Widuję na żywo antracytowy, a dokładniej to codziennie. Jest spoko, najlepiej wygląda w słońcu - zresztą jak każda, lepiej od czarnego, czy białego znosi kurz i brud z drogi.
Czerwona skóra to porażka, widziałem testową po 7.ooo km z konkretnymi wygnieceniami, ktoś tu się skarżył dokładnie na to samo, ale z drugiej strony parę osób broniło tego rozwiązania (choć broniący to byli chyba teoretycy).
Wspomniany przez Ciebie kolor jest na Julce w salonie AR w Kielcach. ;)
A po otwarciu?
Czyli potwierdza się że coś jest nie tak z barwieniem tej skóry. Znajomi mają w domu czerwoną skórzaną kanapę i nic się nie dzieje więc to wszystko kwestia jakości skóry. O jeansach nie pomyślałem :) Faktycznie może to być problem.
Czyli chyba lepiej iść w stronę czarnej skóry lub kombinacji skóra-materiał.
Natomiast ja miałem w Qashqai-u opisywany dach przeszklony z elektryczną roletą. I napiszę tak: brakowało mi możliwości otwarcia dachu. W Julce jak chcę mieć wiecej światła wewnątrz to poprostu odsuwam roletę(y) tak jak to robiłem w Q. Jeżeli chcę mieć troche swieżego powietrza - otwieram dach i jest bardzo miło! Dlatego ja polecam ten szklany dach. Jest on lepszy i rówież o wiele lepiej wygląda niż "zwykły" szyber dach (tak jak np. w Oultanderze). A jeżeli chodzi o miejsce na glowę to w Qashqai-u przez tą elektryczną roletę nie było za dużo miejsca na głowę z tyłu.
-------
Po otwarciu jest szum, zwiększający się wraz z prędkością :) jest też "komarołapka" :D
pozdro
---------- Post added at 18:23 ---------- Previous post was at 18:22 ----------
wg mnie - skóra + mikrofibra jest OK! latem nie bedzie sie "zadek" przyklejał do fotela :D
No nie wiem, nie wiem :) 400h to w ciągu roku tylko godzinka dziennie przed telewizorem.
A wracając do tematu, podpytam jeszcze o dach. Nie widziałem go na żywo, rozumiem że otwiera się ten przedni panel, na zasadzie odsuwa do tyłu? Duży otwór powstaje w dachu po otwarciu? Bo domyślam się że jest węższy niż dach i zaczyna się kilkanaście centymetrów od przedniej szyby...
Kazda skora w samochodzie inna niz czarna bedzie sie farbowac od dzinsow i nie jest to zwiazane z jakoscia skora a jakoscia dzinsow :)
Co do dachu szklanego to ja sobie nie wyobrazam zebym mogl go nie miec. Auto z nim wyglada swietnie. Co do wielkosci otworu to spokojnie mozna przez niego wyjsc :)
Ad.1 Nie nie wydaje niepokojących dzwięków ani pry otwartej ani przy zamkniętej pozycji. Przy otwarciu i jeździe szumi jak każdy inny "szyber" - plusem jest komaro-wiatro-łapka :)
Ad.2 Jeśli o tym piszesz :
http://img855.imageshack.us/img855/3636/img1843b.th.jpg
To tak widziałem - wygląda bardzo atrakcyjnie.
3. Podobnie jak przedmówcy odradzam gdyż bardzo szybko się rozciąga i wybłyszcza .... najlepszy tego przykład masz w testowej Julce którą to testowało kilka redakcji w PL .... gdzie można ocenić stopień zużycia fotela kierowcy w stosunku do fotela pasażera. Niestety po kilku tyś km to widać :(
Ja wybrałem Skórę + tkaninę i jest ok :)
http://www.topgear.com/uk/alfa-romeo...135-tct-veloce
Skrzynia TCT totalnie zmasakrowana przez Top Gear... Dla tych, którzy myśleli o zakupie.