Napisał
michael159
Witam serdecznie wszystkich, przeczytałem temat i w zasadzie jest to wedle mojej opinii dobre miejsce po zasięgnięcie porady. Tydzień temu kupiłem 159 1,9jtdm 8v i mam jeden uciążliwy dla mnie problem, z którym jak przeczytałem spotykali sie już nie jedni użytkownicy. Po dłuższym postoju auta czyli np. po 6-8h lub po prostu po nocy/ po wyjściu z pracy samochód ciężko odpala i przez około minutę silnik pracuje nierówno. Podczas nierównej pracy silnika występuje duża ilość biało-niebieskawego, jasnego dymu z wydechu. Po chwili (ok 1min) silnik zaczyna pracować poprawnie, równo i wówczas jak jeżdżę gaszę, odpalam to problem nie występuje. Sytuacja odbywa się podczas gdy na dworze mamy około 15-30st czyli latem. Zauważyłem do tego jeszcze pewne nieprawidłowości, które może pomogą zdiagnozować problem. Mianowicie - problem z temperaturą silnika. Do pracy mam ok 6-7km silnik czasem nie zdąży się nagrzać do 90st. Lub jak jadę to pokazuje 90st po chwili patrzę na zegar a tam jest np. 80st/75st potem znowu 90st. No generalnie wydaje mi się że to się tak nie powinno wahać i skakać chodź fachowcem nie jestem. Do tego zauważyłem jeszcze jedną - jak jadę ze stałą prędkością to czuje takie lekkie szarpnięcia cykliczne np 1 szarpnięcie na sekundę. Są one delikatne ale wyczuwalne - występują podczas gdy jadę np 60km/h trzymam równo gaz i nie przyspieszam ani nie zwalniam.
Wiem że dużo osób opisywało tutaj swój problem który był podobny ale może te objawy u mnie będą mogły ukierunkować w pewną stronę?
Wymieniłem akumulator na nowy, świece OK. Mój mechanik sugeruje wtryski, ale jak to niektórzy pisali że po wtryskach problem pozostał. Jak sądzicie w moim konkretnym przypadku co może być powodem takiej pracy silnika? Czy tych kilka objawów można połączyć ze sobą i ustalić przyczynę? Dodam też, że nie będe wykonywał prac sam tylko będę oddawał samochód do mechanika lub odpowiedniego punktu gdyż nie mam na tyle dużej wiedzy czy też umiejętności. Pozdrawiam