Co do mocy to na KA zdania są podzielone jedni twierdzą, że FG500 mocniejsza inni, że Koch więc pewnie wszystko zależy operatora maszyny.
Printable View
Co do mocy to na KA zdania są podzielone jedni twierdzą, że FG500 mocniejsza inni, że Koch więc pewnie wszystko zależy operatora maszyny.
Panowie, chcę kupić duży ręcznik do osuszania
czy to jest to samo?
http://www.sklep.polishangel.pl/inde...a-90x60cm.html
http://temachem.sklep.pl/opis/248210...a-60x90cm.html
Na 99% są takie same. Fluffy sprzedawany jest pod różnymi markami i nazwami ale większość to jest to samo.. Ja mam akurat tego od Vallet Pro.
Co ciekawe - jako hejfer bialej gabki polubilem polaczenie biala gabka plus Schleifpaste.
Szczerze powiedziawszy testowalismy na szybko, zrobione bylo 1-2 na futrze plus jeden przejazd na bialej gabce obydwa ze schleifpaste. Jak bym mial robic menzernanpodobny stopien korekcji to na oko 5 razy musialbym jechac. Lakier jest z teoretycznie miekkich ale po automacie wiec masakra na calej powierzchni.
Przez to, ze jest miekki trzeba uwazac zeby wylapac moment w ktorym rysy po automacie staja sie rysami z futra i juz nie ciac dalej. Ogolnie moja obserwacja jest taka, ze biala gabka fajnie dziala z schleifpasta bo jest ona mocno ciagnaca sie, dzieki temu gabka soe tak nie wyrywa.
Zaryzykowałem, jak dojdzie to opiszę jak się będzie sprawował ;)
wkamil mam takie 2 ręczniki i dają radę.
Witam
Czy ktoś stosuje chemical guys szampon mr.pink i srodek nano black light.
Mam zamiar zakupic i nie wiem czy warto?
Ja mam pytanie do Ciebie. W jakim celu zadałeś to samo pytanie w 3 różnych tematach w tym samym dziale?
Mr. Pink spoko ale czy jest sens dawać 40zł za 473 ml ? Lepiej dać 19zł i mieć 500ml Shinny Garage Shampoo nie poczujesz różnicy.
Co do CG black light jeżeli ma to być jedyny środek nałożony po myciu to nie ma sensu. Nie wyciągniesz obiecywanego wet looka na filmikach lub zdjęciach reklamowych produktu. Jeżeli to ma być na mega szybko lepiej jakieś AIO (all in one) np Auto Glym Super resin polish i na to wosk np mała puszeczka Dodo Juice Blue Velvet.
SPR + DJ BV to koszt w granicach 100zł i efekt będzie lepszy niż po samym CG NBL i o niebo lepsze zabezpieczenie. SPR najlepiej nakładać maszynowo na miękkim padzie. Ewentualnie zamiast SPR sprawdzi się też Valet Pro Achilles Prep cena prawie identyczna.
Oczywiście przydała by się też glinka i milion innych rzeczy ale jeżeli ma być mega na szybko to leciałbym w w/w zestaw.
ja dzisiaj kładłem AF Tripple i na to DJ BV i fajnie wyszło :) Polecam
Oj o tym nie pomyślałem ,zdj wstawie dzisiaj z finiszu,mam fotke 50/50 z samym AF Tripple i widać że Tripple przyciemnilo lakier,mam nadzieję że bd widać to na fotce
Dekontaminacja czyli usunięcie asfaltu, smoły i innych zanieczyszczeń z lakieru. Do tego polecam MAC124 Prickbort bądź SNB Sanesolv. Jeżeli chodzi o glinkę to mogę polecić ValetPRO Yellow Clay Bar lub coś od Bilt Hambera. Jeżeli chodzi o cleaner oraz wosk to tutaj masz duże pole do popisu i tak naprawdę zależy od Twojego budżetu na co się zdecydujesz. Przede wszystkim musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy stawiasz na tzw. look czy na trwałość.
bierz HDC + Carbon :)
Ja pełna dekontaminacje robię na wiosnę, ale parkuje pod dachem, jeżdżę po dobrych drogach i zasadniczo nie parkuje pod drzewami. Potem jadę menzerna 4000 na żółtym fleksi, cleaner, wosk hitemp 1000k bo trwały i 3-4 miesiące spokoju na miękko. A nawet i pól roku. Mycie na dwa wiadra co tydzień i tyle. Najbardziej błyszczące auto na parkingu, korekta oczywiście była robiona bardzo dokładna rok temu.
Black Light to AIO i wątpię aby wytrzymało 3 miesiące. Produkty AIO jak poleżą na aucie miesiąc to jest dobrze. Ogólnie jak ma byc i połysk i ochrona to lepiej zamiast AIO zastosować osobno glaze dla wyglądu i wosk do zabezpieczenia.
Tak jak mówiłem, wstawiam fotki z wczorajszych prac
Użyte rzeczy
APC 1:3 Nielsena Cyclone
Mycie na 2w Nigrinem(używam go przed pracami przy aucie , kosztował śmieszne pieniądze ale fajnie mi się nim myje, do mycia po woskowaniu jest co innego )+Rękawica Nigrina,osuszanie ręcznikiem K2
Usuwanie rysek - ktoś nwm kto , możliwe że tata , ale ktoś pod marketem ,oparł się albo przejechał reką po zakurzonym aucie gdzie był piasek i narobił rysy na błotniki , ale Megsem UC+tricolor ładnie udało się je usunąć
Lakier:AIO AF Tripple , (na maskę i błotnik dla zamaskowania odprysków czarny SONAX) i na koniec Dodo Juice Blue Velvet
Felgi:PB Wheel Sealant
Opony:W5 Tyre Care (daje rade) ,lecz zamówiony już Endurance
Plastiki : Koch Chemie Nano Magic Plast Care(plastik podszybia i lusterka oraz tylne klamki ,ładnie odżyły)
Szyby : Jakiś środek od mamy
Wnętrze : PB Natural Look + waniliowy zapach
Zaczynamy
Rysy które ktoś zrobił
Załącznik 103088Załącznik 103090Załącznik 103091
Po spolerowaniu UC
Załącznik 103092Załącznik 103093Załącznik 103094
Mam tylko 50/50 po użyciu AF Tripple(po lewej jak się patrzy) i to jeszcze takie gówniane ale łapcie
Załącznik 103095Załącznik 103096Załącznik 103097Załącznik 103098
Lusterka takie na szybko 50/50 i podszybie które też super odżyło
Załącznik 103099Załącznik 103101Załącznik 103102
No i ogólny Look po zabiegu
Załącznik 103100Załącznik 103103Załącznik 103104Załącznik 103105Załącznik 103106Załącznik 103107Załącznik 103108Załącznik 103109Załącznik 103110Załącznik 103111Załącznik 103112Załącznik 103113
Wiadomo auto przed korektą więc wielkich ''ochachów '' nie ma , lecz jak na swój wiek po smalcowaniu fajnie wygląda wet jak dla mnie też bardzo fajny , zdjęcia robione tel więc nie oddadzą rzeczywistości , ale jest git
Damian156JTD - fajnie Bella odżyła ;) Dość fajnie ten Tripple przyciemnia. Widzę, że ładne ziarno ma ten lakier po fotkach po przejeździe UC ;) Po polerce będzie kozacko się prezentował.
warsztatpusz tak jak ktoś powiedział - Black Light to AIO. Idąc tym tropem wolałbym Autobrite Cherry Glaze ew. Poorboy`s Black Hole + Finish Kare 1000P HI.
eRBe też wlascie sobie pomyślałem że jak po UC ręcznie tak ładnie wychodzi ziarno to po korekcie będzie miazga
Co do Trippla powiem tak jest fajnie ,ale pi tym co sie o nim naczytalem myślałem że bd wielkie WOW ,ale tak nie było,teraz kupię SRP chyba i coś sprzedam albo cherry albo Trippla bo 3 AIO to za dużo
Teraz zamówiłem trochę Carbona , jak zejdzie DJ to położę go , co do korekty to dały czas poluje na maszynę bo chce DA dorwać
Jeszcze odnośnie prania ręczników i aplikatorów właśnie wyprałem wszystko co miałem uwalone po wczorajszym pucowaniu i któryś niebieski ręcznik puscił farbe i wszystko mam zafarbowane ne niebiesko ;) Albo Fluffy albo MF crystaldetail. Prane w białym jeleniu i wypłukane z dodatkiem octu.
To norma, u mnie co pranie mam inną paletę barw :P
To u mnie sa w takim razie odchylenia od normy :D
Bo u mnie nic nie zafarbowalo :-)
U mnie wcześniej też nie farbowało ale:
a) nie prałem fluffiego
b) nie prałem w 60 tylko w 40 stopniach
c) nie robiłem płukania z dodatkiem octu
Któryś z tych czynników zadziałał ale ważne, ze fibry i aplikatory po za delikatną zmianą koloru są jak najbardziej ok.
Testowałem w koncu prima amigo. Nie ma 50/50 bo nie miałem od ręką aparatu, a jestem zdecydowanym przeciwnikiem robienia fotek telefonem przy pokazywaniu efektów detailingu.
Amigo bardzo podobne do Black Hole. Trochę bardziej rzadkie o przyjemniejszym zapachu. Nakładałem maszyną na padzie finiszowym. Miał minimalnie większe skłonności do przysychania przy nakładaniu ale bez problemu docierał się MF. Właściwości wypełniające podobne do BH, wet look też zbliżony. Trudno ocenić obiektywnie który jest lepszy imho Amigo minimalnie lepszy ale to raczej ocena subiektywna. Niemniej jednak produkt godny polecenia, dobrze maskuje drobne niedoskonałości nadaje wet looku i w sam raz nadaje się pod wosk zdecydowanie bardziej niż rożnego typu AIO.
Do łask powrócił Collinite i nie załuje, że do niego wróciłem, a odstawiłem nattysa. Róznice wizualne sa marginalne, a już na nastepny dzien jak spadł deszcz było widać zdedydowanąrożnicę w kropelkowaniu między nattysem, a colli.
Pływak masz rację ,sam wiem po sobie,zdj z tel to trochę gowno,ale lustzanki nie mam a cyfrowka nie wiem czy da ten efekt
Na forum KA czytałem że to Fluffy farbuje i nie powinno się go prać z innymi fibrami.
I kto mi powie że QD SG nie jest kozackie
Załącznik 103419Załącznik 103420Załącznik 103421Załącznik 103422Załącznik 103423
Edit:nwm dlaczego ale fotki na forum są bardzej przytłumione niż na moim kompie gdzie obraz jest na cały ekran rozciągnięty a i tak lepiej widać efekt , ostatnie zdj gdzie mnie widać , wygląda tu jak by nic na aucie nie było , a na PC wygląda 100000x lepiej
Kompresja zjadła QD ;) Tez kupiłem QD SG i jest zaaplikowany na FK 1000p. A w drodze jest dla porównania Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer - zobaczymy czy jest to 1000p jeżeli chodzi o trwałość wśród QD
Sonax BSD to nie za bardzo QD tylko Sealant w płynie i oprócz super kropelek nie daje praktycznie nic
Z tym się nie zgadzam zdecydowanie. Sonax oprócz kropelkowania ładnie podbija wet-look.