mam m155, daltego tak pisalem w prograime o Unidiagu bo tam byl zrzut ekranu z Unidiaga i bubu powiedizal ze jest m155
co rozumiesz przez "TICK" temperatury ?
Printable View
mam m155, daltego tak pisalem w prograime o Unidiagu bo tam byl zrzut ekranu z Unidiaga i bubu powiedizal ze jest m155
co rozumiesz przez "TICK" temperatury ?
Tick temp dla mnie to zalączenie sie pierwszego biegu wentylatora chłodnicy.
Witam potrzebuje pomocy z diagnostyka mojej alfy 156 z m 1.5.5 posiadam kabel od wiakena ale nie wiem jakiego programu użyc. Unidiag mi nic sensownego nie pokazuje, Znalazłem Fiat ecu scan ale niestety tylko w wersji demo i nie da sie zrobic resetu parametrów. Prosze o pomoc pozdrawiam
- jeśli ECU to M1.5.5 to tylko alfadiag.
- tak jak pisałem strona 52 TEGO tematu na samym dole i po krzyku.
- jakie wykresy zrobic jest tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...tml#post544005
witam po dluższym czasie zrobiłem diagnostykę nie dokońca bo miałem problemy z alfadiagniem cały czas rozłanczał mnie jak robiłem pomiar więc tylko na zimny silniku, jak alfa diag wywalał to komunikat : zdjęcie pierwsze ( po najechaniu myszką wyświetli się nazwa zdjęcia, niestety nie potrafie wrzucić bezpośrednio zdjęcia pod tekstem :)
błąd alfadiaga (rozłancza).png (28.5 KB)
no i mały wykaz błędów jakie wyświetlił : zdjęcie drugie
błędy porzed diagnostyką.png (96.4 KB)
potem usunełem błędy i zrobiłem diagnostykę czy zdjęcie 1 2 3 i 4
wykres 1.png (113.9 KB)
wykres 2.png (98.1 KB)
wykres 3.png (114.1 KB)
wykres 4.png (105.7 KB)
potem reset ECU dwa wykresy
po resecie ECU.png (52.5 KB)
po resecie ECU (2).png (39.5 KB)
i już błędy nie wróciły
a oznaczenie błędów znalazłem ( zdjęcie ostatnie) ale coś nie wiem od czego zacząć!?
może pomożecie, a no i może ta informacja coś pomoże, no bo wydaje mi się że było wszystko ok, ale jakiegoś wieczoru silnik mi się szybko nagrzał i ciągle pierwszy bieg wentylatora ( na postoju) no i po chwili ruszyłem dojechałem kawałek do świateł i silnik zgasł bez zafalowania, odpalić od razu dał się ale już tak kiedyś miałęm i po kilku takich sytuacjach sprawa sie pogłębiała do problemu z odpaleniem przez ok 10-20 minut no i wymieniłem czujnik położenia wału i wszystki wróciło do normy i teraz tak myśle że coś znowu szfankuje i się takie problemy w ecu porobiły od tego, a może i nie więc prosze o pomoc i udzielenie od czego zacząć i co jest najważniejsze tak na chłopski rozum :))))
ales pomieszał wykresy.
para błędów P0170, P117x zwykle mówi o tym że zle jest przygotowywana mieszanka.
potem masz TRA równe 300 msek.!!!
a na końcu masz wykres z przebiegu sondy lambda, wykres kanciasty, czyli sonda ma opózniony czas reakcji
sonda odpowiada leniwie, powodem może być zabita sonda z nagarem lub tez zużyta.
powodem takiej sondy może być poprzednio uszkodzony MAF, katalizator zabity lub tez łącznik elastyczny.
wykres sondy lambda dla obrotów około 2000 i po przygazówce pokaże jak pracuje sonda lambda.
a te błędy wrócą i to szybko !!!
tak troche pomieszane,bo tak zalaczyl pliki, a bezposrednio i oddzielnie to jeszcze nie wiem jak zalaczyc, (teraz to tez bez aluzji bo z telefonu pisze)
czyli zaczac najlepiej od sprawdzenia wydechu jak i sady lambdy? a jesli sonda do wymiany a mysle ze na bank uszkodzona,to co sadzicie o cietej lambdzie, oczywiscie laczenie bez lutowania! uzywal juz ktos takiej? a moze i ten zamiennik MAF-a co wsadzilem spier.... wszystko, choc nie chce za bardzo robic testu do odcieca, ale teraz po wykwsowaniu bledow i resecie ecu nie odczuwam zeby maf byl uszkodzony. wczoraj troche kilometrow zrobilem wiec jak narazie ok. ale za pewne bledy wroca.a pytanie odnosnie tego ze zgasl mi si
- jak są jakieś błędy i stan techniczny auta nie wiadomy to raczej testu MAF-a do odciecia nie robimy.
- tylko jak powkładałes do niej same cześci ze szrotu, to trudno będzie coś wyrokować.
- uszkodzony MAF załatwia sondę lambda tak do 2.000 km, w mieście szybciej.
- tak jak pisałeś, mozna wyciągnąć listwę z wtryskami i zobaczyć czy jakiś leje.( tylko uważaj bo po włączeniu zapłonu wtryski sikają 4 impulsami, to ECu je sprawdza !!!!).
- tylko jak wtrysk leje to są kłopoty z rozruchem i pali jak dwa smoki.
- zbyt duzo problemów jak na jeden samochód.
- czujnik obrotów i położenia wałka rozrządu wymieniony i silnik po nagrzaniu zgasł, to by świadczyło o problemach z tym czujnikiem lub kołem zębatym albo ze złym montażem tego czujnika, zbyt duża odleglość od zębów koła.
- podaj jeszcze wykresy sondy lambda przy tych 2- 3 tys obrotów , oraz MAF-a przy tych obrotach, będzie widać jak sonda reaguje i czy MAF daje poprawne napięcie.
- nie masz kogoś z alfa na podmianę MAF-a ?
- koledzy niestety nie jezdza alfami, wiec i bede mial problem z podmianka maf-a
- czujnik nie wspomnialem ale wymieniamy jakies pol roku temu, moze padl. a ja bylem w takiej sytuacji ze nie mialem czasu czekac na nowy wiec moze i ten sie teraz odzywa
- jak mi sie uda to postaram sie jak najszybciej wstawic wykresy z maf-a i sondy
- a co do spalania to jakies 2-3 litry wiecej jak zawsze wiec i moze sonda poleciala
pisałem z telefonu więc wybaczcie ;)
witam czy objawy jakie opisałem kilka postów wyżej mogą być spowodowane padającą pompą paliwową ??
Bo właśnie padła pompa i nie wiem czy te wcześniejsze objawy przez pompę czy padła przy okazji:(:(