-
Blok jest z tego silnika który kupiłem w Polsce- był tak utleniony że czyszczenie nic nie dawało - musiałem podjąć drastyczne metody do pomalowania włącznie :)
A co do Corony to powiedz to mojej żonie która bardzo dba o moje zdrowie. Ale teraz chyba to prace ruszą :) Za parę tygodni ma być nadwozie
-
5 załącznik(i)
Mały upgrade
Silnik gotowy.
Zakończyłem jego składanie, muszę powiedzieć że sama przyjemność. Wszystko się zgrało jak książka pisze - zresztą zobaczcie sami:
Załącznik 268606
Głowica na miejscu :)
Czas na wałki rozrządu
Załącznik 268607
Znaczki na wałkach zgrały się za pierwszym razem. Obróciłem wałem kilkanaście razy i
Załącznik 268609 - wygląda nieźle :)
Załącznik 268611
Na koniec pokrywa zaworów i gotowe.
Załącznik 268610
-
Gratulacje! jest satysfakcja na pewno :p
czekam na filmik z pierwszego odpalenia :D
-
Piękna robota.
Pytanko, czym czyściłeś korek od wlewu oleju, że się tak błyszczy ? Polerowany był ?
-
Witam . Mam parę pytań jeśli podzielisz się wiedzą. Jakie części kupowałeś w Polsce i gdzie,czy dane pojazdu masz książkowe a jeśli tak to czy książka jest do odkupienia.To co pisałeś o tulejach 0,06 to wymiar dociśniętych tulei z uszczelkami - jak to się ma do norm dla tego motoru .Przy moim silniku ukręciła się tylko jedna szpilka na mostku wałka ssącego a szpilek głowicy po twoich emocjach chyba nie będę dotykał. Z powodu że mam bardzo dużo pracy z blacharką zrobiłem obrotnicę do budy . Jak powieszę karosę zamieszczę fotkę . Pozdrawiam.
-
W Polsce dostępne są tylko elementy eksploatacyjne, amortyzatory, tarcze, klocki itp. Kupiłem też łańcuchy rozrządu (do pompy i do rozrządu) no i sprzęgło kompletne.
Reszta niestety w Anglii albo Niemcy co wolisz. Stronki podane są w kilku poprzednich postach. Jeżeli chodzi o parametry techniczne to proponuję zalogować się na stronie https://www.alfabb.com/ tam jest wszystko.
Napisz do gościa który ma nick PAPAJAM pomoże z danymi technicznymi i elektryką. Na stronie https://www.alfa105.org/ też znajdziesz trochę instrukcji i danych technicznych.
-
5 załącznik(i)
Witajcie ponownie.
Na dzień dzisiejszy prace spowolniły choć nowych elementów przybyło.
Zestawiłem np. silnik co prawda jeszcze na stojaku ale oko cieszy:
Załącznik 270111
Załącznik 270112
oraz zaległe zdjęcia od blacharza - to jest stan na listopad lub październik ubiegłego roku
Załącznik 270113 wstawki zdrowej blachy po wycięciu szpachlowanych elementów przez amerykanina
Załącznik 270114 wyprostowany pas tylny
Załącznik 270115 no i taki tam widok przodu (dla stęsknionych :))
-
Wąż do oleju i paliwa fagumit który masz złożony jak wsadziłem do mojej Aprilii tuono żeby połączyć pompe paliwa z filtrem wewnątrz zbiornika paliwa po tygodniu kontaktu z benzyna rozwarstwil się i zrobił jak galareta. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie chociaż u mnie różnica była taka że wąż moczył się w benzynie cały czas bo pompa jest wewnątrz zbiornika. Może jak nie będzie od zewnątrz kontaktu z benzyna to będzie działać.
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Tak jak pisałem to tylko na próbę.
Docelowo będę szukał czegoś lepszego, może kupię w Clasic Alfa tam na metry można też kupić.
Tutaj też mam pompę w zbiorniku :( Dobrze że mi o tym napisałeś. Muszę to zmienić tam tez jest łącznik z tego węża.
Może masz jakieś sprawdzone firmy produkujące takie wężyki.
-
Fajnie że nadal idzie do przodu :)
znasz kanał na YT Jethro Jamesa Bronnera? Młody chłopak z RPA robi m.in. Spidera, ale bodajże z 1967 roku. Uwielbiam go oglądać