No to mnie uspokoiłeś, nie nic z tego bym nie wybrał jako auto sportowe :D
Printable View
A Delta Integrale? :D Albo 155 ti? :)
Ja wczoraj wymienialem przod i tyl - klocki TRW+ tarcze Mikoda N/N. Poki co słabo hamują, staram sie delikatnie hamowac, ale przy wolnej predkosci (glownie jak samochod sie toczy) jak nacisne pedał, to leciutko zapiszczy.
Myslicie, ze to kwestia dotarcia klocków ?
myślę, że klocki trw to już nie to samo trw co choćby 1.5 roku temu. Wracajac do tematu coś będziesz mógł powiedzieć na temat skuteczności tego układu jak przejedziesz z 500km i dotrzesz go jak należy.
Również słyszałem opinie od mojego sprzedawcy, który już od 2 lat twierdzi że nie warto brać klocków TRW, bo zepsuły się zupełnie.. Ja w zeszłym roku kupiłem jeszcze do kompletu od użytkownika "Bozarto" z allezło.pl TRW do tarcz N/N ale na tył i jest ok, choć nie jestem w stanie ocenić obiektywnie bo to jednak nie jest przód. Podobno ATE spisują się zamiennie dobrze za TRW z dawnej produkcji.
---------- Post added at 18:57 ---------- Previous post was at 18:53 ----------
Arczi:
jakość hamowania zależna będzie od:
- prawidłowego dotarcia
- porządnej wymiany: czyszczenie i smarowanie zacisków smarem miedzianym lub innym przewidzianym do tego (TRW/ATE etc.)
- ewentualnej wymianie zestawów naprawczych przy zastanych zaciskach
Jak po takich zabiegach i spokojnym układaniu klocków na przynajmniej jednej dłuższej trasie 300/500 km lub po prostu 250km bez nagłego hamowania w mieście coś nie będzie grać to znaczy, że winne są wrzucone do auta części.
Witam,właśnie jestem na etapie rozglądania się za tarczami i odpowiednimi klockami do tych tarcz na przód do mojej AR. Ponieważ na naszym forum nie znalazłem miarodajnych informacji ,więc poszukałem po forach innych marek i tak np; Forum VW/Audi ,chłopaki ostro dyskutują o wyższości tarcz Zimmermann nad Mikodą lub odwrotnie i jakie klocki do tego? Przeczytałem 18 str tych dociekań i według mnie wygrywa Mikoda z klockami TEXTAR !!! Wiele osób chwali Mikodę,ale dobór klocków to niełatwa sprawa;za twarde-szybko niszczą tarcze,za miękkie-szybko się wycierają przy nawiercanej i nacinanej tarczy,a te Textary są ponoć dobrym kompromisem,ale to są tylko moje spostrzeżenia po przerobieniu kilku oddzielnych tematów o klockach i tarczach;)
zestaw textar + mikoda (klocek + tarcza) to bdb setup choc ja wole zestaw ate + ate :) trw ost robi straaaaszny smietnik:( Zato pozytywnie zaskakuje raicam:)
Arczi, wiesz, jak planujesz sprawdzenie skuteczności hamowania(czyli jak mniemam poddanie hamulców sporemu obciążeniu) to ja bym się wstrzymał jeszcze tak do zrobienia 1000-1500km, szczególnie jeśli większość przebiegu to trasa.
Confil, a czy z tych 18stu stron wynika które klocki okazały się być najskuteczniejsze i ewentualnie nie niszczące zbytnio tarcz Mikoda? Szybkość zużycia mnie nie interesuje, również pylenie, a i piszczenie od biedy mogę przeboleć - po ostatnich przejściach z TRW jestem w stanie zmieniać klocki choćby co drugą zmianę oleju. :DCytat:
Przeczytałem 18 str tych dociekań i według mnie wygrywa Mikoda z klockami TEXTAR !!! Wiele osób chwali Mikodę,ale dobór klocków to niełatwa sprawa;za twarde-szybko niszczą tarcze,za miękkie-szybko się wycierają przy nawiercanej i nacinanej tarczy
Podepnę się - miałem kupić to http://allegro.pl/klocki-ferrodo-alf...216058139.html co o tym sadzicie? warto czy nie?