A Delta Integrale?Albo 155 ti?
![]()
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Ja wczoraj wymienialem przod i tyl - klocki TRW+ tarcze Mikoda N/N. Poki co słabo hamują, staram sie delikatnie hamowac, ale przy wolnej predkosci (glownie jak samochod sie toczy) jak nacisne pedał, to leciutko zapiszczy.
Myslicie, ze to kwestia dotarcia klocków ?
myślę, że klocki trw to już nie to samo trw co choćby 1.5 roku temu. Wracajac do tematu coś będziesz mógł powiedzieć na temat skuteczności tego układu jak przejedziesz z 500km i dotrzesz go jak należy.
Również słyszałem opinie od mojego sprzedawcy, który już od 2 lat twierdzi że nie warto brać klocków TRW, bo zepsuły się zupełnie.. Ja w zeszłym roku kupiłem jeszcze do kompletu od użytkownika "Bozarto" z allezło.pl TRW do tarcz N/N ale na tył i jest ok, choć nie jestem w stanie ocenić obiektywnie bo to jednak nie jest przód. Podobno ATE spisują się zamiennie dobrze za TRW z dawnej produkcji.
---------- Post added at 18:57 ---------- Previous post was at 18:53 ----------
Arczi:
jakość hamowania zależna będzie od:
- prawidłowego dotarcia
- porządnej wymiany: czyszczenie i smarowanie zacisków smarem miedzianym lub innym przewidzianym do tego (TRW/ATE etc.)
- ewentualnej wymianie zestawów naprawczych przy zastanych zaciskach
Jak po takich zabiegach i spokojnym układaniu klocków na przynajmniej jednej dłuższej trasie 300/500 km lub po prostu 250km bez nagłego hamowania w mieście coś nie będzie grać to znaczy, że winne są wrzucone do auta części.
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Witam,właśnie jestem na etapie rozglądania się za tarczami i odpowiednimi klockami do tych tarcz na przód do mojej AR. Ponieważ na naszym forum nie znalazłem miarodajnych informacji ,więc poszukałem po forach innych marek i tak np; Forum VW/Audi ,chłopaki ostro dyskutują o wyższości tarcz Zimmermann nad Mikodą lub odwrotnie i jakie klocki do tego? Przeczytałem 18 str tych dociekań i według mnie wygrywa Mikoda z klockami TEXTAR !!! Wiele osób chwali Mikodę,ale dobór klocków to niełatwa sprawa;za twarde-szybko niszczą tarcze,za miękkie-szybko się wycierają przy nawiercanej i nacinanej tarczy,a te Textary są ponoć dobrym kompromisem,ale to są tylko moje spostrzeżenia po przerobieniu kilku oddzielnych tematów o klockach i tarczach![]()
Ostatnio edytowane przez confil ; 13-04-2012 o 18:21
zestaw textar + mikoda (klocek + tarcza) to bdb setup choc ja wole zestaw ate + atetrw ost robi straaaaszny smietnik
Zato pozytywnie zaskakuje raicam
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Arczi, wiesz, jak planujesz sprawdzenie skuteczności hamowania(czyli jak mniemam poddanie hamulców sporemu obciążeniu) to ja bym się wstrzymał jeszcze tak do zrobienia 1000-1500km, szczególnie jeśli większość przebiegu to trasa.
Confil, a czy z tych 18stu stron wynika które klocki okazały się być najskuteczniejsze i ewentualnie nie niszczące zbytnio tarcz Mikoda? Szybkość zużycia mnie nie interesuje, również pylenie, a i piszczenie od biedy mogę przeboleć - po ostatnich przejściach z TRW jestem w stanie zmieniać klocki choćby co drugą zmianę oleju.Przeczytałem 18 str tych dociekań i według mnie wygrywa Mikoda z klockami TEXTAR !!! Wiele osób chwali Mikodę,ale dobór klocków to niełatwa sprawa;za twarde-szybko niszczą tarcze,za miękkie-szybko się wycierają przy nawiercanej i nacinanej tarczy
Podepnę się - miałem kupić to http://allegro.pl/klocki-ferrodo-alf...216058139.html co o tym sadzicie? warto czy nie?