-
Dzis zrobilem pomiary sondy przed/wtrakcie/po ticku temperatury. W zalaczeniu zamieszczam logi. Na samym koncu nieco przygazowalem, oczywiscie wszystko na biegu jalowym. Moze to rzuci troche swiatla na sprawe sondy.
Probowalem tez wykonac reset parametrow adaptacyjnych, jednak AlfaDiag 3.3 nie potrafi go zrobic w ECU 3.1.
-
Witam.Mam ten sam problem w mojej 156 1.8 Ts 1998r. Zmienilem przeplywke na nowke orginal bosch i dalej niejedzie do 3000obr.zrobilem rozrzad kompletny i wariator tez i dalej postaremu na kompie pokazuje 2 dledy sondy lambda ''Mieszanka za bogata ''i ''mieszanka zauboga''po skasowaniu ich jest dalej tak samo i bledy wracaja po jakims czasie a spalanie w miescie to 10l a w trasie tak do 170km/h to 9l chyba to jest w normie. Niewiem czy zmieniac sonde na nowa ?Czy wgrac moze nowe oprogramowanie i gdzie to mozna zrobic?Podobno moze byc to wina tez katalizatora i pytanie mam jakbym go wywalil i wspawal strumiennice czy niepopsuje to czegos?Prosze o porade .
-
Jak masz możliwość to wrzuć screeny z wykresem pracy lambdy. Jak nie masz takiej możliwości to wymień sonde, w tej chwili kata i oprogramowanie zostaw w spokoju. Spalanie masz w miarę normalne gdyż ecu po zapisanym błędzie lambdy jedzie na mapach. Inaczej jest gdy lambda jakoś tam pracuje (źle ale pracuje), ecu nie zapisuje błędów i spalanie rośnie bo mieszanka źle dobrana.
-
- jak to mozliwe aby ECU podawał sprzeczne komunikaty: mieszanka za uboga, mieszanka za bogata.
- możesz podać numery blędów, bo chyba interpretujesz je wg. uniwersalnych kodów, a tego sie nie stosuje w pewnych rocznikach alf .
- chyba że to było testowane innym programem, diagnoskopem niz alfadiag.
@radek_j
- wykres sondy wygląda poprawnie, martwi tylko czeste dojście do zera sygnału z sondy.
--
http://img197.imageshack.us/img197/9761/lambda1u.th.jpg
--
-
Witam. Prosiłbym o pomoc. Co jest przyczyną powstawania takiego błędu w FES : P1173 FRA autoadapt. parameter (additive) Wysoki Sygnał.
Dodam że sonda nowa oryginalna oraz przepływka podaje poprawną wartość 408kg/h przy pełnym gazie.