Przyszłość interfejsów samochodowych to i tak głos, także chyba żadna ze stron nie wygra :D
Printable View
Przyszłość interfejsów samochodowych to i tak głos, także chyba żadna ze stron nie wygra :D
W większości nowych aut ekran dotykowy jest blokowany w trakcie jazdy właśnie ze względów bezpieczeństwa więc i tak pozostanie ci kręcenie. Na kole fortuny wystarczy rzut okiem na jakiej jesteś pozycji i lecisz dalej, w dotykowym ekranie musisz skupić swoją uwagę dodatkowo na czas dotknięcia przycisku.
Nie ma co gdybać, pożyjemy zobaczymy.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
No lecisz z obliczeniami. Hmm jestem na radiu a informacja o oleju to będzie 4razy w doł potem enter potem 2x w bok i enter. Oj czekaj preskoczyło o jeden za dużo. Czekaj teraz jestem za daleko to będzie 2x w lewo.
Problem polega na tym, że muszę kontrolować czy to co robię "kołem fortuny" robi to co chcę w systemie.
To było fajne w 2008 roku w alfie 159 :)
Jak dotykam to widzę od razu co się dzieje, Nie muszę szukać gdzie obecnie jest kursor bo jest nim mój palec :)
W dotykowym: WIdzę ikonkę opcji - dotykam, widzę ikonkę od oleju - dotykam.
Pójdźmy dalej. Często korzystam z podglądu oleju bo mam taki kaprys. Ustawiam sobie dedykowaną ikonkę do tego na głownym ekranie. Spróbuj to zrobić w systemie z "kołem fortuny".
Nie mamy co żyć i patrzeć bo interfejsy dotykowe już są i wypierają stare systemy oparte na kursorach.
Pożyjemy i zobaczymy to z systemami głosowymi. BMW, Mercedes itp już mają asystentów. Czy się sprawdzą? Właśnie zobaczymy.
- - - Updated - - -
Bzdura. bo tak byś nie mógł nic zmienić np w klimatyzacji czy nawigacji. Jakieś kluczowe opcje tybezpieczeństwa typu FCW ale to i w "kole fortuny" też jest blokowane.
Wiem że w mazdach blokuje się ekran w trakcie jazdy i trzeba kręcić.
Również jestem za pokrętłem zamiast dotyku ;) Dla mnie intuicyjne rozwiązanie, choć trzeba przyznać że sam infotaiment wielu opcji nie ma.
Sterowanie głosem również całkiem dobrze działa, czasem mam problem przy nawigacji - ale to kwestia dopracowania (jak znajdzie kilka miejsc o takiej samej nazwie, nie zawsze wybierze to najbliższe, czasem goni na drugi koniec Polski).
Btw jakby system był OK, to by się nie lagowało. Dotyk też się może lagować jeśli nie będzie dobrze zrobiony.
Nie żebym się czepiał, ale chyba nie sprawdzasz poziomu oleju w czasie jazdy? [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
W mojej opinii korzystanie z ekranu dotykowego jest tak samo bezpieczne jak pisanie smsów z telefonem w uchwycie w czasie jazdy. Prędzej czy później będzie zabronione prawem i producenci będą musieli się dostosować.
A ja mam nadzieję, że żadna kolejna Alfa nie będzie mnie zmuszać do klikania paluchem po ekranie podczas jazdy! Począwszy od pierwszej mojej Alfy (kupionej 18 lat temu) zostałem wierny tej marce między innymi za minimalistyczny design kokpitu. Na przyciskach blisko kierowcy ma być wszystko to, co jest potrzebne podczas jazdy i nic więcej, żeby można było ich użyć nawet po ciemku (po omacku bez szukania). Cała reszta może być poukrywana w menu, bo tam sobie zajrzę na parkingu. Zdarza mi się w trakcie nocnej jazdy całkowicie wyłączać ekran i pokonywać kilometry tylko przy włączonej muzyce. Mam nadzieję, że Alfa nigdy nie będzie smartfonem na kółkach, co jest już widocznym trendem w wielu innych markach.
Nie chodziło o poziom tylko o temperaturę oleju. Ja też mam ustawione właśnie to wskazanie podczas jazdy żeby wiedzieć kiedy po starcie mogę już docisnąć gaz.
W Skodzie zawarte we wskazaniach komputera pokładowego na wyświetlaczu między zegarami, obsługa/przełączanie wskazań całkowicie intuicyjnie kółeczkiem w kierownicy.
A jak to jest realizowane w Gulii/Stelvio?
Cały czas mam dylemat z tą alfą hymmmm ostatnio czytałem opinie na auto centrum i jeden użytkownik giuli napisał że maska przednia przy 160 zaczyna falować jak by miała sie oderwać czy to prawda czy bajki opowiada? bo w mojej kudze tak było i strasznie mnie to irytowało
hehehe dzięki chłopaki to najlepsze forum na którym byłem bo od razu odpowiadacie a nie po miesiącu hehehe jade w czwartek polatać Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDM Super Automatic a i jeszcze mógł by mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tymi pakietami bo ona ich troszeczkę ma Paket Komfort
Paket Klima
Pack Winter
Pack Sport AFS
Pack SPORT
Pack Lighting
Pack Driver
Pack Business Plus
?????
ja pisze ze szwajcariii
- - - Updated - - -
szukam czegoś w ropie hehehe czy gnoju jak kto woli
- - - Updated - - -
nie mogę dodać jeszcze linku bo za mało postów napisałem
- - - Updated - - -
a wiec pisze
- - - Updated - - -
znalazłem dwie białe i w gnoju
- - - Updated - - -
w czwartek jade wytestować
- - - Updated - - -
jedna jest w automacie
- - - Updated - - -
a druga w 6 ręczna
- - - Updated - - -
kurcze 10 postów już mam 5
O to witam sąsiada [emoji846]
Ja z okolic Zurychu. Tu masz rozpisane wszystkie pakiety, tyle że po niemiecku. https://www.alfaromeo.ch/de/konfigur...0PR20000/packs https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/06/50.jpg
No to się rozczarujesz :D
albo zdublują obsługę.
Właśnie dotykowy ekran pozwala na minimalizm. Widziałeś Teslę model 3? :)
Bycie zaawansowanym technologicznie nie wyklucza prostoty obsługi. Właśnie nowoczesne interfejsy pozwalają ułatwiać życie że nie trzeba się zatrzymywać na parkingu właśnie żeby coś zmienić tylko np powiedzieć to głosowo. Nawet powiedzieć głosowo żeby system nie zawracał ci du.. przez następne 3h. Nie można natomiast być zacofanym i tłumaczyć tego prostotą i minimalizmem :P
nijak Masz wskażnik który pokazuje raz różnie od 3 do 4 kresek :D
Tak ja sprawdzam poziom oleju podczas jazdy Zdarza mi się raz na miesiąc. To był tylko przykład funkcjonalności z Giulii. Nie mogłem innego podać bo tam nic nie ma :D
U mnie właśnie teraz to robią zobaczymy.
Po prostu się przejedź i to nie na chwilę raz tylko kilka razy dłużej. Cała zabawa z Alfą polega na jej genialnym prowadzeniu. Jeśli to złapiesz to ją po prostu kupisz. Nie przejmuj się maską bo to pierdoła. Nikomu nie odpadła :)
cześć opowiedz jak ci sie jeździ tym autkiem dużo problemów itp.itd ?
- - - Updated - - -
Broster bardzo sie przydało i bardzo Ci dziękuję a i czy tak naprawdę mocno ten 2,2 klekocze że tak płaczą na filmkach ???? że tylko benzyna
Właśnie stuknęło mi 40 tys tym autem, samo auto ma już 54 tys. Jak do tej pory, nie chce zapeszać, ale tylko serwisy robię i raz na kampanię pojechałem. Serwis mam w mojej mieścinie i jak narazie nie narzekam, czytając co koledzy z PL piszą to może nawet bym i pochwalił.
Też właśnie wziąłem diesla ze względu że Polska daleko a często jeżdżę, niby większość psioczy na diesle, ale jak dla mnie ważniejsze jest to co zostaje w portfelu. Jak zimny to i trochę klekocze, nie jestem maniakiem motoryzacji to i mi bardzo nie przeszkadza, musisz sam posłuchać.
Broster też z tego założenia wychodzę bo kotek choć fajny ale żłopie bardzo dużo hehehe a w tych pieniądzach co chce wydać to najbardziej mi pasuje alfa bo co by nie mówić kupisz auto z małym przebiegiem to będziesz jeździł spokojnie do tych 150k a nie chce wydawać na audi bmw czy mercedesa przykładowo 30 tys chf i kupić sobie sztrucla z przebiegiem 160 czy wyższym bo to audi ahhh te samochody a komfort jazdy męczysz sie? czy raczej w komforcie smigasz bo to jednak pare godzin na dupie schodzi
Widziałem - to jedno z aut, o którym pisałem wyżej - nie jestem targetem dla pomysłów Muska :) Dla mnie minimalizm nie polega na cięciu kosztów produkcji :P
Tak się składa, że od wielu lat obserwuję zawodowo zmiany, które następują w interfejsach graficznych i z każdą dekadą są to IMHO zmiany na gorsze (zazwyczaj realizowane kosztem ergonomii), bo tak jest prościej i taniej, ale czy wygodniej? Dla mnie nie zawsze, ale ja stary już jestem i nie zachwycam się każdym gadżetem jak małe dziecko. I nie mam tu na myśli sterowania głosowego, bo ono akurat jest dla człowieka naturalne, tylko ta technologia dopiero dzisiaj dorosła do poziomu akceptowalnego przez człowieka.
Serio? Np interfejs z windows xp jest lepszy od windows 10?
IPhone gorszy od Symbiana? Responsywne strony to krok w tył? Np office 2003 jest bardziej ergonomiczny niż obecny? Ewolucja z gradientów, zaokrąglonych kształtów do prostych minimalistycznych typu material design. Badania nad śledzeniem wzroku, percepcją animacji to itp to gadżety? Też zajmuję się tym zawodowo i w mobile przesiedziałem ładnych parę lat właśnie w okresie największych postępów i nie sądzę aby było gorzej. Jest zdecydowanie lepiej, łatwiej, szybciej, przyjemniej, i właśnie bardziej ergonomicznie. Tak samo w automotive. Popatrz na systemy nawet sprzed 5 lat i na dzisiejsze. To przepaść pod każdym względem.
Jest taki mem. Paaaanie kiedyś to było :P
Też jestem za postępem ale nie kosztem bezpieczeństwa jazdy. Jak dla mnie obsługa w samochodzie powinna być podczas jazdy jak najprostsza. Dotykowy panel to tak jak bawienie się komórką podczas jazdy (co innego na postoju). Wg mnie najbardziej bezpieczne jest sterowanie głosem i w tą stronę powinna iść alfa. Na tą chwilę wolę np gałką zmienić temp klimy niż szukać opcji podczas jazdy na wyświetlaczu.
Mój prezes ma Teslę model S, jeździłem nią kilka razy i jak w tym kierunku pójdzie alfa to ja dziękuję, to moje osobiste zdanie, ale może we wnętrzu jest minimalistycznie, ale to jest tablet na kołach nie samochód. Może jestem starej daty, ale tam wszystko reguluje się poprzez tablet, jeżeli klikanie na tym czasem wchodząc w różne podmenu podczas jazdy ma być mniej absorbujące niż przekręcenie gałką, której położenie znamy by zmienić temperaturę choćby, to ja dziękuję, pomijając już fakt, że już po dniu używania cała ta tafla szkła jest wypalcowana aż miło.
ja też wolę pokrętła, szczególnie klima, radio, głośność. do adresu w miarę sobie radzi asystent googla.
jeździłem paroma autami z dotykowym ekranem i szlag mnie trafiał - sięganie daleko do ekranu i celowanie w suwaki czy przyciski to masakra podczas jazdy - bardzo rozprasza - znacznie lepsze pokrętła/guziki.
Jak rok temu wybieraliśmy auto to żona była strasznie napalona na audi, w pewnym momencie zacząłem sam oglądać auta i nic jej nie mówiłem, zabrałem dopiero żeby pokazać co wybrałem, nie była zachwycona ale jakoś to przełknęła xD w sumie od początku na codzien do pracy to właśnie moja żona używa Giulii. Jakiś czas temu pojawił się temat drugiego auta więc podpytalem czy by chciała to swoje audi, a ona że może oddać Giulie ale tylko za Stelvio [emoji1787][emoji1787][emoji1787] i mówiła całkowicie poważnie.
Moja Giulia to jest właśnie wersja Super chyba z prawie wszystkimi możliwymi dodatkami. Temat foteli przewijał się już tu na forum kilka razy i to jest chyba jedyna rzecz do której bym się przyczepił. Jakbym miał możliwość to bez chwili zastanowienia wymienilbym na te z Veloce. Jak już znajdziesz dobrą pozycję do siedzenia to nie ma tragedii ale po 10 godzinach jazdy to czuć to w plecach.
Myślę że żadne auto nie jest wystarczająco komfortowe na taką podroz. To jest bardziej kwestia tego że MUSISZ dojechać do końca i już. Wiadomo że robi się przystanki ale sumarycznie w ciągu jednego dnia jest to ok 10 godzin w aucie, w ostatni weekend było to nawet 13 godzin z tego połowa w korkach. Także da się, ale komfortową podróż to może miala moja żona na rozłożonym fotelu obok z poduszką i kocem, nie za kierownicą.
Ja to mam 1700 km do domu i jaguar xf jest bardzo wygodny siedzenia bajka i co najważniejsze wentylowane plecy suche
- - - Updated - - -
Czy w giuli tez jest wentylacja
- - - Updated - - -
Dupskaaaa
Po pierwsze primo 300 koni których w Szwajcarii nie wykorzystasz. Po 2 primo czy jedziesz 50,80 czy 120 lub 135;) to i tak spalanie 10,12 minimum a jak zaczniesz przyspieszać zwalniać itp to i 16 wpierdzieli Po 3primo Mandaty nawet w Niemczech dostałem:,(ten silnik kusi po 4primo zazdrość przemienia sie w chorobę szef juz daje mi o polowe mniej nadgodzinę hehe to ich wku....nie da sie odczuć No i sam nie wiem może z nudów wymyślam
- - - Updated - - -
A i trasę Polska Szwajcarią robię dwa razy do roku
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
I szukam czegoś właśnie w stylu alfy audi a4 czy BMW 3 a jaguar to segment bmw5 audi A6
To tak jak już koledzy pisali, wsiądź obejrzyj przejedź się i sam ocen.
To ja to zrobię jutro tylko pytam was wszystkich czy żałujecie wyboru? Oraz o wasze doświadczenia z tym samochodem ?
- - - Updated - - -
a wiec co sądzicie o tej bo jutro jade testować https://auto.ricardo.ch/de/a/alfa-ro...tic-802430187/
- - - Updated - - -
i wdzięczny był bym za opinie i gdzie można by tą cene zbić bo duża
Ja z mojej jestem bardzo zadowolony.
Co do tej z linka to już jest 3 latek i chyba auto demonstracyjne z salonu. Ja za poltoraletnia rok temu dodatkowo z połowę mniejszym przebiegiem i szklanym dachem podobnie zapłaciłem. No i nie ma kamery i czujników z przodu. Spokojnie cena jest do zbicia.
kamera z przodu ????
- - - Updated - - -
Rückfahrkamera
Parksensoren vorne
ma
- - - Updated - - -
i dużo pakietów ale cene dowalił ten hasam
chyba kolega miał na myśli ogólnie kamerę cofania i czujniki z przodu, kamery z przodu nie będzie
Szkoda że nie powrzucal do listy na końcu wszystkich opcji co ma to auto tylko na początku podał pakiety a później jeszcze na końcu bajery tylko nie wszystkie. Teraz trzeba znać co dany pakiet zawiera. Kamera widzę że jest w pakietach, a powinna być w liście na końcu. Jeśli to było auto demo z salonu to jest szansa że to jest prawie na maksa wyposażona wersja.
Z rzeczy do których można się przyczepić to że prawdopodobnie tej Giulii został tylko miesiąc gwarancji, więc albo szybko bierzesz i wykupujesz jeszcze na dwa lata albo masz prawie nowe auto bez gwarancji.
Nie masz co szukać jak będzie po prostu na wyświetlaczu gotowe do dotknięcia. Przecież samochody nie mają ekranów mniejszych jak 6 cali jak w komórce. Przeważnie jest to 9 lub nawet 12. To ogrom miejsca do mądrego zagospodarowania.
Do zmany temperatury to owszem gałka lepsza aczkolwiek i tak bardzo rzadko zmieniam temperaturę. Niestety albo staty obecnie samochody to nie tylko parę opcji w komputerze tylko dziesiątki róznych ustawień. Od systemów bezpieczeństwa, przez regulację foteli, oświetlenia, asytstentów, itd itd. Nie da się do wszytkiego zrobić przycisku bo bedzie jak w mercedesie z lat 90 :) Wycofali się z tego.
Z bardzo różnych powodów. Przeważnie z ryzyka aktualizacji lub braku potrzeby w ogóle update oraz niewiedzy jak windows XP jest narażony na ataki. W IT jest taka złota zasada Jak coś działa i spełnia swoje zadanie to nie ruszaj. Większość egzaminerów to windows XP albo nawet windows 98. Co nie znaczy że ich interfejs jest lepszy. Jest też druga zasada. Ludzie się boją zmian. Nawet jak są na lepsze. Próbował ktoś kupić babci nowy telewizor? No to o tym pisze :D
nie to żebym się wtrącał ale kochasz ty żonę i chcesz z nią jeszcze żyć? :D
mimo całego narzekania nie żałuję :)
To wbrew pozorom super rozwiązanie. Lepsze od czujników. W Levorgu jest taka kamera. Po kilku dniach się przyzwyczaiłem i super się sprawdza podczas manewrowania.