Witam,
Jam mam 2.0 i mam nabite 460g ( Widać ilość czynnika nie zależy od wersji silnikowej) i nie brzęczy :).
Witam,
Jam mam 2.0 i mam nabite 460g ( Widać ilość czynnika nie zależy od wersji silnikowej) i nie brzęczy :).
U mnie po nabiciu 460g przez kilka dni był spokój ale później problem brzęczenia powrócił. Teraz podjadę, powiem, żeby napełnili 550g i zobaczymy, bo bardzo mnie to denerwuje.
Raczej pewny jest ubytek czynnika. Miałem tak gdy wąż lekko puszczał na zakuciu. Z 2 m-ce po nabiciu było dobrze i powrót do "wiertarki". Jak ma kontrast w układzie, to znajdą nieszczelność.
U mnie wyszło, że nie mam pierwszego biegu wentylatora bo cisnienie rośnie zbyt mocno. Zalecili mi nie włączać sprężarki.
Trzeba bedzie to teraz ogarnąć jakoś
LG G4 + Tapatalk
Ja mam nabite 460g i wkoncu nie ma żadnych odgłosów. Poproscie o sprawdzenie szczelności azotem, dodatkowe 38zł ale daje to 100% szczelności i dostalem gwarancje na czynnik. Bo maszyna tylko wylapie większą nieszczelnośc. Nabite było azotem 22 bary z tego co pamiętam przez godzine i sprawdzali każde połączenie, przewody, skraplacz, osuszacz wszystko.
Problem w tym że maszyna wykonuje sprawdzenie szczelności w próżni (podciśnienie). Natomiast czynnik w układzie to (ciśnienie), co w rezultacie test ten nie daje 100% pewności. Elastyczne przewody na okuciu inaczej się w tedy zachowują.
Tak przy okazji u mnie nieszczelnosc została wykryta na czujniku ciśnienia (widać go zaraz przy kratce w zderzaku). Majster powiedział że powinna pomóc wymiana oringu czy ktoś to już robił czy układ się rozszczelni przy jego wymianie
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Tak. Ale na początek wystarczy. Później sprawdzenie UV. 95% nieszczelności wykrywa. Jak to nie da rady to azot.
Oczywiście układ się rozszczelni. W naszych klimach najczęściej jednak czynnik uchodzi przez skraplacz/chłodnicę (typowe w dzisiejszych autach). Lubi też pęknąć przewód pomiędzy kompresorem a skraplaczem (na mocowaniu do skraplacza). Raczej trudne do naprawy, nowa część 500-700 zł. Presostat też wymieniałem, bo przeciekał, nie chciało już mi się sprawdzać czy to oring czy coś innego. Kolejne 150 zł przy takiej robocie. A unikasz kolejnego ściągania czynnika i napełniania układu.Cytat:
Tak przy okazji u mnie nieszczelnosc została wykryta na czujniku ciśnienia (widać go zaraz przy kratce w zderzaku). Majster powiedział że powinna pomóc wymiana oringu czy ktoś to już robił czy układ się rozszczelni przy jego wymianie
U mnie cisza po napełnieniu układu 460g czynnika. Odessano 195 g tylko, ale dopiero go kupiłem i nie wiem czy było przez 6 lat coś napełnianie.
Mam 2.0 JTDM z 2010 roku. Co do ilości gazu zaufałem fachmanowi od klimy. Sprawdził w swoim katalogu.
Jeszcze mam jedną sprawę czy wiatrak po włączeniu klimatyzacji nawet przy 15 stopniach włącza sie wam prawie od razu czy po zagrzaniu silnika.
U mnie coś chyba jest nie tak.
LG G4 + Tapatalk
Dla osób z okolic Szczecina polecam warsztat http://www.italcarservice.pl/. Zajmują się ogólną mechaniką ale nabijają też klimy. Nabili mi klimę 2,5 roku temu i jest cisza a w przypadku poprzednich tego typu zabiegów już po 1,5 roku do max 2 lat była wiertarka. Właściciel mówi, że nie uzupełnia czynnika tylko wymienia go na nowy cały. Co by nie robił to działa. Może chodzi o prawidłowe proporcje olej/czynnik. Nabijał mi 460 + dodał 10% bo poprosiłem. Powiedział, że to 10% to jest bezpieczny zapas w każdym układzie klimatyzacji.
Czynnika nie da się uzupełnić na oko, bo nie wiadomo ile jest go w układzie. Proces nabijania zaczyna się od ściągnięcia starego czynnika (maszyna zlicza jego ilość). Po odessaniu, wtłaczany jest świeży czynnik, w ilości zgodnej z instr. danego pojazdu Przeważnie wraz z czynnikiem podawany jest kontrast, który ułatwia lokalizację miejsca ewentualnego przecieku.
Dokładnie tak jak pisze kaz156. Wszyscy magicy od klimy, którzy dobijają tylko np. na oko gaz to najlepiej omijać z daleka. Trzeba jeździć do takich, którzy mają automat i to taki dwu-trzyletni najwyżej :)
Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. To 10% to konkretna wyliczona wartość, którą wprowadził do maszyny i automat taką wartość nabił.
W ogromnej wiekszosci przypadkow pewnie lepiej omijac z daleka. W moim przypadku akurat takiemu magikowi zawdzieczam brak terkotania i juz prawie rok ciszy(dobicie, maly koszt)). A w renomowanych, drogich zakladach z nowoczesna machineria nie dali sobie rady i tylko odsylali na kosztowne naprawy/wymiany elementow klimatyzacji.
W końcu i ja się pozbyłem tej wiertarki:) dobiłem czynnika do 550 z 460 i jest o.k wszystko hula, jeszcze dodali oleju jakieś 15 ml . Dodam że alfa z maja 2010.
pozdrawiam
U mnie po dobiciu 460g zawsze po była wiertarka. Rok temu dobiłem 550g, 30ml oleju i wiertarka powróciła po 3 miesiącach lub jak kto woli ok.5tys.km
W tym roku myślę dać większa ilość oleju ok. 100ml i czynnika 500g.
U mnie po nabiciu w okolicach 460g była wiertarka, dziś po nabiciu 500g puki co jest cisza.
To i ja dorzucę 5 zł. Podobnie jak Kolega epsonix też mam TBi i zgodnie z tym co podał ePer (nr części 60693333) i po wyszukaniu tego numeru w google mam sprężarkę Zexel:
Co ciekawe po prawej stronie jest drugi numerek tego produktu i ma oznaczenie:
60693333 SPRĘŻARKA http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/02/538.jpg Rodzina: EA04 - SPRĘŻARKA KLIMATYZATORA
71789102 SPRĘŻARKA ODNOWIONA http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/02/538.jpg Rodzina: EA19 - SPRĘŻARKA ODNOWIONA
I jak wpisałem w google ten pierwszy numer to w 5 wyniku od góry pojawił się odnośnik:
http://www.compressor-express.pl/spr...21-DCS17IC-PV6
W opisie mamy informację:
Producent:Zexel
Zexel 71789102
oraz po prawej:
Numer OEM:
Alfa Romeo 60693333.
2 tygodnie temu pojechałem do ASO w celu dobicia, bo brzęczy wiertarka. Uprzedziłem Pana żeby sprawdzili ile czynnika wchodzi i tyle nabili. Jak odbierałem był już inny Pan i na pytanie ile nabili stwierdził że 500 a ja na to że Zexel ma około 560 a Denso i Valeo 460. To Pan chciał wybrnąć i chlapnął że dlatego nabijają do wszystkich 500. Oczywiście na reklamówce wiszącej przy lustrze informacja że naprawy wykonane zgodnie ze standardami Alfa Romeo. Fajnie. 218 zł za całość, dobite ok 200 g czynnika i nieco cichsza i rzadziej występująca wiertarka. Samochód do tego umyty i odkurzone dywaniki "gratis" (albo w "cenie usługi" dla tych co nie łykają marketingowej papki). Dzisiaj będę do nich dzwonił, ciekawe co odpowiedzą jak się dowiedzą że dalej jest wiercenie.
Kolego epsonix, możesz potwierdzić czy masz ten sam numer części w ePer?
Tu co nieco o zaworze rozprężnym:
http://www.skraplaczesamochodowe.pl/zawor-rozprezny
http://www.laser-sinex.pl/auto-klima...-samochodowej/
EPer pokazuje dla mojego auta 60693333
W ASO FAP/FCA w Bielsku nabili mi 550g i jest wreszcie super - parę miesięcy a tu ciągle cisza (w poprzedniej 159 tak dobrze nigdy nie było, zawsze coś choćby lekko pobrzęczało). Ja bym wrócił z reklamacją do ASO żeby za free nabili klimatyzację właściwą ilością czynnika a przy okazji ich zrugał za niefachowość i bylejakość, za to że wymyślają sobie jakieś 500g niby uniwersalne dla wszystkich rodzajów sprężarek.
To ja w 2.0 JTDM z 2010 mam jeszcze inny numer sprężarki 50510966 i wg googla to jest VALEO.
Załącznik 200626
\
Kolego epsonix, możesz podać numer VIN Twojej TBi?
Mamy te same sprężarki zatem. Dobra, to teraz jest temat otwarty z moim ASO (dosłownie, bo już po rozmowie jestem, bardzo miłej i merytorycznej). Dowiedziałem się przed chwilą że według ich wiedzy naładowali mi 460. Pojawia się oczywiste pytanie, dlaczego w jednym ASO nabiją 560 a w drugim 460, naprawy powinny być wykonane zgodnie z tymi samymi standardami.
Drugie pytanie już od Pana z mojego ASO do mnie o jakieś oficjalne źródło informacji że przy Zexel ma być 560 a przy Denso/Valeo 460.
Jeżeli Panowie z ASO W-wa i z Bielska śledzą ten wątek, to skontaktujcie się ze sobą co by ujednolicić standardy i rozwiązać w końcu ten temat. My z Kolegą epsonix mamy te same sprężarki i silniki te same budy (SW) skąd więc w jednym ASO pakują nam 560 a w drugim 460?
Jeszcze ciekawostka. W naszych 159 były co najmniej 2 wersje Zexeli:
1. Alfa-12-DCS17-PV3+5 - OEM:60693746, 71787476
http://www.compressor-express.pl/sprezarki-klimatyzacji/alfa-romeo/Alfa-12-DCS17-PV3+5
Zastosowany w jednostkach:
Marka / Model Pojemność silnika [ccm] Moc [kW/KM] Rok produkcji ALFA ROMEO 159 (939) 1859 118 / 160 2005.09 - 2011.11 ALFA ROMEO 159 (939) 2198 136 / 185 2005.09 - 2011.11 ALFA ROMEO 159 Sportwagon (939) 1859 118 / 160 2006.03 - 2011.11 ALFA ROMEO 159 Sportwagon (939) 2198 136 / 185 2006.03 - 2011.11 ALFA ROMEO BRERA 2198 136 / 185 2006.01 - ALFA ROMEO SPIDER (939) 2198 136 / 185 2006.09 -
2. Alfa-21-DCS17IC-PV6
- OEM:60693333, 71789102
http://www.compressor-express.pl/sprezarki-klimatyzacji/alfa-romeo/Alfa-21-DCS17IC-PV6
zar93900007268266
bledy moga byc chcby stad ze rozne maszyny do serwisu klimatyzacji podaja rozne dane. moja najpierw robilem poza aso i mechanikowi pokazala 460g i byla wiertarka.mechanik sprawdzal po vin ponoc w jakis bazach danych ktorych uzywa i tam tez mu pokazywalo 460g.a w aso im wyskoczylo 550g dla mojej na ich maszynie.
- - - Updated - - -
jakby to wiemy ze montowano rozne sprezarki roznych producentow i wchodzily rozne ilosci czynnika.
fajnie byloby stworzyc sprawdzona tabele numerow sprezarek z iloscia czynnika,kazdy po vin w eperze sprawdzilby jaka ma i nie byloby watpliwosci ile nabic czynnika
Maszyny pomijam, to powinno być sprawdzone po VIN w eLearn jezeli mówimy o ASO. A dane w e-learn powinni mieć te same. Poczekamy zobaczymy.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.autoklima.org/gas-lists.p...e=about-more10
Rozrzut jest dość duży w zależności od modelu. Co ciekawe do 159 SW wszędzie jest 550.
I bądź człowieku mądry.
Valeo/zexel to IMHO ta sama produkcja. Zexel został po prostu wchłonięty przez Valeo. Wcześniej podana etykieta valeo jest identyczna z etykieta zexel i ma ten sam symbol dcs17ic.
To by wyjaśniało brak w sprzedaży sprężarek Zexela na dzień dzisiejszy...:cool:
odstawiłem moją 159 1.9 do warsztatu z tym wiertarkowym brzęczeniem. Diagnoza, wyciek z chłodnicy klimy. Wymieniona. Przy napełnianiu okazało sie iż nie miałem prawie w ogóle oleju w układzie. Efekt - nadal świdruje , ale zdecydowanie mniej. Mechaniory twierdzą, że sprężarka umiera.
jeśli chodzi o chłodnice to na 100 % była dziurawa, widziałem na własne oczy. Ale czy dobrze napełnili i czy nie ma kolejnych wycieków ?? Nie wiem. Tak czy inaczej będę musiał atakować ponownie bo 700 zł poszło, a efektów nie widać (no może sporo rzadziej słychać ten wkur .. dzwięk)
No to podobnie jak u mnie. Brakowało 210 czynnika, nabili 460. I rzadziej i krócej słychać brzęczenie. Ja to się dziwię że w dzisiejszych czasach są takie problemy z ustaleniem ilości podstawowych materiałów eksploatacyjnych w samochodach. Czaja a Ty masz wersję SW? Jaki masz kompresor, podaj VIN jak możesz?
Ja mam sedana, Vin ZAR93900007217531
Jak dasz rade to podaj proszę info jaką mam tą sprężarkę.