Sprawdź czy nie masz urwanego mocowania odblasku i czy działają regulacje
Printable View
sprawdziłem i cały środek wręcz lata po naciśnięciu go - co jest do naprawy - jak to zrobić
te ksenony to zwykły wiejski tuning, pogarszacie tylko sytuacje na naszych drogach, juz huiową.
Mam pytanie. Chciałbym założyć pompke wysokocisnieniową do spryskiwaczy. Z jakiego modelu podejdzie?
co lepiej kupic taki zestaw http://allegro.pl/hid-xenon-xenony-h...451099619.html oczywiscie ledy mnie nie interesuja
czy to
http://allegro.pl/h1-h7-xenon-xenony...468367512.html
czy nie bawic sie w takie tanie zestawy i kupic cos drozszego co polecacie? oczywiscie bedzie soczewka
Przetwornice slim wchodzą pod lampę, zwykłe trzeba mocować w innymi miejscu. Tak naprawdę to te hidy robi jeden chińczyk, a różnią się tylko opakowaniem
a czy lepiej wziąć taki zestaw na h7 czy d2s ma to jakas roznice?? i jaka jest roznica w zarnikach tych po 20 zl a np. philipsa czy osram za 100 za szt. i co z barwa wybrac 4300, 5000 czy 6000 jakie ty masz rolek??
To zależy jaka masz soczewkę jeśli na h7 to zakładasz hidy, jeśli d1s/d2s to kupujesz oryginalne palniki. Miałem hidy, teraz mam oryginalne bixeony z mercedesa/bmw d2s. co do barwy według mnie najlepsza jest 4300K. Przy barwie 6000K i długiej jeździe w nocy męczyły mi się oczy.
Będę robił sobie teraz nowe lampy oparte na soczewkach z doświetlaniem znaków. Soczewki są na żarówki h7 i będę montował w nich hidy.
Hidy świeca z podobną intensywnością jak oryginalne xeony, mają podobną barwę (porównując 4300K hid i 4300K d2s) . Najważniejsza jest soczewka, jeśli jest już wypalona, brudna to będzie kiepsko świeciła. I musi formować poprawnie wiązkę światła nie tak _/ tylko tak _/---
A ja nie bardzo rozumiem ostatnie Twoje zdanie...?
Chodzi o to, żeby linia odcięcia światła była taka: http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/03/40.jpg
a nie taka: http://img295.imageshack.us/img295/8...hidkit1vs9.jpg
Kolega wyjaśnił to obrazkowo. W drugim przypadku jest soczewka halogenowa i świeci taka samą wiązka jak reflektor (wyraźna jest tylko linia światło-cienia) i po montażu w niej hidów powoduje oślepianie innych kierowców.
Witam. Czyli rolek osobiście odradzasz montowanie HIDów do soczewek halogenowych?
Jak masz dobrze światła ustawione i klosze czyste nikogo nie oślepisz, ale fakt, jest dokładnie tak, jak mówi kolega.
Teraz wszystko jasne :)
Wystarczy rozebrac reflektor i zmienic kształt przysłony, wtedy linia światłocienia będzie taka jak na pierwsztm zdjęciu.
hid w soczewce halogenowej zawsze będzie oślepiał i nie ma możliwości poprawnego ustawienia wiązki. Przysłona w soczewce xenonowej odcina wiązkę światła _/--- natomiast w soczewce halogenowej wiązka idzie do góry _/ i jest skumulowana na wysokości naszych lusterek.
A jak chcesz to zrobić?
Wczoraj na mieście zwracałem uwagę na światła samochodów a właściwie na to jak światło rozkładało się na ścianie i mało które miało takie ułożenie jak na pierwszym zdjęciu, tylko w nowej Hondzie CRV było takie światło, cała reszta na które zwracałem uwagę miały ułożenie jak na zdjęciu drugim. Oczywiście mówię o światłach ksenonowych montowanych przez producenta, bo wątpię, żeby właściciele nowych RAV4 albo Audi A6 bawili się w HIDy tym bardziej, że lampy poziomowały się same po uruchomieniu więc to musiał być oryginalnie zakładane ksenony.
Jest z tym troche roboty. Rozbierasz reflektor. Wykręcasz soczewke razem z odbłyśnikiem (projektorem). Oddzielasz samą soczewke od odbłyśnika (trzeba rozwiercić bo to są zaciskane połaczenia). Potem demontyjesz przysłone.
W oryginalnych hella są dwa ustawienia przysłony. Otwarta (europejska) wtedy linia światłocinia jest taka jak na drugim zdjęciu. Oraz zamknięta, obowiązuje w ruchu lewostronnym, wtedy linia światłocienia jest całkiem płaska.
Ja zrobiłem to tak...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...20a2273a7.html
Otwarta na żarówke h1 i zamknięta (przerobiona) na ewentualne hidy.
Trzeba poprostu zeszlifowac dosłownie 2,5mm przysłony i tyle. Masz projektor pod hid. Wtedy linia światłocienia jest taka jak na pierwszym zdjęciu i nie masz prawa nikogo oślepiać. Mówie o prostej drodze przy dobrze ustawionych światłach. Nie wiem jak jest na podjazdach i zjazdach (samopoziom) chociaż nawet samochody z oryginalnymi xsenonami i samopoziomowaniem też czasem daja nieźe po oczach!!!
sampoziomowanie to ściema z leksza :) nie działa to tak jak faktycznie powinno :) a z drugiej strony to miało to działać tylko po to że jak tył auta usiądzie to automatycznie maiły sie światła obniżyć pozatym na wlaśnie zjazdach podjazdach nie zauważyłem żeby to dzialało a w Toyocie moj tato ma:)
Ma ktoś zamontowany HID 5000k w odbłyśniku?
TAk ale nie w Alfie.
Ok dziś postaram sie zrobić.
mam coś nie tak z reflektorem. Jakiś czas temu kupiłem lampy DEPO komplet LiP bo na starych to ja widziałem 5m przed autem. I wszystko było ładnie pięknie aż teraz nagle prawa soczewka świeci na niebiesko a lewa na biało bo mam xenony 5k. zamieniałem żarniki są identyczne a mam też na zmiane 8k i zakładając je lewa ok a prawa na zielono :D co sie dzieje ?? możliwe że soczewka sie jakby pokolorowała ?? jakieś rady jak to usunąć i czy bedzie oki ?:) i jeszcze jedno jak wkładam żarówke normalna to lewa "żółtek" a prawa biały :D
witam, mam takie pytanie kupilem taki zestaw
http://allegro.pl/xenon-hid-slim-h1-...594388492.html
i zarniki tak dziwnie mrugaja co jakis czas czy to normalne?? dopiero co zalozone koles od ktorego kupowalem powiedzial zebym pojezdzil troche i powinno to ustapic
mieliscie w swoich taki problem??
Nigdy takich problemów nie było i nie powinno być
U mnie po 2 dniach jazdy na nowych przetwornicach i miganiu - polecaiala jedna, poszła na gwarancje, po 3 tygodniach poleciala druga ;)
Opinia serwisu - błąd w elektronice przetwornic
Sprawdź połącznia przetwornic, szczególnie mase. Jeśli bedzie wszystko ok to prawdopodobnie przetwornice jakieś wadliwe. U mnie nic nie mruga nie przygasa.
Babus masz soczewki? U mnie w mieście jeździ 156 z hidami bez soczewek i prześwietliła mi pare razy mózg. Dodam że jechałem ciężarówką!!!
narazie jeszcze jezdze na zwyklych H7 mam juz drugi komplet lamp i soczewki, jedna juz gotowa i drugiej troche ale to zmudna robota jest jak nie wiem co bardzo duzo dopasowywania tylko troche mnie martwia te dziwne mrugania w tych Hidach zobaczymy jak bedzie gotowe pojezdze troche i sie zobaczy
Znam ten ból bo ostatnio też siedziałem na moimi reflektorami...
U siebie dodatkowo przerobiłem przesłone w soczewce, żeby linia światłocienia była taka jak w oryginalnych xsenonach. Chciałem uniknąć oślepiania...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f8f2fc4d5.html
Co do tych hidów, ja bym je reklamował. Wydaje mi się że to jakaś wada "wrodzona". Niech Ci koleś wymieni na inne.
mam ten sam problem. Czyli możliwe że coś z masa ?? też mi mruga ale jedna a taka jak kolega pokazał w aukcji jaką kupił mam i świeci normalnie a druga mruga a dodatkowo jest inny odcień światła z niej a żarniki takie same 5k po przełożeniu to samo. a Auto mnie kopie jak wysiadam za każdym razem :) tzn że masa nie taka?? gdzie mam to szukać w JTD masowanie gdzie jest podpięte ??:) mi mruga caly czas tzn pisałem tu już tak jakby sie żażyła:/
ja swoje soczewki mam na xenon H7 wiec nic nie musze przerabiac , moze w ten weekend uda mi sie przerobic do konca te lampy i zobaczymy czy beda dobrze swiecily czy jedna w kosmos, a druga w ziemie:) co do przetwornic i zarnikow zobaczymy jak na nich pojezdze troche
Nie żartuj, że chcesz zakładać palniki ksenonowe do reflektorów bez soczewek?
Stanowczo odradzam, raz, że sam niewiele więcej zobaczysz (a już we mgle to krzyżyk na drogę dla Ciebie), a pod drugie będziesz oślepiał jadących z przeciwka.
Prawda jest taka, że sam parę lat temu przerabiałem to w swojej 156. Jak zobaczyłem efekty to szybciej to demontowałem niż założyłem...
Pozdrawiam.
- Rafał
wiesz co sam się zastanawiałem nad montażem hidów , na przykład w INTERCARSIE są zestawy do lamp bez soczewek , żarniki maja jakies przysłonki . W przyszłym tygodniu mam zamiar je zainstalować to podam foty
ja mam tak zalozone i sa dwa minusy tego
1.klosze sa do wymiany ze wzgledu na to ze zmatowialy od tych hidow
2.oslepiam innych na drodze
teraz musze zmienic klosze na nowe bo polerka nic nie dala i musze wymyslic cos innego zeby dobrze swiecilo
a plus jest taki ze deszcz nie deszcz noc nie noc widocznosc zajebista :)