jeśli chodzi o łączność to UDiag na edc16 chodzi bez zająknięcia ,to płatny AD ma problemy z komunikacją
Printable View
pod względem AD jest co najmniej śmieszny:) na jednym kompie działa OK, na innym się zrywa:) jak mu wiatr powieje:) Wiem bo sam mam dwa laptopy i mam porównanie:)
oj tylko pozazdrościć.
--
http://sites.google.com/site/monoscanen/
minciu
Podejrzewam, że raczej problem jest tej natury, że już Dance kupiłeś AlfaDiaga za 60euro i teraz się zagotowałeś, jak pojawił sie link do softu wcześniej nieosiągalnego bez opłat?
Na alfadiaga wydałem 15euro i jakoś nawet bym się nie zagotował jak bym wydał 60.
Zarabiam złotówki, jak już tak bardzo Ciebie to interesuje. Nie baw się w zgadywanki, chcesz coś wiedzieć zapytaj mnie sam na forum.
Wyraziłem tylko własną opinię i to już wszystko w tym temacie.
Dla bubu zawsze miałem szacunek za wiedzę, pomoc i wkład w to forum i tak zostanie.
Dziś podpinałem sie pod auto :)
Tylko zainstalowałem stery do kabla które dostałem od pokwap_pawel i zmieniłem w ustawieniach portu tak jak było w instrukcji Latency na 1msec i port com na pierwszy wplny - u mnie okazało się że mam wolne com1 i com2, więc wybrałem com1. Kabel działa i Unidiag łaczy się z atem. Wszytsko śmiga, żadnych błędów.... Nie musiałem nic kombinowac z usuwaniem sterów (FTClean...). Może akurat taki fart :)
JTD i działa, na forum co drugiemu nie idzie.
- no tak, może taki fart.
- a jak dojdziesz co i jak to może jakieś zrzuty, przepływomierz, praca sondy lambda, ile doładowuje, itd....
Witam mam problem z diagnozowaniem problemu dławienia sie silnika jak jest zimny. podejrzewam sonde lub przepływke ponieważ świece mam nowe kable też.
Mam program Alfadiag ale za bardzo nie wiem które sensory sprawdzać. ECU M 2.10.4.
Na rozgrzanym silnikiu sensor: lambda sensor status wskazywał na zmiane:
-rich
-lane
i co 3 sekundy cold to open circuit, i S.C to Gnd/sensor.
Prosze o rady które sensory wybrać w alfadiag-u zeby zdiagnozować sonde i przepływke.
Tak odnośnie JTD to AD nie działał na wszystkich ecu bo jest kilka ich typów z wersją 10V 2,4 obecnie już działa bez zająknięcia z wersją 3.3.11 . Niestety nie wszystkie funkcje programu będą działać z tym ecu "dec15" np. w zakładce acurators w AD 3.3.11 nic nie zrobimy . Komunikacja z samochodem przy użyciu kabla od viakena " produkcji chińskiej w kolorze niebieskim " i sterowników ze strony producenta FTDI, choć dostarczone z kablem również działają (może trochę nie stabilnie ) Po uzyskaniu połączenia nie zrywało go nawet przy krótkotrwałym rozłączeniu i załączeniu klucza w stacyjce . Jedyną modyfikacją z mojej strony w kablu było przylutowanie nowych przewodów , zamiast cienkich linek miedzianek dałem grubsze i krótsze kable w izolacji ( drut miedziany od transformatora średnica ponad 1mm emaliowany ) i wykorzystaniu ścieżek na pcb płytki znajdującej się we wtyczce ( wcześniej kable prowadziły bezpośrednio do pinów ).
Chciałbym zeby moj interfejs (z koncowka rs232) miał końcówkę USB. W tym celu potrzebny mi jest konwerter rs232-usb. Miał ktoś może styczność z takimi konwerterami, i próbował się połączyć z komputerem w taki sposób?
- mam interfejs szeregowy , program TS diag, Unidiag, alfadiag działa na nim bez problemu
( port COM1, COM2).
- po podłaczeniu konwertera RS232 / USB ( jeden konwerter firmy Prolific, drugi model to firmy Vivanco, wszystkie na chipsecie PL2303 ) żaden z ww. programów nie działa.
- próbowałem na portach COM1, COM2 oraz na dowolnym wirtualnym, nie ma żadnego odczytu.
Dzieki za odpowiedz, wlasnie o to mi chodzilo. Moze pojdzie na konwerterze opartym o chipset FTDI.
z tego co wiem, to największe szanse powodzenia mają kable na COMie podłączane do laptopa który ma port podczepiony na karcie rozszerzeń. Przejsciówki są baaaaardzo kiepski:) kiedyś walczyłem tak z kablem do LPG również bez skutku..
Zobacz tutaj
Aby pobrać ten plik, uploader albo musi przenieść ten plik na swoim Collector's Account, albo przesłać plik ponownie. Plik może być później przeniósł się do konta Collector's. Uploader musi tylko kliknąć link Usuń z pliku celu uzyskania dalszych informacji.
Dasz radę znowu znowu go przesłać bo już nie działa.
- czy można jaśniej, nie bardzo wiem o co chodzi ?
Rozumiem że nie posiadasz portu rs232 w laptopie? W takim razie tylko karta na PCMCIA koniecznie silconimage lub agrossy bo tylko z tym działa. Chyba że masz rs232 to w tedy w ustawieniach portu zmniejszyć bufor na 1 i zadziała.
http://allegro.pl/item756327320_najt...1_x_rs232.html
http://allegro.pl/item756692233_2_po...tura_nowa.html
Te działają na 100% z tego co pamiętam z tanimi bł problem.
Działa jeszcze ten link z alfadiagiem? Bo wiele razy próbowałem i nie mogę go pobrać, chyba że tylko u mnie skoro nie wiesz o co mi chodzi. Widzę że nikt inny nie zgłasza problemu..
Ponawiam pytanie , które już kiedyś zadałem ( nie wiem czy akurat na tym forum )
Jaki jest adres airbag w kwp71 do AR156 2,4 JTD z 2000r. wersja silnika 136kW edc15
Czy coś potrzeba ustawiać w kwp71 ( np. protokół 81 , adres .... )
Dodam , że nie mogę się w żaden sposób połączyć z airbagiem ( sprawdzałem już alfadiag , i program visa+ euroscan , kwp71 z ustawieniami adresu 0x00 0x10 0x0A) Kontrolka cały czas świeci się na desce od czasu zakupu. Nawet nie wiem , czy mam centrale airbag w samochodzie :-) i gdzie ją znaleźć , obok ecu pod schowkiem ?
glic4 sprawdź takie ustawienia:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...ttings_539.jpg
- link tylko na 10 download, a czemu nie strona 26 na dole !!!
Cytat:
This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.
Konwerter rs232-usb był mi potrzebny zeby działać z laptopem, a moj laptop rs232 nie posiada. Wczesniej smigałem z kompem stacjonarnym co było uciążliwe ale nie moge ustanowic połączenia z Alfadiagiem. Zmieniłem w ustawienich bufor odbioru i transmisji na 1. Moze w podstawowych mam coś źle.
- sprawdzono,
alfadiag 3.3.0.11 działa pod system Windows 7 PL 32 bit.
- należy wcześniej wgrać sterowniki FTDI w wersji CDM 2.014.16 , plik EXE, nie ZIP aby system widział interfejs VAG KKL.
- bez tego system podstawia swoje sterowniki pod USB i Alfadiag nie widzi interfejsu VAG KKL.
- stabilność połączenia chyba jest lepsza niż na XP !!!
bubu321 czy wiesz moze na ktory pin w kablu tym KKL przychodzi linia K, na ktory linia L, na ktory +12V a na ktory masa? Zastanawiam sie nad kupnem takiego przewodu do mojej 145 z ECU 2.10.04 tylko ze potrzebuje adapter na 3 piny, i zastanawiam sie czy ten adapter jest konieczny, czy moze wystarczy przewody zwykle sobie zorbic i wlozyc w odpowiednie miejsce we wtyczce - moze sie orientujesz na ten temat?
Fiat 3-Pin Connector 16-Pin OBD2 Connector (Female)
1 -----------------> 7 (K-Line)
2 -----------------> 4/5 (Ground)
3 -----------------> 15 (L-Line)
16 ----------------> Red Clip (Power)
http://img98.imageshack.us/img98/6995/f315.th.jpg
Koledzy powiedzcie/doradźcie mi , czy centralka od airbag mieści się pod tapicerką od prawej strony kierowcy na wysokości lewarka zmiany biegów ? Dzisiaj zerwałem fragment tapicerki i zauważyłem żółtą wtyczkę z opisem + 2 złączki idące gdzieś dalej w kanał. Samochód był już w rękach kilku mechaników i po drodze chyba zgubił centralkę od airbag ( co tłumaczy brak połączenia z tym modułem za pomocą kompa + alfadiag ) no może , że się mylę i centralka jest w innym miejscu.
http://img48.imageshack.us/img48/7289/zdjcie043h.jpg
http://img203.imageshack.us/img203/7324/zdjcie044b.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/7436/zdjcie047w.jpg
Czy mogę tam wsadzić inny używany moduł za 100+zł z aledrogo , czy jechać z tym do asso ?
Kiedyś demo alfadiaga było u mnie stabilne i działało na sterownikach z płyty od Viakena. Potem wgrałem sterowniki do Unidiaga jak w temacie "Unidiag..." i teraz mam problemy w trzymaniem połączenia w pełnej wersji Alfadiag-a
- a czemu nie FTClean i od nowa wgrać sterowniki.
Może ktoś powiedzieć jak sprawdzić AlfaDiagiem czy silnik krokowy jest ok, lub czy już zaczyna świrować? Bo tyle się naczytałem że się da go sprawdzić, ale jak to już niestety nie:)
- nic więcej nie powiem ....
--
http://img194.imageshack.us/img194/2...esty004.th.jpg
toooooo ja chyba rano podczas zabaw nie zauważyłem, że w tym oknie jest 'suwak' sorx:) i dzięki
- nauka niestety kosztuje.
- ja też dopiero niedawno "odkryłem: że jest suwak przy opisie błedów i widać wtedy parametry środowiskowe.
ano jest taki suwaczek:] Można nawet kopiować do schowka całe opisy błędów:) Ale generalnie i tak to nic nie dawało w moim przypadku:D Trzeba było LPG doprowadzić do porządku, bo sporo błędów potrafiło wywalić:) Coś między 4 a 7 przy najgorszych ustawieniach instalacji:) Kiedyś mogę podrzucić wam listę błędów jakie potrafi generować kiepski reduktor w połączeniu ze złą regulacją:)
Czy może ktoś udostępnić pełna wersje alfadiaga mam tylko demo a tam tylko na sensory można sobie popatrzeć
- czy ktoś ma może problemy z zainstalowaniem alfadiaga na systemie vista z SP1 ?
ja instalowałem u siebie na vista ultimate 64bit sp1 i ruszył tzn uruchamia się, ale nie wiem czy się połączy, bo to na stacjonarnym, ale wydaje mi się że raczej bez problemu powinien połączyć, na laptopie mam xp sp3 i tam mam małe problemy ze stabilnością, ale to może być coś od kabla, bo nie mam tego niebieskiego tylko czarny i ostatnio udało mi się nawet go popsuć, urwały się kabelki :) przy przerabianiu na ABS i airbag a brakuje czasu żeby zabrać się za niego i przywrócić do porządku.
Dodam jeszcze ciekawą rzecz jaką zaobserwowałem, od lipca mam LPG (wiem niektórzy mnie zaraz za to zjedzą) i po instalacji zniknął prawie problem "spadochronu", tzn pojawia się on ale to bardzo sporadycznie i znienacka. np do dziś, rano ok. odpaliłem ruszyłem normalnie bez problemu przyspiesza, a po pracy odpalam, jedynaczka i gaz i już czuje że będzie spadochron i był ;/ przed gazem jak jeszcze unidiagiem sprawdzałem parametry miałem w miarę w normie tzn TRA za wysokie, ale spalanie ok, tzn akceptowalne przeze mnie (śr. 10l/100). Ale od tamtej pory nie przyglądałem się parametrom, bo auto chodzi bez problemu czy to na PB czy na LPG.
I teraz zastanawia mnie to czy ten komputerek od lpg potrafi tak ingerować w ECU ze coś tam zmienia/lepiej symuluje jakiś czujnik (głównie pewnie sondę) że auto pozbyło się w jakimś stopniu tego problemu "spadochronu"?
A i oczywiście falowanie przy hamowaniu mam (było od samego początku na PB), tylko że w takim stopniu że mi nie gaśnie i zaraz się stabilizuje, więc mi to nie przeszkadza :)
P0130 P0150 P1177 P1178 P1176 P1173 - Jeśli ktoś posiada instalację LPG, to wszystkie te błędy mogą się pojawić przy złej regulacji LPG lub/i niewydolnym reduktorze. Dodatkowo większość z tych błędów pokazuje dopiero AlfaDiag, UniDiag ich nie widzi. Zazwyczaj świadczą one o złym składzie mieszanki.
Bubu jak ktoś kiedyś się spyta Ciebie o takie błędy, to pamiętaj spytać wpierw o obecność LPG:)
Kolego ja właśnie mam LPG i co 3 dni wywala mi błędy P0130,P0150,P1177,1178 skasuje i za 3 dni pali się kontrolka silnika podłanczam alfadiag i znowu te same błędy.Wymieniłem przepływkę,termostat,sondy porównując z wykresami z forum ok.Także może masz rację co do LPG.
pojeździj dla odmiany na samym PB przez 3 dni. I zobacz czy błędy powrócą. Mogę się założyć, że nie:) Chyba, że lewymi ustawieniami LPG rozstroiłeś mapy w ECU alfy od PB.. wówczas nie wiem co będzie się działo:) Ale jak zrobisz reset adaptacji i nie będziesz używał LPG to błędy nie powrócą:)